Cautare in site
x inchide
Supa de linte rosie

Supa de linte rosie

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 05.11.2010
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Ieri am vazut la televizor o emisiune cu subiect culinar, in care o turcoaica draguta a preparat o reteta de supa de linte rosie numita „ezogelin”. Mi-a placut reteta ei dar mi-au venit si idei proprii, si cum aveam linte rosie in casa, pornind de la ceea ce am vazut la televizor am facut si eu propria mea reteta de supa de linte rosie. A iesit o supa  gustoasa, vegana, potrivita, deci, si pentru zilele de post, foarte rapida si foarte usor de facut.

Inainte de a vorbi despre ingrediente si modalitate de preparare, asa vrea sa scriu cate ceva despre linte, care este o leguminoasa prezenta in alimentatia omului din cele mai vechi timpuri, fiind cultivata in scop alimentar inca din neolitic. Exista foarte multe varietati de linte, in poza de mai jos puteti vedea cateva dintre ele,

diferite varietati de linte

Popoarele orientului si cele din jurul Mediteranei agreeaza in mod deosebit lintea. Datorită timpului de fierbere redus, lintea rosie este o excelentă alternativă la fasole, ideala in supă sau gatita cu carne si legume. Lintea este catalogata drept aliment cu grad nutritional A, datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteine si continutului foarte scazut de grasimi. Lintea nu conține colesterol și aduce un aport caloric de aproximativ 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea de linte și modul de preparare.

CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS POTI ACCESA O ALTA RETETA TURCEASCA DE SUPA DE LINTE!

Advertising

supa de linte turceasca reteta pas cu pas supa de linte rapida reteta laura laurentiu

Ingrediente supa de linte rosie

  • 350-400 de grame de linte rosie
  • 2-2,5 litri de apa
  • 1 morcov marisor
  • telina cat o nuca
  • 2 cepe mici sau una mare (150 de grame)
  • 1 ardei rosu
  • 1 rosie fara pielita
  • 3 linguri de ulei de masline extravirgin
  • 1 lingura rasa de sare marina
  • 1 lingurita de piper proaspat macinat
  • 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
  • 1 lingurita de chimion macinat
  • 1 lingurita de paprika dulce
  • 2 frunze de dafin
  • 1 legatura de patrunjel verde
  • pentru servire (optional): paine prajita frecata cu usturoi si felii de lamaie

Mod de preparare pentru supa de linte rosie

Pregatirea ingredientelor si a bazei de legume

Se spala si se curata legumele, ceapa se toaca marunt, ardeiul la fel. Morcovul si telina se dau pe razatoare. Se incinge o cratita pe foc mediu si se adauga uleiul de masline, apoi si legumele. Se calesc ceapa, ardeiul, morcovul si telina pana cand se inmoaie.

Preparare Supa de linte rosie 2
Intre timp, lintea se spala si se scurge bine de apa.

linte rosie

Advertising

Gătirea propriu zisă a supei

Se adauga apa fierbinte peste legumele calite din oala, apoi lintea.

Preparare Supa de linte rosie 4Indata ce incepe sa fiarba cu clocote, se formeaza o spuma groasa care trebuie pe cat posibil indepartata. Asta este din cauza ca lintea contine multe proteine. Dupa ce se spumeaza, se adauga sarea, dafinul si toate condimentele.

Preparare Supa de linte rosie 5Focul se reduce la minimum si se fierbe supa de linte rosie timp de 15-20 de minute. In scurt timp, lintea va fi fiarta si supa se va ingrosa. Daca este nevoie, se mai adauga apa. Dupa ce lintea este bine fiarta si s-a ajustat cu apa supa (daca se doreste) se adauga rosia fara pielita taiata in cubulete mici.

Preparare Supa de linte rosie 6Supa de linte rosie se mai da in clocot timp de 2-3 minute si supa este gata.

Am mancat supa de linte rosie fierbinte, presarata cu un strop de pul biber (condiment turcesc pe baza de ardei iute) si garnisita cu un strop de ulei de masline (optional). Alaturi de supa, am avut felii de paine prajita, parfumate cu putin usturoi si, cei care au dorit, si cate o felie de lamaie. Un deliciu!

supa turceasca ezogelin supa de linte rosie reteta turceasca

Pofta buna!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

48 comentarii la Supa de linte rosie

  1. Cristina spune:

    Buna ziua! Reteta spune chimion dar in comentarii apare chimen. Care se pune de fapt? Mulțumesc!

  2. Gheorghe spune:

    Vă mulţumesc pentru reţetă! O fac în mod intermitent de câţiva ani. Nu obţineam gustul din restaurantele din Turcia, dar am ciorbizat-o: îi adaug borş la finalul fierberii, o dată cu roşia. Nu mai e nevoie de lămâie şi mi se pare delicioasă.

  3. Alexandra spune:

    Geniala!
    Fac supa de linte dupa aceasta reteta de 2 ani de zile si imi place la nebunie.

  4. Matei spune:

    Îmi cer scuze, dar din ce știam, uleiul de măsline extravirgin nu se recomandă la prăjeli, deoarece degajă compuși toxici, prin încălzire. În schimb, știam că se poate folosi fără probleme cel din turte de măsline. Greșesc?

    • Dacă ar fi așa, popoarele din bazinul mediteranean nu ar mai face atâtea delicii în uleiul de măsline pe care-l produc. Oricum, nu este o prăjire în baie de ulei, la care se încălzește uleiul până la 180 de grade, ci o călire, la o temperatură mult mai scăzută. În ultima vreme e plin internetul de chestii toxice, a se vedea și mierea, uitându-se că turta dulce cu miere e unul dintre cele mai vechi deserturi de pe planetă și că nimeni nu a murit de la ea.

  5. Narci spune:

    Ar trebui sa scrii cu litere mari si rosii la inceputul retetei, sa nu fierbem lintea la foc mare fiindca se sparge. Pentri grabiti ca mine :))) Oricum supa a iesit delicioasa! Am pus si putin turmeric pentru o culoare mai vie 😉

  6. Adrian spune:

    Excelenta! Mulțumim mult!

  7. Grad mariana spune:

    An sa fac si eu arata bine

  8. Service GSM spune:

    De abia astept sa gatesc aceasta reteta !

  9. S Anca spune:

    Buna! Se poate folosi si lintea verde? E diferenta mare?

  10. Service GSM spune:

    iese excelent, va pup

  11. Cristina Elena spune:

    Foarte gustoasa ! Chimenul ii da un gust deosebit .

  12. o femeie spune:

    am facut si eu varianta asta si o fac des, doar am eliminat calitul legumelor si adaugat 1 lingura de ulei la finalul gatitului. iese f. buna si mai sanatoasa

  13. Ancuta centea spune:

    Întrebare:eu nu am folosit niciodată linte,nu se pune cu apa ca si fasolea sa stea la inmuiat?multumesc!

  14. mihaela spune:

    in ulimii ani am mancat foarte multe feluri de mancare de pe toate continentele, in mod deosebit mancare asiatica, dar am descoperit mancarea libaneza – si sunt un fan al programului paprika tv – , si citind mesajele lasate de cititori am vazut ca sunt probleme cu cuminul – el il pun intr-o piua din acelea care se mai vad ca ornamente la farmacii din bronz mostenire de familie – iar in toate bucataria nord africana si asia mica cuminul este foarte mult folosit. supa de linte fac in mod deosebit pentru ca fiul meu cere destul de des, si pentru ca incerca sa scadem si glicemia, fiind unul din alimentele care ne ajuta.

  15. Lia spune:

    am facut aceasta supa si pot spune ca a iesit f buna; nu am mai mancat pana acum linte si eram curioasa sa vad cum e; o sa mai fac ca mi-a placut

  16. olesea spune:

    Immm…..mininc si nu ma mai pot satura de acest gust al minunatei supusoare.Nici n-am apucat sa spal vasele,ca deja ii si trimisem sorei-mele receta,…este si ea o graviduta ca mine de altfel,……sper sa n-o apuce poftele acuma noaptea :DDD

  17. Cris spune:

    incercati sa adaugati la final si cateva frunze strivite de menta uscata…ii da o aroma deosebita!!!

  18. Am pus deja la fiert pt supa asta, doar ca eu nu am avut in casa linte rosie, ci lintea aceea obisnuita cu bobul un pic mai mare de culoare verde inchis…sper sa iasa buna si asa!!! revin cu foto si impresii!

  19. Royan32 spune:

    am facut si eu supa, foarte buna, foarte parfumata, am pus si chimen, am gresit-o pt ca a trebuit sa o las in oala si sa plec si cand m-am intors se umflase si am fiert-o prea mult – habar n-aveam ca lintea (de data asta am folosit doar rosie, bio) – fierbe atat de repede :))))))))) si acum o mancam „supa crema” :)))))))) buna, oricum.
    o intrebare totusi, voi cu ce macinati fratilor chimenul  – care intr-adevar trebuie pus macinat, pt ca mie imi „scapa” prin rasnita de piper manuala si am incercat cu o chestie pe acelasi principiu dar electrica si prin aia imi scapa. mai ales, chimenul e cam tare fata de alte condimente. mai am de incercat prin rasnita de sare :)))))))) 

  20. Royan32 spune:

    am si eu o intrebare: coriandrul stiam ca este foarte iute, in acest caz, o lingurita de coriandru si una de piper fac supa picanta? merci! in rest… o sa o incerc si eu, arata foarte bine, este usor de facut si cred ca e buna la gust, imi place lintea!

    • lauralaurentiu spune:

      Coriandrul nu este iute, semintele sunt aromate cumva… dulce, lemnos+ aroma de pamant reavan (iar frunzele au o aroma de lamaie, dar asta e alta poveste pentru ca la aceasta supa nu folosesc frunze de coriandru). Supa este picanta de la piper, dar coriandrul aduce doar aport de aroma. O fata a sugerat un pic de chimen in plus, am incercat si eu si e foarte potrivit.

      • Royan32 spune:

         da, merci! am pus o data coriandru boabe la ceva si eram convinsa ca e iute, acum am gustat o boaba si nu e, de fapt este foarte aromat! merci oricum!

  21. Anonymous spune:

    Draga Laura, vreau sa-ti multumesc pentru reteta de supa de linte, am facut-o si eu si este absolut delicioasa, am pus si chimen asa cum a spus Fuat Gencal, si este absolut delicioasa.

    Angela

  22. lauralaurentiu spune:

    Luminita, multumesc de sugestie, mie imi place foarte mult chimenul si il folosesc frecvent in diverse mancaruri: la gulas, supa de chimen, tagine etc. Pentru supa de linte rosie am scris destul de clar, sper, ca am avut un model autentic, anume supa turceasca "ezogelin". Cea pregatita la TV nu avea chimen. Dupa mesajul tau, curiozitatea m-a indemnat sa "sap" mai adanc si, curios, nici alte retete pe care le-am gasit pe web nu au chimen. Au in schimb menta, cu toate :). Asa ca uite ca merge supa de linte si fara chimen, nu doar a mea, care a mers pe gatlejurile noastre in totalitate, dar si a altora care o fac tot fara chimen. :)
    Dar, repet, pentru ca mie imi place mult chimenul si pentru ca nu tin la autenticitatea acestei retete (nici nu am respectat-o, in loc de menta am pus patrunjel :P ) o sa tin cont de propunerea ta, pentru care iti multumesc.

  23. lauralaurentiu spune:

    Mira, multumesc de felicitari :). In ce ma priveste, e putin probabil ca as putea sa tin o zi de post fara lactate. Daca nici uleiul vegetal nu e admis… clar, nu e de mine! :P

  24. lauralaurentiu spune:

    Fuat Gencal, thank you so much!

  25. mira spune:

    Da, e de post, dar cand e dezlegare la ulei! Si arata foarte bine !!!!!!

    In rest, imi plac enorm retele tale, si mai ales aluaturile, sa nu mai spun de muzica ta:d.

    Mira

  26. Fuat Gencal spune:

    Hayırlı günler. Ellerinize sağlık. Çok leziz, çok güzel ve iştah açıcı görünüyor.

    Saygılar.

Advertising