Supa de linte rosie
Ieri am vazut la televizor o emisiune cu subiect culinar, in care o turcoaica draguta a preparat o reteta de supa de linte rosie numita „ezogelin”. Mi-a placut reteta ei dar mi-au venit si idei proprii, si cum aveam linte rosie in casa, pornind de la ceea ce am vazut la televizor am facut si eu propria mea reteta de supa de linte rosie. A iesit o supa gustoasa, vegana, potrivita, deci, si pentru zilele de post, foarte rapida si foarte usor de facut.
Inainte de a vorbi despre ingrediente si modalitate de preparare, asa vrea sa scriu cate ceva despre linte, care este o leguminoasa prezenta in alimentatia omului din cele mai vechi timpuri, fiind cultivata in scop alimentar inca din neolitic. Exista foarte multe varietati de linte, in poza de mai jos puteti vedea cateva dintre ele,
Popoarele orientului si cele din jurul Mediteranei agreeaza in mod deosebit lintea. Datorită timpului de fierbere redus, lintea rosie este o excelentă alternativă la fasole, ideala in supă sau gatita cu carne si legume. Lintea este catalogata drept aliment cu grad nutritional A, datorita continutului ridicat de fibre, fier, magneziu, fosfor si proteine si continutului foarte scazut de grasimi. Lintea nu conține colesterol și aduce un aport caloric de aproximativ 110-160 kcal/100g, în funcție de varietatea de linte și modul de preparare.
CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS POTI ACCESA O ALTA RETETA TURCEASCA DE SUPA DE LINTE!
Ingrediente supa de linte rosie
- 350-400 de grame de linte rosie
- 2-2,5 litri de apa
- 1 morcov marisor
- telina cat o nuca
- 2 cepe mici sau una mare (150 de grame)
- 1 ardei rosu
- 1 rosie fara pielita
- 3 linguri de ulei de masline extravirgin
- 1 lingura rasa de sare marina
- 1 lingurita de piper proaspat macinat
- 1 lingurita de boabe de coriandru macinate
- 1 lingurita de chimion macinat
- 1 lingurita de paprika dulce
- 2 frunze de dafin
- 1 legatura de patrunjel verde
- pentru servire (optional): paine prajita frecata cu usturoi si felii de lamaie
Mod de preparare pentru supa de linte rosie
Pregatirea ingredientelor si a bazei de legume
Se spala si se curata legumele, ceapa se toaca marunt, ardeiul la fel. Morcovul si telina se dau pe razatoare. Se incinge o cratita pe foc mediu si se adauga uleiul de masline, apoi si legumele. Se calesc ceapa, ardeiul, morcovul si telina pana cand se inmoaie.
Intre timp, lintea se spala si se scurge bine de apa.
Gătirea propriu zisă a supei
Se adauga apa fierbinte peste legumele calite din oala, apoi lintea.
Indata ce incepe sa fiarba cu clocote, se formeaza o spuma groasa care trebuie pe cat posibil indepartata. Asta este din cauza ca lintea contine multe proteine. Dupa ce se spumeaza, se adauga sarea, dafinul si toate condimentele.
Focul se reduce la minimum si se fierbe supa de linte rosie timp de 15-20 de minute. In scurt timp, lintea va fi fiarta si supa se va ingrosa. Daca este nevoie, se mai adauga apa. Dupa ce lintea este bine fiarta si s-a ajustat cu apa supa (daca se doreste) se adauga rosia fara pielita taiata in cubulete mici.
Supa de linte rosie se mai da in clocot timp de 2-3 minute si supa este gata.
Am mancat supa de linte rosie fierbinte, presarata cu un strop de pul biber (condiment turcesc pe baza de ardei iute) si garnisita cu un strop de ulei de masline (optional). Alaturi de supa, am avut felii de paine prajita, parfumate cu putin usturoi si, cei care au dorit, si cate o felie de lamaie. Un deliciu!
Pofta buna!
Lasă un răspuns