
Crutoane de casă





Crutoane de casă, rețeta simplă, delicioasă, economică, ușor de făcut în orice gospodărie. Cum se fac crutoane de casă potrivite pentru supe cremă, salate și chiar simple, ca gustări.
Rețeta de crutoane de casă este una pe cât de simplă, pe atât de versatilă. Baza rețetei este pâinea veche de o zi, două. În fapt, această rețetă este o bună metodă de a folosi resturile de pâine rămase. Trebuie să avem grijă ca pâinea să fie în bună stare, să nu fie mucegărită. E o modalitate de a salva pâinea asta înainte să nu mai poată fi consumată și un fel simplu și responsabil de a stopa risipa de alimente, despre asta am mai vorbit și aici.
La aceste crutoane de casă, puteți adăuga condimente care să aromatizeze pâinea sau nu. În lista de ingrediente de mai jos, am consemnat mai multe variante de aromatizare. Preferata noastră este cu usturoi, pe care îl tăiem felii subțiri și cimbru, că din acela avem în cantități generoase în casă. Am indicat mai jos un volum de pâine dar adevărul este că puteți face crutoane din orice cantitate de pâine aveți, fiți siguri că nu rămân neconsumate. Aveți doar grijă să ajustați corespunzător și restul ingredientelor. De asemenea, puteți testa și alege după propriul gust condimentele și aromele folosite în funcție de propriile preferințe.
Eu am preparat crutoanele întotdeauna la cuptor, mi se pare o variantă mai convenabilă, dar se pot prepara și la tigaie.
Pe lângă faptul că sunt delicioase în supe cremă și salate, aducând și un plus de textură, noi le tratăm și pe post de snackuri. Mai ales copiii mei le ronțăie cu plăcere pe post de gustărele, dacă le aromatizez ușor cu usturoi. Sunt nelipsite din excursiile noastre la munte pentru că pot fi transportate ușor și potolesc cu succes foamea.
Ingrediente Crutoane de casă
- 200 gr. pâine veche de o zi – doua
- 3 – 4 linguri ulei de masline
- sare
- piper
variante de condimentare, la alegere
- 1 – 2 linguri verdeturi uscate la alegere – cimbru, măghiran,
- 1 – 2 linguri boia dulce sau iute
- 2 căței de usturoi
- 1 – 2 linguri seminte de chimen
- 1-2 linguri fulgi de ardei iute
- parmezan ras
Mod de preparare Crutoane de casă
- Se încinge cuptorul la 180°C.
- Se îndepărtează, opțional, coaja pâinii și se taie miezul cubulețe cu latura de la 5 – 6 mm la 1,5 cm. Micuțe de tot sau ceva mai mărișoare, după cum vă plac. Crutoanele fără coajă vor fi identice celor cumpărate, dacă nu vă deranjează un aspect mai rustic, puteți lăsa și coaja.
- Se pun cubulețele de pâine într-o tavă, așezându-le într-un strat uniform. Eu, de obicei, tapetez tava și cu hârtie de copt dar se poate și fără, eu o fac mai mult din dorința de a scurta curățarea tăvii.
- Se adaugă uleiul, stropindu-se uniform.
- Tot acum se pun și condimente și plante aromatice, dacă doriți. Eu am pus usturoi tocat mărunt și cimbru uscat.
- Se presară cu sare și puțin piper.
- Se amestecă pentru omogenizare și se reaaranjează într-un strat uniform.
- Se coc în cuptor până se rumenesc foarte ușor, minimum 10 minute. Eu le mai amestec în cuptor cu o lingură de lemn, ca să se facă uniform, mai ales dacă e un strat mai gros de pâine.
- Se scot de la cuptor și se pot folosi imediat, după ce se lasă puțin să se răcorească.
- După ce se răcesc complet, se pot pune într-un recipient – cutie, borcan – în care, dacă este ermetic închis, se pot păstra la temperatura camerei sau în cămară până la o săptămână.
Foarte ușor se fac aceste crutoane de casă și sunt delicioase.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns