Placinta cu branza si urzici
Placinta cu branza… dar cu urzici? Hm… ei bine, ma chinuie ciudatenia asta de reteta culinara de cateva saptamani si nu am avut nicidecum timp sa ma ocup de ea. Numai bine, ca au mai crescut urzicile. Ieri a fost zi cu soare, perfecta pentru cules urzici de dimineata si pentru experimentat reteta de placinta cu branza si urzici ceva mai tarziu, spre dupa masa. A iesit minunata, aspectuoasa si gustoasa si s-a mancat toata! Bineinteles, se poate face si cu spanac in loc de urzici, pentru cine nu vrea sa se intreaca cu gluma :)), dar urzicile sunt foarte sanatoase pentru organism, au un rol depurativ, vitamine si minerale si toate cele bune, de ce sa nu profitam de primavara si de sezonul lor?
Ingrediente Placinta cu branza si urzici
aluat:
- 500 de grame de faina,
- 300 de ml. de apa,
- 3 linguri de ulei de masline,
- 1 lingurita de sare
- 25 de grame de drojdie
umplutura:
- 300 de grame de branza usor sarata, bine scursa de zer,
- 1 ceapa,
- 3 linguri de ulei de masline,
- ~500 de grame de urzici (sau spanac),
- sare si piper
in plus:
- ulei pentru uns,
- faina pentru presarat,
- galbenus de ou pentru uns placinta,
- seminte de susan pentru presarat (optional)
Preparare Placinta cu branza si urzici:
Se dizolva drojdia in apa calduta, se amesteca faina cu sarea si se framanta un aluat neted, adaugand si uleiul de masline. Se aseaza aluatul intr-un castron uns cu ulei si se lasa sa creasca intr-un loc caldut pana isi dubleaza volumul.
Se aleg si se spala urzicile (sau spanacul).
Ceapa se taie pestisori si se caleste in 3 linguri de ulei de masline pana se rumeneste usor.
Se adauga urzicile rupte in bucati (sau spanacul) peste ceapa si se calesc impreuna pana cand frunzele verzi scad si se inmoaie. Se condimenteaza cu sare si piper si se lasa in cratita sa se raceasca.
Se acopera masa cu o fata de masa din panza mai groasa, care se presara cu faina. Aluatul crescut se aseaza ma mijloc, se intinde mai intai cu sucitorul in forma de disc, apoi se trage cu mainile in toate partile, intinzandu-l cat mai subtire posibil.
Se stropeste aluatul cu ulei pe toata suprafata, se presara cu branza usor sarata (eu am folosit branza de vaci bine scursa pe care am sarat-o putin, merge si cu feta etc.). si urzicile (spanacul) calite cu ceapa.
Ridicand marginile cu ajutorul fetei de masa, placinta se impacheteaza in 3-4 straturi, formand un dreptunghi alungit.
Se pliaza placinta de 3 ori pe lungime, obtinand o forma aproximativ patrata.
Se presara cu faina, se acopera cu un prosop de bucatarie si se lasa deoparte aproximativ 15 minute. Intre timp, se incinge cuptorul la 200 de grade Celsius. Dupa trecerea timpului de odihna, placinta se intinde cu sucitorul, dandu-i o forma rotunjita, pana la o grosime de aproximativ 3 cm. Se transfera placinta pe o tava acoperita cu hartie de copt, se unge cu galbenusul de ou pe suprafata, se presara cu seminte si se taie in portii.
Se da la cuptorul incins la 200 de grade Celsius pt. 10 minute, apoi se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea pana la un timp total de aproximativ 30 de minute, placinta trebuie sa fie rumena (poza 1) si in acelasi timp coapta bine in interior, daca se apasa pe suprafata trebuie sa revina la forma initiala.
Se serveste calduta, dar si rece, daca mai apuca sa se raceasca.
Lasă un răspuns