Tăiței cu lapte – rețeta clasică și într-o abordare modernă
Tăiței cu lapte – rețeta clasică prezentată detaliat și într-o abordare modernă, pentru un desert special. Ce cantitate de tăiței se pune la tăițeii cu lapte? Ce tip de tăiței sau fidea se folosesc la rețeta de tăiței cu lapte?
Rețeta de tăiței cu lapte e cea a unuia dintre cele mai obișnuite deserturi ale copilăriei. Bunica mea o făcea rapid, așa, să-mi închidă gura când deveneam prea vocală, cerând ceva dulce. Ori tăiței cu lapte, ori griș cu lapte, ori orez cu lapte. Cred că așa făceau toate bunicile și mai cred că, fiind un desert atât de cunoscut, a ajuns să fie considerat cumva banal. Eu însămi am uitat cumva de rețeta asta și, pentru un foarte lung timp, n-am mai făcut-o deloc.
Nu demult, am călătorit la Brașov și, ca fiecare dată când ajung acolo, n-am putut rata o masă la Bistro Del Arte. Surpriză, tăițeii cu lapte erau în meniu și, amuzați, i-am comandat la desert. Mai târziu, aveam să aflu de la Oana, care deține acest local, că tăițeii ei sunt mult elevați față de cei ai copilăriei mele, fiind prezentați într-un șodou, presărați cu fistic și cu o aromă subtilă de vanilie și trandafir. Pentru că aroma a fost cea pe care nu am putut s-o uit, am făcut și eu, de curând, tăiței cu lapte, atât în modul clasic cât și într-o variantă care mi-a adus aminte de gustul celor de la Brașov.
Rețeta e de o mare simplitate și am realizat cât de ușor e să fie elevată! Putem transforma acest dulce simplu al copilăriei într-un desert spectaculos, cu doar câteva elemente în plus. Eu am adăugat fistic, pentru culoare și textură, dar cine zice că nu am putea presăra niște nuci caramelizate, de exemplu? Sunt zeci, poate sute de combinații care pot face din rețeta de tăiței cu lapte ceva spectaculos. Vă invit să le descoperiți pe cele care vă plac cel mai mult!
Pe scurt, despre ingrediente
- Laptele integral este cel mai potrivit pentru acest desert. Cei care au intoleranță la lactoză pot folosi și lapte vegetal sau cel fără lactoză.
- Eu am folosit fidea cu ou de la Monte Banato, e foarte fină și are timpul de fierbere de doar 1 minut. La fel de rapid vor fierbe și tăițeii proaspeți de casă. În orice caz, recomand tăițeii fini, pentru rețeta de tăiței cu lapte, c-am văzut și macaroane cu lapte și mi se par total neapetisante.
- Toate ingredientele din lista de mai jos care au mențiunea ”opțional” sunt chiar opționale, adică facultative, adică nu-s musai. Vreți să le puneți, bine. Nu vreți, pentru mine e la fel de bine așa că nu e nevoie să-mi spuneți ce anume nu puneți voi în rețeta de tăiței cu lapte.
Ingrediente Tăiței cu lapte
- 1 litru de lapte
- 100 de grame de tăieței fini de casă sau fidea cu ou, de bună calitate
- 50 de grame de zahăr (2 linguri de zahăr)
- 2 plicuri de zahăr vanilat bourbon sau 2 linguri de pastă de vanilie sau 2 păstăi de vanilie
- 1 praf bun de sare
- 1-2 linguri de apă de trandafiri (opțional)
- 1 borcan mic de dulceață de trandafiri (sau altă dulceață de culoare roșie – opțional)
- fistic tocat din cuțit, pentru presărat (opțional)
Mod de preparare tăiței cu lapte
1. Am pus laptele la fiert, într-o oală cu fundul mai gros, la foc potrivit.
2. Când laptele a ajuns la punctul de fierbere, am adăugat sarea. Nu uitați de sare, e chiar importantă, chiar și pentru atât de banalii tăiței cu lapte.
3. Imediat după sare, am adăugat fideaua. Pentru că cea folosită de mine e foarte lungă, am rupt-o în bucăți potrivite. Puteți lăsa tăițeii/fideaua la lungimea care vă place vouă.
Pentru mine, dozarea pastelor e potrivită consistenței pe care o doresc în acești tăiței cu lapte. Dacă doriți un desert mai consistent, puteți adăuga până la 150 de grame de tăiței/1 litru de lapte.
4. Am redus focul la mic, am amestecat cu o lingură cu coada lungă și am lăsat fideaua să fiarbă timp de totul la fiert timp de 1 minut, pe foc mic, cu clocote potrivite.
Anumite tipuri de paste au un timp de gătire mai îndelungat, verificați pentru ambalaj. Tăițeii proaspeți, subțiri, nu au nici ei nevoie de mai mult de 1 minut de gătire.
Asezonarea și servirea
5. După trecerea timpului de gătire recomandat pentru fideaua/tăițeii folosiți, am oprit focul. Am adăugat imediat vanilia, în cazul meu zahăr vanilat bourbon.
6. Imediat, am adăugat și zahărul. Eu consider că 50 de grame de zahăr sunt suficiente pentru acest desert, pentru că o porție de tăiței cu lapte nu trebuie să fie foarte dulce. Nu e greșit dacă adăugați mai mult zahăr sau dacă decideți să-l reduceți sau să-l înlocuiți cu îndulcitorul preferat.
7. Am amestecat scurt și am acoperit cratița cu capacul. Laptele cu tăiței este destul de lichid, în această fază, dar după 15 minute sub capac se va mai răcori și se va și lega.
8. Am porționat tăiețeii cu lapte în mod egal, în 4 boluri și, dacă decidem în favoarea variantei clasice, suntem gata de servire!
Varianta ”modernizată”
Cum v-am promis, însă, niște tăiței cu lapte mai speciali, vă arăt în continuare cum am procedat. Mai întâi, ne întoarcem înainte de pasul 7, imediat după ce am adăugat zahărul. În plus, am parfumat laptele cu tăiței și cu 1-2 linguri de apă de trandafiri. Atenție, mai ales dacă nu ați mai folosit-o în deserturi, adăugați câte puțin și gustați frecvent, nu cumva să puneți mai mult decât puteți tolera.
Am continuat cu pașii 7 și 8 așa cum am descris mai sus iar după porționarea tăițeilor cu lapte în boluri, le-am lovit ușor de masă, să se aranjeze conținutul într-un strat uniform, la suprafață. Am garnisit fiecare porție cu câte 3 lingurițe de dulceață de trandafiri și pe deasupra am presărat bolurile cu fistic tocat din cuțit.
A ieșit ceva aromat și gustos, cu o textură faină de la fistic (ceea ce chiar lipsește din desertul original). Ia uitați-vă cât de apetisantă e lingura perfectă din desertul meu!
Am servit desertul călduț și ne-am bucurat din plin de gustul lui delicat și parfumat.
VEZI MAI MULTE REȚETE DE DESERTURI CU LAPTE, CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns