
Pilaf de orez sârbesc – rețetă simplă de orez cu legume și roșii





Pilaf de orez sârbesc – rețetă simplă de orez cu legume și roșii – o garnitură din orez sau un fel principal de post, gustos și simplu. Orez sârbesc, rețetă simplă și ieftină, prezentată detaliat.
Îmi place mult orezul, la fel și fetei noastre. Soțul meu, tocmai partea sârbească a familiei, a rămas cu oarecare traume din armată și nu prea e încântat când îl gătesc. Cu ani în urmă, nici nu se atingea de orez, pe care îl numea, soldățește, ”balast”. A mai trecut timpul, amintirile cazone s-au mai estompat și a ajuns să-l accepte, cumva. Fără cine știe ce entuziasm, însă. Poate ăsta e motivul pentru care nu am mâncat nici măcar o singură dată un pilaf de orez sârbesc la soacra mea, sârboaică get beget.
Cred că Vukomir a fost cel mai încântat (și asta e o exagerare) de pilaful de orez cu fidea. E făcut după o rețetă turcească și, de fapt, cred că ceea ce-l încântă e acest sârb al meu e bucătăria turcească și nu neapărat vreun preparat cu orez. Rețeta despre care vorbesc o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
În fine, chiar dacă, în ziua în care am făcut acest pilaf de orez sârbesc, n-o fi fost bărbatu-meu cel mai încântat de meniu, nici nu s-a plâns, ceea ce înseamnă ceva. Dacă vă interesează părerea mea mai mult decât a lui, să știți că mie mi s-a părut foarte gustos.
Cât de ”sârbească” e rețeta?
Mda, greu de spus! În general, variantele în limba sârbă pe care le-am întâlnit și care conțin și legume (morcov, țelină, ardei), așa cum se folosesc la noi, sunt cele care au și ceva proteină. Aproape identică rețetei mele, cu excepția unei cutii de ton, adăugate la final, este rețeta de aici. Cele care sunt destinate a fi garnituri, sunt, de regulă, mai simple, cum ar fi aceasta.
O scurtă povestioară amuzantă, înainte de rețetă
În ultima vreme n-am mai prea spus povești, pe blog. Am fost de atâtea ori apostrofată (nu tocmai politicos) de coconetul foarte grăbit care vrea rețete, nu poveștile mele! De nenumărate ori, cu o anumită doză de îndârjire, mi-am spus că nu voi ceda, că la adresa lauralaurentiu.ro încă e un blog personal, nu o carte de bucate. Aproape fără să-mi dau seama, însă, am făcut-o. Probabil pentru că m-am săturat de tensiuni inutile și să dau explicații despre ceea ce fac eu în spațiul meu, cu timpul meu și cu munca mea.
Mi-am făcut azi curaj să vă împărtășesc o mică bucurie. Dacă nu vă interesează, vedeți că butonul ăla albastru pe care scrie ”sari la rețetă” exact asta face, te duce rapid la lista de ingrediente.
Așadar, în ultimii doi ani, ne-am pierdut toți prietenii noștri blănoși, mai întâi pe Maya și pe Lulu (cea căreia i-am dedicat prăjitura cu același nume) apoi și pe Timo. Cei care au prieteni necuvântători știu cât e de greu, așa că nu voi insista asupra acestui aspect. În curtea noastră, rămasă de-acum fără patrupezi, a început să apară o pisică. Timidă de tot, când ne vedea ieșind din casă o zbughea imediat.
După un timp, a mai apărut una și într-o zi am văzut că se joacă pe iarba noastră trei pisici. După astea trei, a mai apărut un motan mare și negru. Nu locuiesc la noi permanent dar își petrec pe-aici o bună bucată din timp și par să aprecieze mâncarea pe care le-o las pe terasă. Nu suntem în tandrețuri, deși au flotant în curtea noastră deja de vreun an, încă nu ne lasă să punem mâna pe ele. Totuși, dintre toate, cea mai timidă, cea cu alb și gri, s-a apropiat ciudat de mult când am făcut pozele acestui pilaf de orez sârbesc.
Mă întreb dacă n-o fi, cumva vegetariană?! Rețeta pas cu pas o găsiți mai jos.
Ingrediente pilaf de orez sârbesc
- 100 de grame de ceapă (1 bucată, mărișoară)
- 1 ardei gras (preferabil roșu)
- 100-120 de grame de morcovi (2 bucăți, medii)
- 1 tijă de țelină apio sau 40 de grame de țelină rădăcină
- 40 de mililitri de ulei
- 250 de grame de orez cu bob rotund
- 150-200 de mililitri de bulion de tomate gros, făcut în casă sau 250 de grame de roșii în bulion sau 350 de grame de roșii proaspete, bine coapte, curățate de pieliță
- sare și piper (după gust)
- 1 frunză de dafin
- 1-2 căței de usturoi, zdrobiți (eu am pus unul)
- pătrunjel verde tocat (pentru servire)
Mod de preparare pilaf de orez sârbesc
1. Mai întâi, am cântărit orezul și i-am și măsurat volumul. A ocupat o cană cu volumul de 250 de mililitri, lucru de care am ținut cont, pentru că am folosit aceeași cană atunci când am adăugat lichidul, la pasul 6. Am pus orezul într-un castron, l-am acoperit cu apă rece, l-am scurs de apă printr-o sită deasă și am repetat de trei ori. Ultima oară, când apa din castron a rămas curată, am lăsat orezul să se scurgă bine, în sită.
Observație: orezul, la fel și fasolea, lintea sau bulgurul sunt printre cele mai murdare ingrediente din câte se vând în comerț. Deseori sunt încarcate/descărcate cu lopata, direct de pe ciment, de aceea sunt pline de impurități și trebuie spălate cu apă rece, înainte de gătire.
Pregătirea legumelor
2. Am curățat, spălat și tăiat cubulețe: ceapa, ardeiul gras, țelina apio și morcovii.
3. Am ales o cratiță suficient de încăpătoare să-mi încapă și orezul, care se umflă mult în timpul gătirii. Având în vedere că în aceeași cratiță urmează să călesc legume dar și să fierb, cea mai potrivită mi s-a părut o cratiță cu fundul gros, la care am și capac. Am ales o cratiță de fontă, una identică puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Am încins această cratița pe foc mediu, am adăugat uleiul și apoi legumele. Am presărat un praf bun de sare și am amestecat frecvent.
4. Am călit legumele pe foc mediu-mic, amestecând frecvent, timp de 4-5 minute, până s-a înmuiat puțin ceapa.
Gătirea orezului
5. După ce ceapa s-a înmuiat, am adăugat în cratiță, peste legume, orezul bine-bine scurs de apă.
Am călit orezul cu legumele timp de 2-3 minute, amestecând frecvent, până când a devenit ușor sticlos.
6. Peste orez și legume, am adăugat 750 de mililitri (3 căni, măsurate cu aceeași cană cu care am măsurat și volumul orezului) de apă fierbinte.
7. Am adăugat imediat 1 linguriță de sare și piper și am adăugat tot acum și dafinul.
8. Am redus focul la mic, am acoperit cratița cu capacul și am lăsat orezul să fiarbă 10 minute. După trecerea primelor 10 minute de gătire a orezului, am adăugat în cratiță bulionul de tomate și un cățel de usturoi, zdrobit. Am amestecat și am lăsat pilaful de orez sârbesc să se gătească la foc mic, sub capac, încă 5 minute.
9. După 15 minute, am stins focul și am lăsat orezul acoperit cu capac timp de 10 minute. În final, boabele de orez sunt bine gătite dar nu și-au pierdut complet textura. Preparatul nu trebuie să fie complet uscat, ci destul de zemos, ăsta e specificul acestui orez sârbesc.
10. Am gustat și am mai adăugat sare și piper (după gust). Am presărat pătrunjel proaspăt tocat și l-am servit, cald fiind. Pilaful de orez sârbesc merge bine atât ca garnitură cât și ca fel principal de post.
Nu-i deloc greu să-ți imaginezi gustul acestui pilaf de orez sârbesc cu niște pulpe sau aripioare fripte de pui (rețeta aici). E delicios!
O ALTĂ REȚETĂ GUSTOASĂ DE GARNITURĂ DIN OREZ ESTE OREZUL CU CIUPERCI – CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns