
Sufleu de mure





Un sufleu, de mure sau indiferent de ce ar fi, are reputatia de a fi foarte dificil de preparat. Experienta mea mi-a demonstrat ca un sufleu necesita tot atata atentie ca oricare alt preparat pe care il dorim pregatit ca la carte, nici mai multa, nici mai putina. Fara indoiala, sufleurile (dulci sau sarate) sunt preparate spectaculoase si deopotriva de fine, dar se fac din ingrediente simple si ieftine. Reteta de sufleu pe care v-o propun azi este facuta cu mure, care sunt accesibile in sezon dar chiar si iarna se gasesc in orice supermarket la un pret rezonabil. Deasemenea, se pot folosi si mure congelate. In rest, numai lucruri foarte simple. Hai sa facem un sufleu!
Ingrediente Sufleu De Mure
baza de sufleu:
- 3 oua mari
- 60 de grame de zahar
- 30 de grame de faina
- 16 grame amidon de porumb
- 30 de grame de unt cu 82% grasime
- 180 ml. lapte
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf de sare
piureul de mure:
- 200 de grame de mure proaspete sau congelate
- 1 lingura rasa de zahar
in plus:
- unt solid pentru uns formele ramequin
- zahar tos pentru imbracat formele
- zahar pudra pentru finisat
Preparare Sufleu De Mure:
1. Se cantaresc dinainte toate ingredientele. Se ung cu grija cu unt 4 forme ramequin ceramice, cu diametrul de 9 cm, apoi se imbraca cu un strat uniform de zahar tos, asa cum am aratat si la reteta de sufleu de ciocolata. Cuptorul se aprinde si se fixeaza la 205 grade Celsius.
Prepararea compoziției de bază
2. Intr-o craticioara, se pune pe foc laptele. Intre timp, se amesteca faina cu untul moale (cu varful degetelor) pana cand se obtine o pasta omogena.
3. Cand laptele atinge punctul de fierbere, se adauga pasta de unt si faina si se amesteca rapid cu telul. Se fierbe totul pana se ingroasa (1 minut), amestecand constant.
4. Se trage sosul de pe foc. Amidonul se amesteca cu 1/3 din zahar si se adauga in sos, in acelasi timp cu 1 galbenus. Se amesteca energic apoi se adauga si restul galbenusurilor si extractul de vanilie. Se omogenizeaza bine compozitia, se acopera si se lasa sa se racoreasca.
Piureul de mure
5. Murele proaspete sau congelate se pun la fiert intr-o craticioara, impreuna cu 1 lingura de zahar. Se fierb pana ce lichidul pe care il lasa aproape ca se evapora, amestecand frecvent, apoi se da compozitia cu aspect de gem prin sita, insistand sa se obtina cat mai mult piure. Piureul de mure obtinut se adauga peste crema de lapte si galbenusuri si se amesteca.
Cum se face sufleul să devină pufos?
6. Se bat albusurile spuma impreuna cu sarea. Se adauga restul de zahar si se bate totul pana cand zaharul se dizolva. 1/3 din aceasta bezea se incorporeaza in crema de baza, omogenizand energic, apoi se rastoarna peste restul de albusuri si se amesteca prin impaturire, ridicand cu o spatula albusurile de pe fundul vasului spre suprafata.
Sufleu de mure – coacere și servire
7. Se toarna compozitia in formele ramequin deja pregatite. Se curata cu grija marginile ramequinurilor iar suprafata se niveleaza. Ca sa se niveleze perfect, se razuieste cu dosul unui cutit cu lama lunga. Se dau ramequinurile la copt in cuptorul preincins la 205 grade si se coc timp de 17-20 de minute (daca le tineti mai mult, vor fi mai ferme, dar in acelasi timp si mai brune).
Sufleurile se servesc fierbinti, direct din formele in care s-au copt. Daca se asteapta prea mult inaintea servirii, se vor lasa si este firesc sa fie asa, de aceea este ideal sa aveti tot ce trebuie pentru servire deja pregatit inainte sa fie coapte sufleurile. Cand sunt gata, se presara rapid cu zahar pudras si se pun pe masa cata vreme sunt inca inalte si frumoase. Au o suprafata usor crocanta care contrasteaza foarte placut cu interiorul spumos, foarte aerat, cu o textura chiar speciala.
Daca doriti, puteti sa serviti alaturi de sufleu cateva fructe proaspete, inghetata sau un sos de vanilie. Eu va doresc spor la treaba si pofta buna!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns