Caponata siciliană – rețetă explicată detaliat
Caponata siciliană este o rețetă de garnitură de vară și/sau toamnă, care apărut în Sicilia și s-a răspândit în toată Italia, fiind apreciată datorită gustului său reconfortant. Rețetă de caponata siciliană prezentată detaliat, cu gramaje exacte și mod de preparare explicit.
Caponata siciliană este un preparat foarte gustos iar orice dezbatere asupra originii sale este din start descurajată de însăși denumirea preparatului. E o mâncare de legume care a apărut în Sicilia și a ajuns să fie îndrăgită în toată Italia dar și în afara granițelor peninsulei. Ca un fapt interesat, se pare că, la origine, caponata conținea și pește. În timp, s-a impus varianta care este cunoscută azi și care conțină numai ingrediente vegetale.
Când făcut prima dată caponata, am făcut o cercetare destul de amănunțită. Cum se întâmplă de fiecare dată când e vorba despre o rețetă cu origini țărănești, devenită populară, am descoperit sute de rețete, toate peretinzând că sunt ”originale”. Ca o paranteză, mărturisesc că mai demult mă irita obsesia asta a originalității. E ca și cum aș pretinde că eu dețin rețeta originală de sarmale, adevărul fiind că fiecare casă deține câte o rețetă și sunt toate la fel de originale.
UN ALT PREPARAT ITALIAN CU VINETE – PARMIGIANA – CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETĂ
Așadar, există numeroase versiuni de caponata siciliană și fiecare e bună și corectă în felul ei. Cert este că vinetele nu pot lipsi și că toate ingredientele trebuie preparate individual, urmând a fi combinate abia la final.
În Sicilia, poți număra cel puțin patru variante de caponata: în Catania, pe lista de ingrediente apare și ardeiul roșu și galben. În Agrigento, pe lângă ardei apar măslinele negre dar lipsesc cele verzi, care sunt comune celorlalte variante. În Messina, se folosesc stafide și concentrat de roșii iar rețeta pe care v-o prezint eu în continuare își are originea în Palermo. Aceste informații le-am preluat de pe site-ul LaCucinaItaliana.it.
Ingrediente Caponata siciliană – rețetă pas cu pas
- 600 de grame de vinete
- 150 de grame de passata de roșii (sau 200 gr. roșii proaspete, decojite)
- 50 de grame de măsline verzi fără sâmburi
- 40 de grame de capere
- 30 de mililitri de oțet de vin alb (eu am folosit unul de 6°)
- 30 de mililitri de sirop de agave (sau 1-2 linguri de zahăr brun)
- 1 ceapă (80 de grame)
- 1-2 tije de țelină apio
- 30 de mililitri de ulei de măsline extra virgin
- ulei de floarea soarelui, pentru prăjit (400-500 ml)
- frunze de busuioc proaspăt
- 30 de grame de pinoli (semințe de pin) sau migdale blanșate, mărunțite din cuțit
- sare și piper negru proaspăt măcinat
Mod de preparare Caponata siciliană – rețetă pas cu pas
Pregătirea vinetelor
1. Pentru început, m-am ocupat de vinete, care au nevoie de un timp de repaos, în care vor elimina iuțeala și lichidul amar. Am spălat bine vinetele sub jet de apă rece, apoi le-am zvântat. Le-am tăiat capătul cu codița, le-am decojit parțial (cu un peeler pentru legume) apoi le-am feliat în felii cam de 1,5-2 cm grosime și le-am presărat cu sare grunjoasă din belșug.
2. După aproximativ 30-40 de minute, am clătit feliile de vinete sub jet de apă rece, apoi le-am stors, presându-le cu mâinile. Am zvântat bine feliile, tamponându-le cu un șervet de bucătărie perfect curat.
După ce am zvântat vinetele, le-am tăiat în cubulețe.
Prăjirea vinetelor
Așa cum deja am precizat, pentru rețeta de caponata siciliană toate ingredientele sunt pregătite separat. Am început cu vinetele, pe care le-am prăjit în baie de ulei.
3. Într-o tigaie largă și adâncă, încinsă pe foc iute, am turnat ulei de floarea soarelui din belșug. Am așteptat câteva minute să se încingă uleiul până la 180°C – temperatura optimă pentru prăjire. În lipsa unui termometru cu citire instantanee, se poate proba dacă uleiul e suficient de fierbinte cu un singur cub de vânătă. Dacă uleiul e suficient de fierbinte, trebuie să sfârâie puternic iar cubulețul de vânătă să plutească. În momentul în care uleiul a fost încins bine, am adăugat o treime dintre vinete.
Vinetele vor fi gata în 2-3 minute, nu e nevoie decât să devină aurii, așa că nu are sens să le înghesuim. Eu le-am prăjit rapid în 3 tranșe și le-am scos cu o spumieră, pe un platou așternut cu hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de uleiul de la suprafață.
Rețeta de caponata – pregătirea tuturor ingredientelor
4. Am pus pe foc o cratiță cu 2 litri de apă, să fiarbă. Alături, am pregătit un castron cu apă rece. Am curățat țelina și am tăiat-o în jumătăți. Când apa a fiert, am adăugat 1 linguriță de sare și tijele de țelină apio.
Am lăsat țelina să fiarbă timp de 5 minute, apoi am transferat-o în castronul cu apă rece. După ce s-a răcit, am scurs țelina de apă și am tăiat-o cubulețe de o mărime apropiată celor de vinete.
5. Pentru rețeta de caponata siciliană, am folosit și ceapă, capere și măsline verzi. Ceapa am curățat-o și am tocat-o mărunt, măslinele le-am tocat un pic din cuțit iar caperele le-am lăsat la desărat, într-un castronel (am schimbat apa de 3 ori), apoi le-am scurs bine.
6. Înainte de a trece la prepararea sosului pentru caponata, am rumenit un pic într-o tigaie uscată pinoli. Așa cum am specificat mai sus, aceștia pot fi înlocuiți cu migdale mărunțite din cuțit sau, dacă nu tolerați nucile, pot fi lăsați complet deoparte.
Sosul și finalizarea preparatului
7. Într-o tigaie largă și adâncă, am încins uleiul de măsline, pe foc potrivit. Am adăugat ceapa tocată și am presărat cu sare de la început. Am redus focul la mic și am călit ceapa, amestecând frecvent, să nu se ardă. În total, am călit ceapa timp de 8 minute, până a devenit foarte subtil aurie, pe alocuri.
8. Am adăugat peste ceapă cubulețele de țelină apio. Am călit totul în continuare timp de 3-4 minute, amestecând continuu.
Am adăugat și caperele desărate și măslinele verzi și am mai amestecat un pic, cât să înceapă fiecare ingredient să-și dezvolte aroma.
9. Am adăugat și passata de tomate, am amestecat, am asezonat sosul cu sare și l-am adus la fierbere, apoi am redus focul la minimum. Am lăsat sosul pentru caponata să fiarbă la foc foarte mic, abia clocotind, timp de 5 minute.
10. În timp ce sosul fierbea molcom, am amestecat oțetul cu siropul de agave (sau zahăr brun, dacă preferați) până s-au omogenizat perfect. Am adăugat această vinegretă dulce-acrișoară peste sosul din tigaie.
Am omogenizat bine sosul și am adăugat imediat vinetele prăjite (vezi pasul 3). Am lăsat caponata să mai clocotească molcom timp de 2-3 minute.
În final, am oprit focul și am asezonat cu sare, așa încât gustul să fie perfect echilibrat între dulce, acrișor și sărat, și am adăugat și niște piper negru proaspăt măcinat. Am adăugat și 12 frunze proaspete de busuioc, rupte în bucăți, și am amestecat bine. Ce aromă s-a răspândit în bucătărie!
Servirea
Am lăsat caponata să se odihnească până s-a răcit până la temperatura camerei. Este recomandat să fie servită la temperatura camerei sau rece, de la frigider, gustul oțetului devine mai subtil, completând într-un mod fericit toate celelalte arome. Servită pe o felie de pâine prăjită, caponata poate reprezenta un aperitiv gustos și înviorător. Într-o porție mai mare, poate fi chiar un fel principal, vegan, foarte gustos. În mod tradițional, este una dintre cele mai iubite garnituri, în Sicilia.
Eu vă spun drept că mi s-a părut atât de gustoasă, încât am mâncat-o simplă, nici vorbă să îmi mai fi dorit altceva pe lângă porția mea de caponata! În momentul servirii, am presărat semințele de pin rumenite și am mai adăugat și niște busuioc proaspăt. Un deliciu!
MAI MULTE REȚETE CU VINETE – CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns