Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Gazpacho rețetă de supă rece, ideală în vremuri fierbinți

Gazpacho rețetă de supă rece, ideală în vremuri fierbinți

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 26.06.2019
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Gazpacho – rețetă de supă rece, ideală în vremuri fierbinți. Unde își are originea rețeta? Lista de ingrediente la gram, modul de preparare pas cu pas și numărul de calorii/porție pentru supa rece gazpacho.

Gazpacho este o supă făcută din ingrediente crude, care se servește rece. În verile foarte fierbinți, e chiar recomandat să se adauge în gazpacho, în momentul servirii, cuburi de gheață. În varianta clasică, gazpacho are la bază roșiile. În prezent, însă, au apărut și alte variante de gazpacho, pe bază de castraveți, de pepene galben sau roșu etc. Eu însămi am publicat în cartea mea Duminica la prânz o supă rece de pepene cu castravete, practic, un soi de gazpacho.

ALTE REȚETE DE SUPE RECI, DELICIOASE ȘI RĂCORITOARE

Originile acestei supe răcoritoare trebuie căutate în regiunea sudică a Spaniei, Andaluzia, de unde s-a răspândit în toată Spania. În cele din urmă, gazpacho a depășit granițele țării sale de origine, fiind consumat în toată lumea, cu precădere în timpul verilor călduroase, când e foarte reconfortant și răcoritor. Există diferite variațiuni pe aceeași temă, dar mai toate includ roșiile, castraveții, ardeii grași, ceapa, usturoiul, pâinea și uleiul de măsline, oțetul, sarea și piperul.

Ingrediente Gazpacho

  • 700 de grame de roșii cărnoase, bine coapte (pot fi din soiuri amestecate, eu am adăugat și roșii cherry pentru dulceață)
  • 100 de grame de castravete proaspăt, cântărit după ce a fost curățat de coajă și de semințe
  • 60 de grame de ceapă, curățată
  • 150 de grame de ardei roșu, cântărit după ce a fost curățat de cotor și de semințe
  • 1 cățel de usturoi
  • 1 ardei chili (opțional)
  • 75 de grame de pâine de casă, fără coajă
  • 1 lingură de oțet de vin roșu
  • 1 legătură de pătrunjel
  • 2-3 ramuri de busuioc proaspăt (opțional)
  • 100 de ml. de ulei de măsline extravirgin de bună calitate
  • 1 linguriță sos tabasco
  • sare și piper după gust
  • opțional – pentru garnisit: ardei roșu brunoise (cubulețe mici), castravete brunoise, măsline negre fără sâmburi, tocate, ulei de măsline extravirgin, frunze proaspete de busuioc sau pătrunjel

Modul de preparare

1. În afară de ingredientele de mai sus, pentru a face un gazpacho răcoritor mai aveți nevoie de un singur lucru: un blender puternic, capabil să transforme toate ingredientele într-un piure fin. E important să alegeți ingrediente de bună calitate, legume proaspete și bine coapte.

Ultima rețetă publicată

rosii-castravete-ceapa-ardei-etc

2. Pentru a face gazpacho, spălăm bine roșiile și le tăiem în jumătăți sau sferturi, după mărime. Dacă folosiți roșii cherry, acestea se lasă întregi. Punem toate roșiile în blender și le mixăm până când se lichefiază. Adăugăm ceapa tăiată în bucăți mari, usturoiul zdrobit, castravetele tăiat în bucăți, ardeiul chili (dacă îl folosim) și ardeiul gras roșu, toate tocate mare.

gazpacho preparare 1

3. Pâinea o înmuiem în apă rece apoi o stoarcem bine și o adăugăm în blender, urmată fiind de pătrunjelul verde și opțional, și de busuiocul tocat în bucăți mari. Adăugăm și uleiul de măsline extravirgin și mixăm la viteză mare până când totul devine un piure fin. Adăugăm oțetul, sosul tabasco, sare și piper după gust. Omogenizăm bine și al nostru gazpacho e gata.

gazpacho preparare 2

4. Este el gata, dar înainte de servire este indicat să stea la frigider cel puțin 3 ore, cel mai bine peste noapte. În acest timp, aromele se ”vor împrieteni” unele cu altele și aceasta  supa rece va deveni cu adevărat delicioasă. Înainte de servire, se toarnă gazpacho în farfurii și, opțional, se pot adăuga câteva cuburi de gheață. Se stropește cu ulei de măsline extravirgin și se garnisește cu bucăți de legume crude și măsline fără sâmburi tocate. Merge foarte bine cu pâine prăjită.

gazpacho reteta cum se face gazpacho supa rece gazpacho

Să vă fie de folos și de răcorire!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

2 comentarii la Gazpacho rețetă de supă rece, ideală în vremuri fierbinți

  1. Ramona spune:

    Buna ziua. Va mulțumesc pentru rețetele postate, majoritatea îmi aduc aminte de gustul inconfundabil al mâncării gătite de mama și bunicile mele ardelence, eu fiind născută în Arad. E o plăcere să vă citesc. As vrea sa va cer părerea referitor la achiziționarea unui robot de bucătărie pe care as vrea sa îl folosesc, in special, la framantat aluaturi și pregătit prăjituri: recomandări Kitchenaid sau Heinner? Mulțumesc, Ramona D

PUBLICITATE
PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE