Mâncărică de urzici
Mâncărica de urzici este musai de mâncat în această perioadă a anului, când există credința că până și ursul, proaspăt ieșit din bârlog, dă iama în căutarea urzicilor tinere care ajută la subțierea sângelui îngroșat peste iarna lungă de hibernare. Că această mâncare de urzici, așa umilă cum este ea, are proprietăți excepționale pentru sănătate, e un lucru cunoscut de multă vreme, de aceea, în pragul primăverii, cei sărmani sunt izbăviți de două ori de umila urzică: odată prin faptul că o culeg și pun pe masa familiei această bucată valoroasă din punct de vedere nutrițional, dar dobândită absolut gratis, apoi prin faptul că urzica le oferă și un modest mijloc de venit, familiile sărmane ocupându-se în acest sezon cu culesul și vânzarea urzicilor.
Primăvara-i mama noastră,
Cresc urzâcile pe coastă,
Vin țâgani să le culeagă
Să le puna să le fiarbã.
Urzâca-i bucată noauă,
O mâncă domnii cu oauă.
– încheiat citatul, sursa – un vechi cântec popular din Banat. Doar că eu și cu domnul meu am îndeplinit de această dată ambele roluri, si cel de „țâgani ” – culegand urzicile (eu înmanușată, barbatu’ viteaz cu mâna liberă) dar și pe cel de „domni” – mâncând mâncărica însoțită de „oauă”, dupa vorba cântecului:Urzicile proaspat culese in dimineata insorita, la poale de corcodusi infloriti, (uitati-va cat sunt de fragede, am rupt doar varfurile ei de urzica tanara si plina de seva) se spala bine in mai multe ape reci, le mai alegeti de eventuale fire de iarba care ar fi putut sa se fi ratacit printre ele:
Miroase innebunitor a clorofila si a primavara, in toata casa!Pe foc am pus o oala mare, incapatoare, pe jumatate plina cu apa si o lingura arsa de sare. Cand apa fierbe, parca regretandu-le fragezimea lor salbatica, arunc urzicile in oala:Pun capacul si le las sa dea cateva clocote. Nu trebuie fierte mult, urzica cea tanara e frageda si se inmoaie imediat. Le scurg si clatesc sub jet de apa rece – apa lor ar fi fost buna si ea, de leac – pentru depurare, eliminarea toxinelor, aport natural de fier, de clatit parul ca sa devina bogat si matasos – dar asta e, am irosit-o fara mila:Urzicile fierte le-am transformat intr-un piure (am folosit un stick-blender):Intr-un vas pun la incins putin ulei, adaug 3 linguri de faina:Amestec repede, pentru ca faina sa se imbibe cu grasimea si sa nu faca eventuale cocoloase, dar in nici un caz sa nu devina bruna:Torn jumatate de litru de lapte fierbinte, amestecand continuu, si las sa fiarba putin, pana se formeaza un bechamel consistent:Adaug piureul de urzici, amestec bine, las sa fiarba putin si potrivesc gustul de sare si piper, apoi adaug 4-5 catei de usturoi tocati si 3 linguri bune de smantana grasa:Mai fierb maximum 2-3 minute, amestecand continuu, apoi mâncărica este gata „de „mâncat cu oauă”:
Lasă un răspuns