Supă de spanac ardelenească – rețeta moștenită de la Bunica
Supă de spanac ardelenească – rețeta moștenită de la Bunica – cu toate detaliile și eventualele variante de preparare. Lista de ingrediente la gram, sugestii de adaptare a rețetei, mod de preparare pentru zama de spanac ca în Ardeal.
Această supă de spanac sau zamă de spanac, cum îi zicea Bunica, e o altă rețetă de familie. O fac aproape la fel ca ea. Dorința mea e să aduc pe masa familiei unul dintre gusturile ce mă făceau să las joaca deoparte și să alerg la masa nerăbdătoare (căci pofticioasa am fost de mica, ce mai încoace-ncolo!).
Rețeta mea de supă de spanac ardelenească este specifică Transilvaniei. Bunica mea paternă era ardeleancă din Harghită. Zama asta aduna și potrivește, într-o singură oală, unele dintre cele mai intens aromate ingrediente, cărora le da o notă proaspătă de primăvară prin spanacul proaspăt și mărar verde folosite.
Chiar daca m-am mai abătut de la „rețetarul din memorie”, cel al dragei mele măicuțe, gustul este același. Mi-a ieșit o supă de spanac bogată, delicioasă și foarte rapid de făcut. Buna mea pregătea după aproximativ aceeași rețetă atât supa de spanac, cât și cea de salata verde, loboda, urzici sau alte verdețuri comestibile. Cu mici diferențe, rețetele pe care le-am publicat eu, pe blog, pentru fiecare dintre aceste zemuri, sunt asemănătoare. Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta mea de ciorbă de lobodă.
CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA VIDEO DE CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE URZICI
Dacă vă interesează o rețetă de ciorbă de salată, să știți că am publicat nu una, ci chiar două rețete. ”Zama de șălace” pe care o făcea și Buna mea e cea pe care o găsiți cu un click pe următoarea poză.
Cu un click pe poza de mai jos descoperiți o altă rețetă de zamă de salată, cu mai multă afumătură.
Câteva precizări:
- Ca bază lichidă pentru ”zama dă șpinod”, cum i se zice pe la noi, Buna mea obișnuia să folosească zerul, pe care-l avea la îndemână pentru că făcea adesea brânză de vaci. În lipsa acestuia, e destul de comod să se folosească apă în amestec cu lapte sau doar apă, dacă preferați.
- Usturoiul și ceapa verde sunt ingrediente de primăvară care vor da rețetei de supă de spanac autenticitate și prospețime. Dacă nu le avem la îndemână, le putem înlocui cu usturoi și ceapă obișnuite.
- Ca garnitură a acestei zeme, Buna mea făcea o omletă simplă, pe care o tăia în fâșii, apoi o adăuga în supă, chiar la final. Aceasta este opțională, dacă nu vă place ideea, puteți renunța la adăugarea omletei.
Ingrediente supă de spanac ardelenească
(pentru 2-3 litri de supă)
- 600 de grame de spanac proaspăt
- 80-100 de grame de slăninuță afumată
- 2 legături de ceapă verde tăiată rondele fine sau 1 ceapă de mărime medie, tocată
- 1 legătură de usturoi verde tocat rondele fine + 1-2 căței de usturoi zdrobiți
- 1 linguriță de paprika dulce
- 1 litru de lapte sau zer (opțional, dacă preferați, folosiți doar apă)
- 2 ouă întregi (opțional)
- 1 gălbenuș (opțional)
- 1 legatură de mărar proaspăt, tocat mărunt
- 200-250 de grame de smântână cu conținut de grăsime cel putin 25%
- sare, piper
- oțet pentru înăcrit, după gust
Supa de spanac ardelenească – mod de preparare
Pregătirea spanacului
1. Am pus pe foc o oală mare cu apă (cam 4 litri). Alături, mi-am pregătit un castron mare cu apă rece (preferabil și cu niște cuburi de gheață). Până a fiert apa, am spălat spanacul în 3 ape reci, l-am scurs și l-am ales cu grijă. Când apa fierbe, am adăugat 1 lingură cu vârf de sare, în apă, apoi tot spanacul. La început, stă înfoiat, deasupra apei, dar l-am apăsat cu spumiera și în scurtă vreme a fost tot sub apă.
2. În maximum 2 minute, când apa reîncepe să clocotească, spanacul e gata. Doar dacă folosesc spanac cu tije (tulpini) mai groase îl fierb mai mult (maximum 4 minute).
3. Imediat, scot spanacul din oală cu spumiera, îl presez puțin cu o lingură mare, să se scurgă, și-l plonjez în castronul cu apă rece, ca să-i opresc gătirea. Astfel, își va înviora culoarea și va păstra și un pic de textură.
4. Scurg bine spanacul, printr-o sită, apoi îl toc mărunt cu cuțitul. Nu e plăcut să îți atârne din lingură frunze opărite, așa că întotdeauna insist cu tocatul și de-a lungul și de-a latul.
Gătirea bazei pentru preparat
5. Sigur că zama se poate găti și cu ulei. Folosind, însă, slănina, ca grăsime pentru gătit, sau, mă rog, grăsimea din slănină, zama de spanac are și un gust mai bun și cred că e și mai sănătoasă, judecând după cât de procesat e uleiul din comerț. Iau, așadar, o bucată faină de slănină afumată, a mea e din producția proprie și uite cât de bine arată!
6. Îndepărtez șoricul, care e tare, și tai slănina în fâșii subțiri sau în cubulețe. Le pun într-o oală de mărime potrivită (în aceasta voi găti toată supa de spanac) și adaug 2 linguri de apă. Fără să adaug altă grăsime, prăjesc slăninuța până se rumenește frumos.
7. Scot slăninuța prăjită din oală și o pun pe o hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de grăsimea în exces.
8. Imediat, în grăsimea rămasă în oală, adaug toată ceapa verde tăiată rondele sau ceapa obișnuită tocată, deodată cu usturoiul verde. Presar puțină sare, reduc focul la mic și călesc până se înmoaie ceapa.
9. Când ceapa s-a înmuiat, adaug 1 linguriță de paprika și amestec rapid, să se coloreze grăsimea, apoi imediat torn 2 litri de apă și lapte în amestec sau doar apă, dacă nu am lapte. Dacă aveți 2 litri de zer proaspăt, cu atât mai bine!
10. Las supa să clocotească, adaug sare și piper după gust și imediat, tot spanacul tocat. Dacă vi se pare că supa de spanac arată cam prea deasă, mai puteți adăuga până la 300-400 de ml. de apă fierbinte. Mai fierb totul 2 minute, la foc potolit, apoi opresc focul.
Cum se drege supa de spanac ardelenească
11. Într-un castron destul de mărișor, pun smântâna și o bat bine cu gălbenușul. După cum probabil ați observat deja, din lista de ingrediente, gălbenușul e opțional. Buna nu folosea gălbenuș ca să dreagă zama de spanac, ci bătea smântâna cu 2-3 linguri de apă rece. Dacă preferați, puteți proceda identic.
Sugestie de adaptare: înlocuiți smântâna grasă cu iaurt grecesc! Va ieși o supă excelentă, cu gust acrișor și mai puține grăsimi.
În această smântână, adaug și niște usturoi zdrobit. Întotdeauna mi se pare că supa are nevoie de niște usturoi în plus. Treptat, adaug câte un polonic de zamă fierbinte și-l omogenizez cu smântâna. Continui la fel, adăugând supa fierbinte în amestecul de smântână, până când simt că mixtura din castron s-a înfierbântat bine. Atunci, torn totul în oala cu supă de spanac și amestec bine.
12. Adaug mărarul verde tocat, potrivesc gustul de sare și adaug și 2 linguri de oțet. Se poate lăsa și neînăcrită, dacă oferiți oliviera la masă. Fiecare își poate înăcri propria porție de supa de spanac în farfurie. Dacă renunțați la garnitura de omletă, zama e bună de servit imediat.
Garnitura de omletă – opțional
13. Pun pe foc mediu o tigaie de mărime mijlocie. Până tigaia se încinge, bat într-un castronel 2 ouă cu puțină sare și piper. Adaug 1 linguriță de ulei în tigaia încinsă și, imediat, ouăle bătute.
14. Gătesc omleta câte 2 minute pe fiecare parte. Mie nu-mi place foarte rumenită, dar fiecare poate proceda cum dorește. Scot omleta pe un tocător, o rulez și o tai ca pe niște tăiței. Se poate tăia în bucățele sau pur și simplu rupe cu fuculița.
15. Imediat, adaug fâșiile de omletă în supa de spanac feirbinte, deja dreasă și cu gustul potrivit. Repet, însă, rămâne alegerea voastră dacă adăugați omleta în toată combinația asta sau nu. Nouă ne place, am crescut cu ea, chiar apreciem bucățelele de omletă care absorb aromele din zamă ca niște veritabili bureței lacomi.
Supa de spanac ardelenească se servește caldă sau rece. Când eram copilă, Buna mă îndemna să o consum rece și nu mă atrăgea deloc. Abia la maturitate am descoperit ce faină și răcoritoare este și așa. Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii.
MAI MULTE REȚETE CU SPANAC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Lasă un răspuns