Ciorbă de lobodă ca în Ardeal
Ciorbă de lobodă ca în Ardeal, cu lactate și smântână. Cum se face o ciorbă de lobodă roșie. Rețeta ardelenească de ciorbă de lobodă sau alte verdețuri.
Ca de obicei, după câteva zile de mari sărbători în care am fost, pe rând, oaspeți la masa părinților respectiv gazde la masa noastră, când vine vorba de mâncare, ne gândim mai degrabă la toate cele de care nu avem chef. Sigur nu mai avem poftă de fripturi. Mai ales după ce soacră-mea ne-a tratat (după obiceiul casei) cu friptură de miel, de porc și în plus cu șnițele. De dulciuri nici să n-auzim iar de ouă… a spus cineva ouă? Pff, nu, sigur nu.
Așadar, după ce-am șters de pe lista opțiunilor cam toate cele de care n-am avut chef cu niciun chip, am ajuns la meniul extrem de simplu al zilei de azi. Atât de simplu încât a constat într-o ciorbă de lobodă. Doar ea și nimic mai mult. Poate pentru că nici piața locală n-a avut prea multe de oferit azi? Posibil și-asta. Norocul nostru c-am găsit totuși o legătură zdravănă de lobodă roșie, mărar proaspăt, ceapă și usturoi verde și mai mult chiar nu ne-a trebuit.
Zămuri de verdețuri
După cum v-am povestit deja când am publicat rețeta de ciorbă de urzici, pe la noi, toate ciorbele astea de primăvară, cu verdețuri fel de fel (chit că loboda e roșie), se fac cam în același fel. Toate conțin lactate multe. Unii cititori mi-au reproșat că ”Bunica le făcea mai bune!”. Nu pot contesta o astfel de afirmație. Cum s-ar zice, fiecare cu Bunica lui. Eu încă mai sper să reușesc să adun în jurul blogului meu cititori suficient de realiști ca să nu se iluzioneze că eu aș putea fi în posesia rețetelor mamelor și bunicilor fiecăruia dintre ei.
Rețeta nu am inventat-o eu, ci doar am adaptat-o ingredientelor pe care mi-e mai ușor să le găsesc. Vreau să spun că Bună-mea folosea ca bază lichidă a ciorbelor ăstora zerul care-i rămânea când făcea brânza de vaci. Adăuga la final și lapte bătut sau lapte acru și smântână. Eu, pentru că nu fac brânză de vaci prea des, nu am nici zer prea mult. Așadar, folosesc un amestec de lapte și apă iar în final dreg ciorba cu aceleași lactate ca ea.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA VIDEO DE CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE URZICI
Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta mea de supă de spanac ca în Ardeal.
Dacă vă interesează o rețetă de ciorbă de salată, să știți că am publicat nu una, ci chiar două rețete. ”Zama de șălace” pe care o făcea și Buna mea e cea pe care o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Cu un click pe poza de mai jos descoperiți o altă rețetă de zamă de salată, cu mai multă afumătură.
Întorcându-ne la oala noastră cu ciorbă, am pregătit-o pentru două persoane care au cerut și supliment. Patru porții mărișoare mi-au ieșit. E o ciorbă suficient de consistentă ca să-ți facă stomacul să tacă timp de câteva ceasuri. În același timp, e destul de răcoritoare (chiar dacă e servită caldă) ca să te aline după o perioadă în care ai cam scăpat piciorul pe pedala caloriilor.
Înainte de a vă prezenta rețeta, vă mai spun doar că pe la noi este obiceiul de a servi această ciorbă cu o garnitură de omletă. Un fel de tăiței tăiați dintr-o găigană (papară) mai rumenă. Evident, azi a fost fără omletă, cum vă spuneam mai sus, a îndrăznit cineva să zică ceva de ouă?
Ingrediente Ciorbă de lobodă ca în Ardeal:
- 250 de grame de lobodă roșie
- 2 legături de ceapă verde
- 2 legături de usturoi verde
- 20 de ml (1 lingură) de ulei
- 1 linguriță paprika dulce
- 1/2 lingură (12 grame) de făină
- 500 ml. de lapte
- 500 ml. apă
- 60 de grame de smântână cu 25% grăsime
- 150 ml. lapte bătut (sau lapte acru, iaurt etc)
- 1 gălbenuș proaspăt
- 1 legătură de mărar
- pentru înăcrit, oțet (eu am folosit un oțet de mere deosebit de bun, îi zice ”Cerbul acru” și e produs la Slatina) sau zeamă de lămâie după gust
- sare și piper
- opțional: omletă rumenă pe ambele părți dintr-un ou, fâșiuțe de slănină afumată
Preparare Ciorbă de lobodă ca în Ardeal
Curățarea lobodei
1. Se spală loboda roșie în câteva ape reci. Se curăță și se spală ceapa verde și usturoiul. Se toacă rondele partea albă și cea verde deschis a usturoiului și a cepei. Se toacă și frunzele de ceapă (toate sau doar o parte, depinde cât de mult vă place) și se pun separat. Loboda se curăță de rădăcini și cotoarele mai groase și se toacă în bucăți potrivite (să poate fi ușor luate în lingură).
Gătirea ciorbei
2. Se pune pe foc mediu o oală și se adaugă uleiul, apoi ceapa și usturoiul (partea albă și cea verde deschis) tocate. Se adaugă de la început un praf de sare și se călesc pe foc mediu/mic până se înmoaie.
Observație: în loc de ulei s-ar putea folosi slănina afumată, prăjită în oală până se topește grăsimea și se rumenesc jumările. Afumăturile, însă, sunt și ele pe acea listă extrem de cuprinzătoare a chestiilor de care n-am chef azi.
3. După ce ceapa și usturoiul s-au înmuiat, se adaugă făina și paprika, se amestecă rapid și imediat se stinge cu laptele și apa, pentru că paprika nu are voie să rămână prea mult timp ”pe uscat”, căci și-ar schimba culoarea și aroma.
4. Se aduce lichidul la fierbere, se gustă și se adaugă sare după gust. Se adaugă acum loboda tăiată în bucățele cât și frunzele de ceapă verde tocate.
5. Se mai ține pe foc doar până dă un clocot și cu loboda, care se va înmuia rapid. Aceasta va colora zeama într-un roz frumos. Se trage oala de pe foc și se adaugă mărarul tocat.
Cum dregem zama?
6. Într-un castronel, se bate cu o furculiță gălbenușul proaspăt cu smântâna și laptele bătut. Se diluează cu 1 polonic de zeamă fierbinte. Se toarnă, apoi, în oală și se omogenizează rapid cu ciorba. Se mai ajustează gustul ciorbei cu sare și piper după gust, urmând ca de acru să și-o potrivească fiecare în farfurie.
Ei, și cum tăițeii tradiționali din omletă am hotărât să-i păstrăm pentru momente în care apetitul nostru va fi mai sănătos, am mâncat zeama asta cu felii groase de pâine de casă, prăjite și frecate c-un strop de usturoi. Și-atât! Bun a fost, poft-am avut, ceea ce vă doresc și domniilor voastre!
Lasă un răspuns