Cautare in site
x inchide
Supă de spanac ardelenească - rețeta moștenită de la Bunica

Supă de spanac ardelenească – rețeta moștenită de la Bunica

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 26.01.2011
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Supă de spanac ardelenească – rețeta moștenită de la Bunica – cu toate detaliile și eventualele variante de preparare. Lista de ingrediente la gram, sugestii de adaptare a rețetei, mod de preparare pentru zama de spanac ca în Ardeal.

Această supă de spanac sau zamă de spanac, cum îi zicea Bunica, e o altă rețetă de familie. O fac aproape la fel ca ea. Dorința mea e să aduc pe masa familiei unul dintre gusturile ce mă făceau să las joaca deoparte și să alerg la masa nerăbdătoare (căci pofticioasa am fost de mica, ce mai încoace-ncolo!).

Rețeta mea de supă de spanac ardelenească este specifică Transilvaniei. Bunica mea paternă era ardeleancă din Harghită. Zama asta aduna și potrivește, într-o singură oală, unele dintre cele mai intens aromate ingrediente, cărora le da o notă proaspătă de primăvară prin spanacul proaspăt și mărar verde folosite.

supa de spanac ardeleneasca reteta pas cu pas

Chiar daca m-am mai abătut de la „rețetarul din memorie”, cel al dragei mele măicuțe, gustul este același. Mi-a ieșit o supă de spanac bogată, delicioasă și foarte rapid de făcut. Buna mea pregătea după aproximativ aceeași rețetă atât supa de spanac, cât și cea de salata verde, loboda, urzici sau alte verdețuri comestibile. Cu mici diferențe, rețetele pe care le-am publicat eu, pe blog, pentru fiecare dintre aceste zemuri, sunt asemănătoare. Cu un click pe poza de mai jos, puteți accesa rețeta mea de ciorbă de lobodă.

zama de loboda ca in ardeal reteta ciorba ardeleneasca de loboda reteta

CLICK PE POZA DE MAI JOS PENTRU REȚETA VIDEO DE CIORBĂ ARDELENEASCĂ DE URZICI

ciorba-de-urzici-ardeleneasca-reteta-video-ciorba-de-urzici-reteta-culinara

Dacă vă interesează o rețetă de ciorbă de salată, să știți că am publicat nu una, ci chiar două rețete. ”Zama de șălace” pe care o făcea și Buna mea e cea pe care o găsiți cu un click pe următoarea poză.

ciorba de salata verde reteta de ciorba de salata ardeleneasca zama de salate ca in ardeal reteta

Cu un click pe poza de mai jos descoperiți o altă rețetă de zamă de salată, cu mai multă afumătură.

ciorba de salata verde cu afumatura reteta laura laurentiu ciorba de salata cu afumatura

Câteva precizări:

  • Ca bază lichidă pentru ”zama dă șpinod”, cum i se zice pe la noi, Buna mea obișnuia să folosească zerul, pe care-l avea la îndemână pentru că făcea adesea brânză de vaci. În lipsa acestuia, e destul de comod să se folosească apă în amestec cu lapte sau doar apă, dacă preferați.
  • Usturoiul și ceapa verde sunt ingrediente de primăvară care vor da rețetei de supă de spanac autenticitate și prospețime. Dacă nu le avem la îndemână, le putem înlocui cu usturoi și ceapă obișnuite.
  • Ca garnitură a acestei zeme, Buna mea făcea o omletă simplă, pe care o tăia în fâșii, apoi o adăuga în supă, chiar la final. Aceasta este opțională, dacă nu vă place ideea, puteți renunța la adăugarea omletei.

Ingrediente supă de spanac ardelenească

(pentru 2-3 litri de supă)

Advertising
  • 600 de grame de spanac proaspăt
  • 80-100 de grame de slăninuță afumată
  • 2 legături de ceapă verde tăiată rondele fine sau 1 ceapă de mărime medie, tocată
  • 1 legătură de usturoi verde tocat rondele fine + 1-2 căței de usturoi zdrobiți
  • 1 linguriță de paprika dulce
  • 1 litru de lapte sau zer (opțional, dacă preferați, folosiți doar apă)
  • 2 ouă întregi (opțional)
  • 1 gălbenuș (opțional)
  • 1 legatură de mărar proaspăt, tocat mărunt
  • 200-250 de grame de smântână cu conținut de grăsime cel putin 25%
  • sare, piper
  • oțet pentru înăcrit, după gust
  • Supa de spanac ardelenească – mod de preparare

    Pregătirea spanacului

    1. Am pus pe foc o oală mare cu apă (cam 4 litri). Alături, mi-am pregătit un castron mare cu apă rece (preferabil și cu niște cuburi de gheață). Până a fiert apa, am spălat spanacul în 3 ape reci, l-am scurs și l-am ales cu grijă. Când apa fierbe, am adăugat 1 lingură cu vârf de sare, în apă, apoi tot spanacul. La început, stă înfoiat, deasupra apei, dar l-am apăsat cu spumiera și în scurtă vreme a fost tot sub apă.

    spanac pus la fiert

    2. În maximum 2 minute, când apa reîncepe să clocotească, spanacul e gata. Doar dacă folosesc spanac cu tije (tulpini) mai groase îl fierb mai mult (maximum 4 minute).

    spanac deja oparit

    3. Imediat, scot spanacul din oală cu spumiera, îl presez puțin cu o lingură mare, să se scurgă, și-l plonjez în castronul cu apă rece, ca să-i opresc gătirea. Astfel, își va înviora culoarea și va păstra și un pic de textură.

    spanac in apa rece

    4. Scurg bine spanacul, printr-o sită, apoi îl toc mărunt cu cuțitul. Nu e plăcut să îți atârne din lingură frunze opărite, așa că întotdeauna insist cu tocatul și de-a lungul și de-a latul.

    spanac tocat

    Gătirea bazei pentru preparat

    5. Sigur că zama se poate găti și cu ulei. Folosind, însă, slănina, ca grăsime pentru gătit, sau, mă rog, grăsimea din slănină, zama de spanac are și un gust mai bun și cred că e și mai sănătoasă, judecând după cât de procesat e uleiul din comerț. Iau, așadar, o bucată faină de slănină afumată, a mea e din producția proprie și uite cât de bine arată!

    slanina afumata taiata jumarute

    6. Îndepărtez șoricul, care e tare, și tai slănina în fâșii subțiri sau în cubulețe. Le pun într-o oală de mărime potrivită (în aceasta voi găti toată supa de spanac) și adaug 2 linguri de apă. Fără să adaug altă grăsime, prăjesc slăninuța până se rumenește frumos.

    slanina la fript

    Advertising

    7. Scot slăninuța prăjită din oală și o pun pe o hârtie absorbantă de bucătărie, să se dreneze de grăsimea în exces.

    slaninuta prajita

    8. Imediat, în grăsimea rămasă în oală, adaug toată ceapa verde tăiată rondele sau ceapa obișnuită tocată, deodată cu usturoiul verde. Presar puțină sare, reduc focul la mic și călesc până se înmoaie ceapa.

    ceapa si usturoi verder calite

    9. Când ceapa s-a înmuiat, adaug 1 linguriță de paprika și amestec rapid, să se coloreze grăsimea, apoi imediat torn 2 litri de apă și lapte în amestec sau doar apă, dacă nu am lapte. Dacă aveți 2 litri de zer proaspăt, cu atât mai bine!

    adaugare lichid apa si lapte in amestec

    10. Las supa să clocotească, adaug sare și piper după gust și imediat, tot spanacul tocat. Dacă vi se pare că supa de spanac arată cam prea deasă, mai puteți adăuga până la 300-400 de ml. de apă fierbinte. Mai fierb totul 2 minute, la foc potolit, apoi opresc focul.

    supa de spanac ardeleneasca in oala

    Cum se drege supa de spanac ardelenească

    11. Într-un castron destul de mărișor, pun smântâna și o bat bine cu gălbenușul. După cum probabil ați observat deja, din lista de ingrediente, gălbenușul e opțional. Buna nu folosea gălbenuș ca să dreagă zama de spanac, ci bătea smântâna cu 2-3 linguri de apă rece. Dacă preferați, puteți proceda identic.

    Sugestie de adaptare: înlocuiți smântâna grasă cu iaurt grecesc! Va ieși o supă excelentă, cu gust acrișor și mai puține grăsimi.

    În această smântână, adaug și niște usturoi zdrobit. Întotdeauna mi se pare că supa are nevoie de niște usturoi în plus. Treptat, adaug câte un polonic de zamă fierbinte și-l omogenizez cu smântâna. Continui la fel, adăugând supa fierbinte în amestecul de smântână, până când simt că mixtura din castron s-a înfierbântat bine. Atunci, torn totul în oala cu supă de spanac și amestec bine.

    dresura zama de spanac

    12. Adaug mărarul verde tocat, potrivesc gustul de sare și adaug și 2 linguri de oțet. Se poate lăsa și neînăcrită, dacă oferiți oliviera la masă. Fiecare își poate înăcri propria porție de supa de spanac în farfurie. Dacă renunțați la garnitura de omletă, zama e bună de servit imediat.

    supa de spanac presarata cu marar

    Garnitura de omletă – opțional

    13. Pun pe foc mediu o tigaie de mărime mijlocie. Până tigaia se încinge, bat într-un castronel 2 ouă cu puțină sare și piper. Adaug 1 linguriță de ulei în tigaia încinsă și, imediat, ouăle bătute.

    omleta simpla

    14. Gătesc omleta câte 2 minute pe fiecare parte. Mie nu-mi place foarte rumenită, dar fiecare poate proceda cum dorește. Scot omleta pe un tocător, o rulez și o tai ca pe niște tăiței. Se poate tăia în bucățele sau pur și simplu rupe cu fuculița.

    fasii de omleta

    15. Imediat, adaug fâșiile de omletă în supa de spanac feirbinte, deja dreasă și cu gustul potrivit. Repet, însă, rămâne alegerea voastră dacă adăugați omleta în toată combinația asta sau nu. Nouă ne place, am crescut cu ea, chiar apreciem bucățelele de omletă care absorb aromele din zamă ca niște veritabili bureței lacomi.

    adaugare omleta in supa de spanac

    Supa de spanac ardelenească se servește caldă sau rece. Când eram copilă, Buna mă îndemna să o consum rece și nu mă atrăgea deloc. Abia la maturitate am descoperit ce faină și răcoritoare este și așa. Sper să încercați rețeta și să reveniți cu impresii.

    MAI MULTE REȚETE CU SPANAC GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

    spanac-cu-usturoi-si-lapte-reteta-pas-cu-pas-reteta-video-spanac-cu-usturoi-retetecalamamaro

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

47 comentarii la Supă de spanac ardelenească – rețeta moștenită de la Bunica

  1. Titiana spune:

    Arata foarte bine, buna dimineata, imi plac retetele dumneavoastra, l-e urmaresc cu placere si chiar l-e pun in practica. Mama nu facea omleta , ea punea ouale batute asa in oala peste spanac si o acrea putin, dar era si asa gustoasa, smintina nu prea aveam intotdeauna si mai punea iaurt. Va multumesc🤗😘❤

  2. Alina Filimon spune:

    Am gatit aceasta ciorba, si am respectat reteta intocmai. A iesit o minunatie de mincare.
    Iti multumesc.
    Reteta ta a ajuns si in Marea Britanie.
    Te salut si iti multumesc pentru ca imparti cu noi traditia gustului autentic.

  3. Vali spune:

    Hai ca a ieșit, e buna 😁

  4. Damaris spune:

    Cea mai buna ciorba de spanac ,e perfecta,multumesc

  5. Radu ilie spune:

    Am terminat de gatit ,si a iesit super

  6. Service GSM spune:

    Foarte bun si foarte sanatos

  7. Rebeca Maria Catalinoiu spune:

    Da am încercat si a- ești delicioasa Multumesc pentru sfat le-am dat si vecinelor mele reteta si au fost uimite si multumit în același timp

  8. Sadow spune:

    Astăzi am făcut o ciorba de spanac si legume ala grec după capul meu :)) Totul este sa îți placa sa faci si sa îți stea in Bucătărie ,xcum mulțumesc de rețeta ca m-am inspirat ;p

  9. Anonymous spune:

    Super gustoasă, ca la mama acasă ? ?

  10. Dana spune:

    Auzi tu doamna mea draga, azi am zis ca trebuie sa fac o ciorba, supa, cum vrei sa ii zici din frunze verzi. Am venit la tine dupa o reteta si ca de obicei am gasit-o!!! Numa ca io n-am spanac azi, am frunze de sfecla rosie, care stiu ca sun bune rau si merg in loc de spanac. Cineva, undeva a intrebat de ce oparasti frunzele. Eu una le oparesc pentru a reduce din oxalati care sunt din plin in frunze si care-s de vina in formarea pietrelor la rinichi. o_o
    Si pentru ca am mult zar in frigider de la branza ce am facut-o io acasa, din lapte de vaca de pe pasune, am sa fac varianta maicutei tale. :) Sper sa fie bine Lasa ca-ti zic cum o iesit tot.
    Te tuc.

  11. Nicollaescu Nadia spune:

    grasias por la retetas

  12. Ally spune:

    buna, multumesc mult pentru reteta, a iesit nemaipomenita, sotului meu i-a placut foarte mult, desi el nu e un „fan”al spanacului sau al verdeturilor, cum le zice el.Totusi el si fetita noastra au fost foarte incantati de mancare. Acum stiu unde sa „dau fuga” pentru idei  si retete excelente.Eu si familia mea iti multumim

  13. Andreeastoicanescu spune:

    Draga Laura,azi am gatit aceasta supa de spanac ! E delicioasa,multumesc mult pt reteta! O recomand din suflet tuturor !

  14. Gabriela Camelia Boboc spune:

    ceau draga mea  sint Gabriela ,ce sa-ti spun vroiam sa fac o ciorba a la grec dar vazint ce bine arata ciorba asta ma-am pus si am facuto ,nu am cuvinte super faina eu am pus jumatate salata verde si spanac si putin kaizer,ce sa-ti zic a iesit o nebunie ,multumesc din suflet ptr inspiratie,sint plecata de acasa de 10 ani  locuiesc in Palma de Mallorca dar in casa gatesc romineste si spaniolii prieteni de-ai nostri sint inebuniti,asa i-am facut o bucurie prietenului meu e topit dupa ciorbele noastre.Acum vreau sa fac reteta ta de pui cu tarhon ,multumesc inca o data ,pupici si sanatae multa ……………

    • Anonim spune:

      Gabriela draga, ma bucur tare mult pentru reusita retetei de ciorbita de spanac, dar si pentru ca o gasesti pe gustul tau. Si mie mi-o place la nebunie :). Te astept cu drag cu impresii orice ai mai gati de pe acest blog culinar.

      2012/1/30 Disqus

  15. Truewildiris spune:

    v-ati gandit vre-o data la ficatul vostru, cand mancat asa ceva?

    • Anonim spune:

      Da, ne gandim deseori :). S-a gandit si mosu-meu, saracu’, el ne-a parasit (in urma consumului de bucate nesanatoase, probabil)… la 96 de ani! Multa sanatate!

      • Alt Anonymous spune:

        mosu-tau manca numai spanac pe timpul lui ceausescu banuesc….hai sa fim seriosi….reteta ca la mama acasa spui cand produsele astea din care gatesti se gaseau si pana in revolutie….

      • Laura Laurentiu spune:

        Unul din comentariile care m-au lăsat masca :)). Presupun ca nu traiați în Grecia si pe vremea răposatului, dar mă surprinde ca afirmați ca pe atunci nu se găsea spanac! Pentru ca da, mosu-meu, fie iertat, pe care ați avut „amabilitatea” (sau nesimțirea) sa îl aduceți în discuție, nu doar ca manca spanac de prin aprilie, de când apărea, și luni bune după aceea, dar… il și cultiva în propria gradina. Și da, era pe vremea aceea și toate astea se întâmplau în România, unde se cultiva spanac de sute de ani dacă nu și mai bine. Mă întreb din ce vagauna aveți originile, dacă acolo nu se auzise nici de spanac.

  16. Ralu spune:

    Super faina !

  17. Anonim spune:

    Astazi pregatesc aceasta minunata ciorba !Doar ca nu am slaninuta afumata,asa ca am sa pun un pic de jamon iberico! Salutari !

  18. Mihaela spune:

    draga Laura,urmaresc cu mare placere ceea ce faci si incerc cu la fel de multa retetele tale minunate.Esti o gospodina de nota zece si apreciez in special bucatele traditionale pe care le propui.Am o problema cu vizualizarea paginilor,nu stiu de ce se suprapun imaginile:-(te asigur ca am toate up-date-urile posibile si imposibile a programelor potrivite unei vizualizari corecte si mi se intampla numai pe bloggul tau.Nu stiu daca aceasi problema ti-au mai semnalato si alte persoane,voiam doar sa te informez:-)Tine-o tot asa,esti o gospodina desavarsita:-)

  19. Deea spune:

    Buna Laura,
    In primul rand, trebuie sa-ti spun ca imi place la nebunie blogul tau si imi pare rau ca nu te-am descoperit mai devreme. Imi place cum scrii, imi place cum gatesti, ambele cu pasiune si dedicatie.
    In al 2lea rand as avea si eu o intrebare de bucatareasa incepatoare: ciorbita asta apetisanta se poate face si cu spanac de la borcan? Ca ma niste borcanele in camara si pana acum le-am folosit doar la mancarica simpla cu carne sau fara.
    Scuze de vorbaria lunga si iti trimit un pupic.

    • Anonim spune:

      Deea, multumesc mult pentru apreciere si da, nu vad de ce sa nu poti face
      ciorbita cu spanac din borcan, procedezi cu el ca la oricare mancare pe care
      o faci de obicei. Mult spor la pregatire si te astept cu impresii!

      2011/1/28 Disqus

  20. Bibi_gaby spune:

    cum faci clisa banateana?

  21. Bianca Ms 76 spune:

    Super mancarica doamna Laura!!!
    Exact asa o fac si eu ciorba de salata. De spanac nu am facut inca dar voi face.

  22. Se poate face o ciorba de loboda dar sa folosesc restul de la ciorba de spanac ?? Sunt sigur ca se poate …nu stiu de ce am mai intrebat …. ceea ce ma interesa de fapt era sa stiu daca ai combinat tu omleta cu ciorba de loboda …??!!

    • Anonim spune:

      Teodor Constatinescu, iti multumesc mult pentru interes si aprecieri. In
      primul paragraf am scris despre faptul ca buna mea, Dumnezeu s-o ierte,
      facea zama asta exact la fel, cu tot felul de verdeturi: salata verde,
      loboda (verde sau chiar rosie), urzici, ba si cu macris sau frunze de
      sfecla. Supa iesea la fel de gustoasa. Daca vrei sa o incerci, cu orice fel
      de frunze, sunt sigura ca nu vei fi dezamagit.

  23. Extrordinara reteta! Chiar am sa o incerc si eu … ! Arata bine si dupa cum vad are de toate …! Salutari !

  24. Anonim spune:

    Te-ai saracit cu mancarea aia fitoasa de ieri, azi ai dat-o-n economie, brava, mai!

    • Anonim spune:

      Stimate Anonim cu adresa de mail anonim@yahoocom si carele domiciliezi in
      Bucuresti (nu vreau sa scormonesc mai adanc), pot sa mananc si mamaliga cu
      gem de corcoduse, daca imi pica bine, ai vreo problema? Da, e o mancare nu
      prea scumpa, dar e la fel de gustoasa ca si cea de ieri. Eu nu mananc in
      fiecare zi sparanghel, daca este impresia pe care ti-ai creat-o, dar chiar
      daca as manca, nu cred ca e necesar sa-mi contabilizezi tu contravaloarea a
      ceea ce pun pe masa familei mele.

Advertising