Rahat de casă cu trandafiri – rețeta pas cu pas de lokum turcesc
Rahat de casă cu trandafiri – rețeta pas cu pas de lokum turcesc, 100% natural, fără arome artificiale și fără coloranți. Cum se face rahatul de casă, rețetă ilustrată cu poze, lista de ingrediente și modul de preparare detaliat.
Înainte de a vă oferi rețeta de rahat de casă cu trandafiri, o să vă istorisesc două chestii care mi s-au întâmplat nu prea demult. Și da, sunt adevărate, nu sunt anecdote, deși așa par. La mine acasă, rahatul este un ingredient popular. Fiică-mea și bărbatu-meu se dau în vânt după cozonacul cu rahat, după cornurile umplute cu rahat și cam tot ce conține rahat. Ei bine, făcându-le eu hatârul, evident că au apărut și pe blog niște rețete cu rahat. Adică lokum – desert de origine turcească etc.
Ca să vedeți cât e lumea de pudibondă: prima dată, mă pomenesc că primesc o notificare de la Facebook prin care mi se comunică faptul că am încălcat regulile comunității. Nu prea am înțeles din prima de ce anume mă făceam vinovată. Am cercetat mai adânc și am aflat: încercasem să propun celor care mă urmăresc pe pagina Facebook o rețetă de cozonac cu rahat! Wow, ce mârlănie, ce limbaj de mahala! Degeaba am încercat eu să trimit un răspuns cu explicații, că uite, cuvântul există și-n DEX… probabil nimeni nu mi-a citit epistola. Mă întreb râzând cu ce se confruntă agențiile de voiaj care au de promovat sejururi la Pula, Croatia.
A doua chestie a fost când am postat un scurt video cu cornurile cu rahat într-un grup de gătit din Republica Moldova. Mi s-a părut ciudat că nimănui nu-i plac cornurile mele dolofane și rumene. După vreo câteva ore, postarea mea a strâns mai multe ”wow”-uri și reacții de furie dar niciun like. Într-un final, s-a milostivit cineva de mine și mi-a zis că e păcat de cornurile alea așa de faine să-mi bat joc de ele și să zic una ca asta… cum adică-s cu rahat? Și-am aflat, cu această ocazie, că pudicii noștri frați de peste Prut denumesc rahatul lokum, nu care cumva să… nu e cu putință!
Pe scurt, despre rețeta ce urmează
Ei bine, despre rețeta de azi, de rahat de casă cu trandafiri: ziceți-i cum vreți, care rahat, care lokum… nu contează prea mult. Important e că: e 100% naturală, nu conține niciun strop de coloranți sau arome artificiale. Doar culoarea superbă a trandafirilor Rosa Damascena și aroma lor desăvârșită. Fără falsă modestie, vă mai zic că eu am mâncat rahar și prin Turcia. Ei bine, ăsta a fost mult, mult mai bun. Aromat superb și cu textură mult mai plăcută, nu exagerat de gumată. Tot ceea ce mai e de știut urmează mai jos.
Ingrediente rahat de casă cu trandafiri – lokum turcesc
- 60 de grame de petale de trandafiri de dulceață
- 50 de grame de zahăr tos
- 45 de grame de zeamă de lămâie (de la 1 lămâie medie)
- 35 de grame de amidon de porumb
- 55 de grame de glucoză sau energizant la borcan
- 175 de grame de zahăr pudră (din comerț, din cel care are amidon)
- 265 de grame de apă
- opțional – 50 de grame de migdale sau fistic, mărunțite din cuțit
- pentru finisat: zahăr pudră cu amidon sau fulgi de cocos (eu am folosit fulgi de cocos)
Pregătirea petalelor de trandafiri
1. Se desprind petalele de trandafiri de dulceață de floare și se scutură bine de eventualele urme de praf/insecte etc. Capetele mai albicioase ale petalelor se taie cu foarfeca, așa cum arătat la rețeta de dulceață de trandafiri. Se cântăresc petalele într-un castron. Se presară petalele de trandafiri cu 50 de grame de zahăr tos și se freacă bine cu vârful degetelor. Le masăm până când petalele elimină apa și își intensifică mult culoarea. Adăugăm zeama de lămâie, amestecăm, acoperim vasul și-l lăsăm deoparte.
Rahat de casă – lokum turcesc cu trandafiri – gătirea
2. Se cântărește apa, într-o crăticioară. Amidonul se cântărește într-un castronel. Din cantitatea de apă cântărită, se iau 3-4 linguri și se omogenizează cu amidonul. Se lasă deoparte.
3. În apa rămasă în crăticioară se adaugă glucoza, cântărită și ea direct în crăticioară, și zahărul pudră. Se pune crăticioara pe foc.
4. Ideal ar fi să atașăm crăticioarei de la început un termometru special pentru bomboane. Temperatura la care se va încălzi amestecul e foarte importantă.
5. După ce lichidul cu zahăr pudră și glucoză dă în clocot, se adaugă amidonul omogenizat cu apa. Râșcâim bine castronelul cu amidonul, nu lăsăm nimic în urmă. Amestecăm energic și supraveghem fierberea.
6. După ce fierbe, amidonul devine translucid. Este momentul să adăugăm petalele de trandafiri de care ne-am ocupat la punctul 1, cu tot cu sucul din castron.
7. Amestecăm în continuu, în timp ce fierbe pe foc mediu. Insistăm pe fund, ca să nu se prindă. Temperatura compoziției trebuie să atingă 105°C, asta durează 10-15 minute, timp în care amestecăm într-una.
8. Dacă nu aveți un termometru, puteți să vă ghidați după felul în care arată compoziția. La final, culoarea va fi mult mai intensă și trăgând cu lingura prin cratiță, se va forma o linie distinctă care ne va permite să vedem clar fundul acesteia preț de 8-10 secunde.
Adăugare migdale sau fistic (opțional)
9. Trageți crăticioara de pe foc și adăugați migdalele/fisticul (doar dacă doriți). Amestecați bine. Lăsați deoparte crăticioara timp de 2-3 minute, cât să pregătiți o tăviță mică, așternând-o cu hârtie de copt unsă cu unt. Mică, adică un pătrat care să aibă latura de 15-16 cm.
Modelare lokum – rahat de casă cu trandafiri
10. Se toarnă compoziția de rahat de casă cu trandafiri în tăviță și se nivelează rapid cu dosul unei linguri ușor umezite. Eu am turnat compoziția într-o tăviță de 20×20 cm, prea mare, așa că stratul de rahat mi-a ieșit mult prea subțire (cam de 1,5 cm) ca să-l pot tăia în cuburi! Dacă obțineți un strat cam de 2,5-3 cm grosime, e perfect! Lăsați rahatul să se zvânte bine în tăviță, într-un loc bine aerisit, peste noapte. A doua zi îl tăiați în cuburi cu un cuțit foarte bine ascuțit și șters frecvent cu cârpă umedă.
11. Ca să rezolv problema estetică, am tăiat cu un cuțit foarte bine ascuțit rahatul, după ce s-a răcit complet, în 4 fâșii late de câte 5 cm. Fiecare fâșie am rulat-o pe un tocător uns cu o picătură de ulei, formând niște batoane rotunjite. Am așezat rulourile înapoi în tăviță și le-am lăsat peste noapte în cămară. Atenție, dacă vremea e umedă, rahatul are nevoie de mai mult timp ca să se zvânte!
12. În final, dacă ați obținut cuburi, pur și simplu le tăvăliți prin zahăr pudră cu amidon sau prin fulgi de cocos. Eu am preferat fulgii de cocos, am considerat că este destul zahăr în acest rahat de casă cu trandafiri. Am tăvălit, de fapt, fiecare rulou prin fulgii de cocos. Apoi am tăiat rulourile în bucăți egale cu un cuțit cu lama subțire, foarte bine ascuțit.
Servire
În final, a arătat așa, numai bun de așezat frumos pe platou și de servit musafirilor, alături de un ceai sau o cafea.
Vă asigur că acest rahat făcut în casă cu trandafiri, 100% natural, are foarte puține lucruri în comun cu cel pe care-l găsim de cumpărat. E un desert în sine, delicat și extraordinar de aromat, nu e un banal rahat de pus în cozonac. Să vă fie de folos!
Sursa din care m-am inspirat, adaptând rețeta așa încât să fie comform exigențelor mele.
Lasă un răspuns