Ciorba cu oase de porc
Ciorba cu oase de porc si legume, reteta pas cu pas. Cum se face o ciorba de oase cu multe legume.
O ciorbita cu multe legume si cu carnita frageda este pe placul oricui dar in mod special este tot ce ii place mai mult in materie de mancare sotului meu. Atunci cand se folosesc oase, ciorba primeste si mai multa consistenta si savoare.
Pentru a prepara aceasta reteta de ciorba, folosesc de obicei oasele garf, dar si alte parti osoase de porc. La fel de bine, insa, ciorba de oase cu legume se poate pregati din partile osoase ale altor animale, urmand exact aceeasi pasi ca in reteta descrisa in cele ce urmeaza. Se poate face ciorba aceasta cu oase de vitel sau de vita, cu oase de miel sau chiar cu spate si/sau aripi de pui.
Ingrediente Ciorba cu oase de porc
- 800 de grame oase garf de porc, cu carnita aferenta
- 2 morcovi
- 80 de grame de telina
- 1 pastarnac
- 1 radacina de patrunjel
- 1 ceapa
- 1 ardei rosu
- 3 cartofi
- 3 buchetele de conopida
- 1 mana de mazare boabe
- 1 mana de fasole verde
- 1 rosie mare (sau, in cazul meu, 5 rosioare cherry)
- un buchet asortat de verdeata (eu am folosit patrunjel verde si leustean tocat)
- sare, piper
- dupa gust otet, zeama de lamaie sau bors
- smantana – daca se doreste
Mod de preparare Ciorba de oase de porc
O astfel de ciorbita este destul de permisiva din punctul de vedere al ingredientelor, daca nu ai o anume leguma o poti fara problema inlocui cu alta, daca iti plac morcovii in mod deosebit in loc de 2, pui 4 – o adaptezi gusturilor si posibilitatilor proprii si ciorba ramane foarte buna.
Zarzavaturile, ceapa si ardeiul se curata, se spala si se toaca in cuburi.
Oasele se pun la fiert in 4 litri de apa, adaugand o lingura de sare care va ajuta la coagularea spumei.
Se aduna spuma si se degreseaza de cateva ori (oasele de porc sunt gustoase si savuroase dar au si grasime din care e mai bine sa indepartam o parte). Dupa jumatate de ora de fierbere se adauga zarvaturile, ceapa si ardeiul:
Cand oasele de porc sunt fierte astfel incat carnea se poate dezosa, se scot cu spumiera si se lasa sa se racoreasca putin.
Intre timp, se curata cartofii si se spala bine, se taie in cuburi, conopida se taie in bucatele potrivite si se adauga in ciorba care fierbe in continuare:
Dupa ce oasele s-au racorit, se dezoseaza iar carnea se adauga in zeama care fierbe.
Se mai lasa sa dea cateva clocote si se adauga si mazarea si fasolea verde.
Rosia (sau rosiile) se opareste (oparesc) cateva secunde, se curata de pielita si se taie in cuburi:
Se verifica daca e fiarta si fasolea verde si se adauga rosiile, lasand sa mai fiarba doua minute. Se opreste focul, se potriveste gustul de sare si piper si se adauga verdeata tocata, imediat dupa aceea se pune capacul pe oala si se lasa sa abureasca aproximativ cinci minute ca sa isi intensifice aromele.
Observatie 1: in Banat si Transilvania nu se obisnuieste sa se acreasca ciorbele cu bors, noi folosim zeama de lamaie sau otet. Daca se doreste utilizarea borsului, acesta trebuie sa dea intr-un clocot, separat, apoi se adauga in ciorba, la final, si se mai clocoteste o data, inainte de a se adauga verdeata.
Observatie 2: sotul meu nu agreeaza smantana in ciorba, de aceea eu evit sa dreg ciorbele in oala. Pentru cine doreste sa adauge smantana in toata ciorba, se amesteca aproximativ 250 de grame de smantana cu cel putin 25% grasime (altfel se va taia in ciorba fierbinte) cu 2 galbenusuri, se adauga putina zeama fierbinte si se mai amesteca, apoi se adauga in ciorba a carei fierbere s-a oprit deja.
Iata si portia de ciorbita a dmonisoarei mele, cu smantana adaugata in farfurie, la fel de buna ca si cum ar fi fost dreasa toata oala:
Lasă un răspuns