Cartofi în crustă de mălai la cuptor
Cartofi în crustă de mălai la cuptor, rețetă de post prezentată detaliat, ingrediente cu gramaje exacte și mod de preparare pas cu pas. Rețetă de garnitură sau gustare de cartofi în crustă de mălai, copți la cuptor.
Povestea acestor cartofi aurii, cu crusta lor crocantă, de mălai, e destul de amuzantă. Într-o zi, răsfoind internetul de nișă culinară, am descoperit o poză cu niște cartofi care mi s-au părut foarte apetisanți. Am dat click, am citit rețeta, pe un site căruia nu i-aș face un serviciu citându-l, veți afla în continuare de ce 😂.
Aveam disponibile toate ingredientele, tava cu cartofi în crustă de mălai a ajuns în cuptor în maximum un sfert de oră. Și când a ieșit… cartofii erau de nemâncat 😂! Se-ntâmplă, mi-am zis. Am recitit rețeta, nu greșisem nimic dar obținusem niște felii de cartofi îmbrăcați într-o carapace care parcă era de mămăligă prinsă de fundul oalei, tare și neprietenoasă cu bietele gingii. Am dat jos crusta, să salvez măcar feliile de cartofi. Astea erau unsuroase din cale afară. Okay, mi-am spus, ideea totuși părea bună, așa că îi voi da o a doua șansă. Am revizuit rețeta și am schimbat tot ceea ce am considerat că ar fi putut genera rezultatul nesatisfăcător. A doua oară, cu modificările mele, au ieșit mult, mult mai bine!
Modificările pe care le-am adus rețetei din care m-am inspirat nu au fost radicale. Au fost, însă, exact ceea ce a făcut diferența între prima variantă de cartofi în crustă de mălai, după părerea mea de nemâncat, și a doua, care sigur îi va plăcea oricui apreciază o textură crocantă și gustul de cartofi copți și usturoiați. Am eliminat din grăsimi, au redus cantitatea de mălai – oricum a rămas, la final – și am mai tăiat și din usturoi, al cărui gust tot a rămas predominant. Subliniez că pașii 6-7 sunt foarte importanți, scuturați bine cartofii de mălaiul în exces, încercați să obțineți o crustă cât mai fină!
Ingrediente cartofi în crustă de mălai la cuptor
- 1 kilogram de cartofi albi, pentru copt
- 3 căței de usturoi
- 2 lingurițe de sare grunjoasă
- 100 de mililitri de ulei de floarea soarelui
- 200 de grame de mălai
- 1 linguriță de cimbru uscat
- ½ de linguriță de rozmarin uscat
- 1 linguriță de paprika dulce
- ½ de linguriță de paprika iute (opțional)
- opțional, alte condimente și ierburi aromatice, după gust
Mod de preparare cartofi în crustă de mălai la cuptor – rețetă de post
1. Am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și sus, cu ventilație, apoi am ales cartofi sănătoși, dintr-un soi pentru copt. I-am spălat bine, bine (întregi) și i-am zvântat. Dacă preferați, îi puteți decoji, eu i-am lăsat cu tot cu coajă. După ce m-am asigurat că sunt perfect curați, i-am feliat în felii ca pentru cartofii wedges, pe cât posibil egale. Am zvântat bine feliile de cartofi, cu șervete de hârtie absorbantă, să fie pe cât posibil mai uscați, apoi i-am pus într-un castron încăpător.
Restul ingredientelor
2. Am curățat usturoiul și l-am feliat în lamele. Am pus usturoiul într-un mojar și am adăugar 1 linguriță de sare grunjoasă, apoi l-am pisat bine cu pistilul, până l-am zdrobit.
3. Încetul cu încetul, am adăugat uleiul, ca la maioneză, încorporându-l în usturoi, la fel ca la mujdeiul cremos, a cărui preparare am descris-o în detaliu aici.
În final, am obținut un mudei cremos, ca o maioneză.
4. Într-un castronel, am pus mălaiul și am adăugat condimentele. Eu am folosit 1 linguriță de sare, paprika dulce și iute, cimbru uscat și rozmarin. Așa cum am specificat în lista de ingrediente, cu mențiunea opțional, puteți adăuga și altele, după gustul vostru, așa cum puteți să eliminați oricare condiment folosit de mine (de exemplu paprika iute, dacă nu vă place să mâncați picant).
Condimentarea și coacerea cartofilor
5. Odată ce am avut toate ingredientele pregătite, am răsturnat tot mujdeiul de usturoi din mojar peste feliile de cartofi din castron.
6. Am amestecat bine cartofii cu mujdeiul, așa încât să fie unși bine cu pasta usturoiată, peste tot. I-am tăvălit, apoi, prin mălaiul condimentat.
7. Deasupra castronului cu mălai, am lovit ușor fiecare felie de cartofi, pe măsură ce i-am îmbrăcat, și am scuturat mălaiul în exces. Nu e deloc de dorit să se formeze o crustă groasă de mălai, care devine foarte dură, în timpul coacerii. Pe măsură ce am tăvălit bine feliile de cartofi, le-am aranjat pe o tavă așternută cu hârtie de copt.
8. Am dat imediat tava cu cartofi în crustă de mălai la cuptor, la o înălțime medie. Cuptorul era deja preîncins la 180°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație. Am ținut cartofii în cuptor 45 de minute, timp în care au fost suficient de copți, cu crusta rumenă-aurie și miezul cremos. Recomand să testați o felie, pentru că e puțin probabil să existe două cuptoare care să coacă la fel. Coaceți-i până ce miezul e moale iar crusta rumenă și crocantă.
Cartofi în crustă de mălai – servirea
Am servit acești cartofi în crustă de mălai fierbinți, ca garnitură. Merg perfect și ca fel unic, cu o salată sau un sos la alegere. Cartofii pregătiți în acest mod sunt de post, pot constitui cu succes un prânz sau o cină, pentru cei care respectă postul sau au optat pentru o dietă vegană. Fiind picanți și usturoiați, merg foarte bine cu niște murături.
La fel de bine merg și ca gustare, însă! Crusta crocantă și miezul cremos altături de gustul de usturoi și nota picantă îi fac gustarea ideală la un pahar de bere, de exemplu.
MAI MULTE REȚETE CU CARTOFI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns