Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Ciorba cu oase de porc

Ciorba cu oase de porc

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 12.03.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Ciorba cu oase de porc si legume, reteta pas cu pas. Cum se face o ciorba de oase cu multe legume.

O ciorbita cu multe legume si cu carnita frageda este pe placul oricui dar in mod special este tot ce ii place mai mult in materie de mancare sotului meu. Atunci cand se folosesc oase, ciorba primeste si mai multa consistenta si savoare. Pentru a prepara aceasta reteta de ciorba, folosesc de obicei oasele garf, dar si alte parti osoase de porc. La fel de bine, insa, ciorba de oase cu legume se poate pregati din partile osoase ale altor animale, urmand exact aceeasi pasi ca in reteta descrisa in cele ce urmeaza. Se poate face ciorba aceasta cu oase de vitel sau de vita, cu oase de miel sau chiar cu spate si/sau aripi de pui.

Ingrediente Ciorba cu oase de porc

  • 800 de grame oase garf de porc, cu carnita aferenta
  • 2 morcovi
  • 80 de grame de telina
  • 1 pastarnac
  • 1 radacina de patrunjel
  • 1 ceapa
  • 1 ardei rosu
  • 3 cartofi
  • 3 buchetele de conopida
  • 1 mana de mazare boabe
  • 1 mana de fasole verde
  • 1 rosie mare (sau, in cazul meu, 5 rosioare cherry)
  • un buchet asortat de verdeata (eu am folosit patrunjel verde si leustean tocat)
  • sare, piper
  • dupa gust otet, zeama de lamaie sau bors
  • smantana – daca se doreste

Mod de preparare Ciorba de oase de porc

O astfel de ciorbita este destul de permisiva din punctul de vedere al ingredientelor, daca nu ai o anume leguma o poti fara problema inlocui cu alta, daca iti plac morcovii in mod deosebit in loc de 2, pui 4 – o adaptezi gusturilor si posibilitatilor proprii si ciorba ramane foarte buna.ingrediente-ciorba-cu-oase-de-porc-reteta-ciorba-de-legume-cu-oase-de-porc

Zarzavaturile, ceapa si ardeiul se curata, se spala si se toaca in cuburi.

Oasele se pun la fiert in 4 litri de apa, adaugand o lingura de sare care va ajuta la coagularea spumei. Se aduna spuma si se degreseaza de cateva ori (oasele de porc sunt gustoase si savuroase dar au si grasime din care e mai bine sa indepartam o parte). Dupa jumatate de ora de fierbere se adauga zarvaturile, ceapa si ardeiul:

ciorba-de-oase-de-porc-reteta-ciorba-cu-legume-si-oase-de-porc-preparare-1

Cand oasele de porc sunt fierte astfel incat carnea se poate dezosa, se scot cu spumiera si se lasa sa se racoreasca putin.

Intre timp, se curata cartofii si se spala bine, se taie in cuburi, conopida se taie in bucatele potrivite si se adauga in ciorba care fierbe in continuare:

Ultima rețetă publicată

ciorba-de-oase-de-porc-reteta-ciorba-cu-oase-de-porc-si-legume-preparare-2-ingrediente-pregatite-conopida-si-cartofi

Dupa ce oasele s-au racorit, se dezoseaza iar carnea se adauga in zeama care fierbe.

ciorba-de-oase-de-porc-reteta-ciorba-de-oase-de-porc-cu-legume-preparare-5

Se mai lasa sa dea cateva clocote si se adauga si mazarea si fasolea verde.

Rosia (sau rosiile) se opareste (oparesc) cateva secunde, se curata de pielita si se taie in cuburi:

ciorba-de-oase-de-porc-reteta-cu-poze-preparare-pasul-6

Se verifica daca e fiarta si fasolea verde si se adauga rosiile, lasand sa mai fiarba doua minute. Se opreste focul, se potriveste gustul de sare si piper si se adauga verdeata tocata, imediat dupa aceea se pune capacul pe oala si se lasa sa abureasca aproximativ cinci minute ca sa isi intensifice aromele.

Observatie 1: in Banat si Transilvania nu se obisnuieste sa se acreasca ciorbele cu bors, noi folosim zeama de lamaie sau otet. Daca se doreste utilizarea borsului, acesta trebuie sa dea intr-un clocot, separat, apoi se adauga in ciorba, la final, si se mai clocoteste o data, inainte de a se adauga verdeata.

Observatie 2: sotul meu nu agreeaza smantana in ciorba, de aceea eu evit sa dreg ciorbele in oala. Pentru cine doreste sa adauge smantana in toata ciorba, se amesteca aproximativ 250 de grame de smantana cu cel putin 25% grasime (altfel se va taia in ciorba fierbinte) cu 2 galbenusuri, se adauga putina zeama fierbinte si se mai amesteca, apoi se adauga in ciorba a carei fierbere s-a oprit deja.

Iata si portia de ciorbita a dmonisoarei mele, cu smantana adaugata in farfurie, la fel de buna ca si cum ar fi fost dreasa toata oala:

ciorba-de-oase-de-porc-legume-si-smantana-reteta-pas-cu-pasj.pg

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

29 comentarii la Ciorba cu oase de porc

  1. Marius spune:

    Smantana nu se taie…nu o pui direct in ciorba,scoti zeama fierbinte si pui incet cu polonicul peste smantana in timp ce amesteci
    (Ca sa aduci smantana la temperatura ciorbei)ca la ciorba de burta de altfel

  2. Bolocan Marius spune:

    acum lucrez la ea,….cred ca o sa iasa o bunaciune….
    multumesc,….

  3. ri cardo spune:

    Laura cand ne vedem sa ti dau o belita ,cat serveste sotul tau ciorba

  4. ciprian spune:

    e ok am pus brokoli in lokde konopida si un pik de varza de bruxel este super

  5. lvl100 spune:

    multumesc, a picat tocmai bine

  6. Raluca spune:

    a mea este acum pe foc, mai are putin si e gata. eu am folosit o bucata mare de coaste de porc, ramasa de la taierea porcului in congelator si nu am pus conopida, ardei, cartofi, mazare sau fasole. am pus doar patrunjel, ceapa, morcovi, telina, pastarnac, multa carne, o sticla de bors si in loc de rosii, pasta de tomate, ca n-am gasit altceva in afara de rosii turcesti. si multa fidea. de asemenea, eu in aproape orice supa/ciorba, sparg si 3-4 oua, pe care le las sa le fiarba acolo 5-10 minute, fara sa amestec, ca sa se intareasca. mie mi se pare foarte buna si asa.
    si daca imi poate confirma cineva, e adevarat ca cartofii pusi in ciorba acrita baloneaza? ca eu de aceea nu pun.

    • lauralaurentiu spune:

      Raluca, desigur ca fiecare pune ce legume ii plac si ce are prin camara. Nu stiu daca e adevarat sau nu ca ar balona cartofii, eu trebuie sa-i pun pentru ca fiica mea ii adora. Fidea nu pun pentru ca imi displace mie, nu suport fainoasele in ciorba. Dupa cum stim toti… cate bordeie atatea obiceie. :)) Eu am incercat sa ofer o posibila cale de urmat tinerelor gospodine care nu au facut o ciorba in viata lor, sigur ca reteta suporta destule modificari si imbunatatiri.

    • lauralaurentiu spune:

      Raluca, desigur ca fiecare pune ce legume ii plac si ce are prin camara. Nu stiu daca e adevarat sau nu ca ar balona cartofii, eu trebuie sa-i pun pentru ca fiica mea ii adora. Fidea nu pun pentru ca imi displace mie, nu suport fainoasele in ciorba. Dupa cum stim toti… cate bordeie atatea obiceie. :)) Eu am incercat sa ofer o posibila cale de urmat tinerelor gospodine care nu au facut o ciorba in viata lor, sigur ca reteta suporta destule modificari si imbunatatiri.

  7. Raluca spune:

    a mea este acum pe foc, mai are putin si e gata. eu am folosit o bucata mare de coaste de porc, ramasa de la taierea porcului in congelator si nu am pus conopida, ardei, cartofi, mazare sau fasole. am pus doar patrunjel, ceapa, morcovi, telina, pastarnac, multa carne, o sticla de bors si in loc de rosii, pasta de tomate, ca n-am gasit altceva in afara de rosii turcesti. si multa fidea. de asemenea, eu in aproape orice supa/ciorba, sparg si 3-4 oua, pe care le las sa le fiarba acolo 5-10 minute, fara sa amestec, ca sa se intareasca. mie mi se pare foarte buna si asa.
    si daca imi poate confirma cineva, e adevarat ca cartofii pusi in ciorba acrita baloneaza? ca eu de aceea nu pun.

  8. Dobricaionut2009 spune:

    f f f bun :)))))

  9. Gionnycage spune:

    trebuie sa incerc totusi

  10. Anonim spune:

    Mmmm…, ce bună-i așa o ciorbă, vara, cu repetir(cu „mâstînă” și fără!); și apoi nișcie sarmieee!! 
    Mi-e dor de-o masă întinsă în curte, șofru, – la țară, cu goști mulți, și voie bună pe chipurile tuturora…

  11. laura laurentiu spune:

    Multumesc mult, draga Maria-Elena :).

  12. maria elena spune:

    Laura, felicitari pt concurs, dar felicitari si castigatoarelor. Preparatele, merita sa iasa in evidenta, dar si creatoarele lor!

  13. Nina's Culinary Creations spune:

    Laura, merci mult , am sa verific!

  14. laura laurentiu spune:

    Arriana, ce m-am distrat! O stiu lolll! „nu-l lasa sa-mi taie matzu'” cand eram mica o stiam pe de rost si o recitam cu convingere cand primeam gosti! =))

  15. laura laurentiu spune:

    Nina, eu insami nu am facut bors niciodata, pentru ca in zona noastra nu prea este utilizat. Stiu ca se incepe cu ceva tarate de grau, arome ca la muraturi… stai asa!
    http://www.reteteonline.com/2008/02/umplerea-borsului.html
    La linkul ala gasesti o reteta. Am aflat si eu ce e cu hustile alea, sunt tarate deja fermentate. Daca nu le ai, ai nevoie macar de niste bors ;)

  16. arrianna spune:

    ceva pt tine Laura, sa te amuzi un pic :)

    Poezie in grai banatean, despre Hantzi,

    … un neamtz angajat cu citirea contoarelor la Intreprinderea de Retele Electrice …

    I.R.E… = INTREPRINDERE DE REŢELE ELECTRICE
    ŞCĂTULĂ = CUTIE

    HANŢI

    (POEZIE ÎN GRAI BĂNĂTEAN)

    La I.R.E. pe unu Hanţi mai anţărţ l-or angajat,
    să umble din casă-n casă, la citit şi la-ncasat..
    Si l-or învăţat pră hanţi să citească la contor
    şi cum mers-or kilovaţii să ia banii la popor !
    dar cum Hanţi romîneşte n-o vorbit la el in sat
    nu baş stie şi de aia să vedeţi ce s-a-ntîmplat!

    Cînd s-o dus în prima casă o muiere-n gang şedea
    cînd să intre, găzdăriţa îl întrebă că ce vrea.
    Hanţi-atuncea îi răspunde:

    „- io acum trebe văzut,
    dumneata în luna asta cîte numere făcut”!
    Găzdăriţa spăriată, îl privi dă sus în jos
    şi îi spusă mînioasă:

    – „domnule fii sărios”!
    – serios, răspunsă hanţi. de cînd luna început
    io la fiecare scriem cîte numere făcut!

    – domnule, o fi, …. da asta nu-i un lucru baş frumos
    şi nu cred socoata asta să v-aducă v-un folos!
    – cum să nu (răspunsă hanţi)! numeri trebe socotit,
    fiindcă după orice număr taxă trebuie plătit!

    Fugi mă neamţule d-aicea, că-ţ dau una de te-omor
    c-aşa taxă nu o fost nici pră vremea turcilor!
    ş-apoi nu ţi-oi da io taxă fiindcă tu nu ai văzut
    şi nu ştii io şi cu vică cîte numere-am făcut!

    – „ba io ştiu, răspunsă hanţi, pentru că io cum privit
    la şcătula dumitale, ştiu cît este de plătit!”
    sofi-atuncea spăriată, pră vică-l strigă plîngînd
    şi îi spusă la ureche ce-ar avea neamţul de gînd!
    vică să- n foie atuncea şi lui nemţu-i zisă-aşa:

    – cît mi-s io stăpîn aicea, tu nu intri-n casa mea!
    hanţi îşi pierdu răbdarea şi i-o spus lu vică: bine!
    dacă nu vedem şcătula, io tăiem maţu la tine !
    şi să vezi atunci nevasta, cum venit întunecarea
    toată toamna, toată iarna, cum lucrat cu lumînarea!

    vică speriat atuncea, cătră sofi să întoarsă
    şi îi zisă-n gura mare, ascunzîndu-se prin casă:
    – „dă-i ce cere măi muiere şi să plece dracu nemţu
    – pentru nişte lei acolo, n-oi lăsa să-mi taie maţu”!

  17. Nina's Culinary Creations spune:

    Si eu am facut cam tot asa insa cu gituri de curcan si acrita cu lamiie si smintina. O voi posta mai tirziu. Laura intrebare:
    sti cumva cum se face BORSUL?
    cu ce se incepe? tot aud de HUSTE
    care nici nu stiu ce sint…
    merci, XO, voi reveni

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE