
Salată de fasole verde cu dressing de muștar






Salată de fasole verde – rețetă simplă. O salată de fasole verde excelentă ca atare dar și pe post de garnitură, rețeta rapidă cu ingrediente cântărite și mod de preparare detaliat.
Această salată de fasole verde este una dintre cele pe care le repet aproape săptămânal, cât e vara de lungă. O servesc mai ales pe post de garnitură lângă fripturi suculente la grătar, cum fac de altfel și cu salata coleslaw și uneori și cu salata de quinoa sau chiar cu atât de cunoscuta salată orientală, minunată și ea atunci când acompaniază diferite cărnuri fripte. Salata de fasole verde cu dressing de muștar Dijon e pe cât de simplă, pe atât de rafinată ca gust. Rețeta e simplă și merită încercată. În cartea mea de bucate, am propus această salată cu o minunată ruladă de carne în înveliș de bacon, cu care, de altfel, s-a potrivit perfect.
Ingrediente salată de fasole verde
- 700 de grame de fasole verde
- 1 ceapă eșalotă (ceapă de apă) tocată foarte fin
- 60 de grame de muștar a l’ancienne (cu boabe întregi – dacă nu vă place puteți folosi muștar obișnuit)
- 1 cățel de usturoi, zdrobit
- 1 linguriță de miere de albine
- zeama de la ½ de lămâie
- 100 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- opțional, 1 lingură de tarhon proaspăt tocat sau 1 lingură de cepșoară (chives) tocată, pătrunjel etc.
- sare și piper după gust
Mod de preparare salată de fasole verde
1. Fasolea verde folosită pentru această salată poate fi de oricare tip, fideluță, păstăi galbene sau verzi, nu are importanță. Important este doar să fie fragedă, fără acele neplăcute ațe care se formează când păstăile sunt prea bătrâne.
2. Fasolea o spălăm în mai multe ape reci o curățăm de capetele cu cotorul. Dacă preferați, puteți rupe și vârful, eu îl păstrez pentru că e fraged și mi se pare că dă caracterul acestei legume. Păstăile le tăiem sau le rupem în bucăți de aproximativ 5-6 cm. lungime.
3. Se dă în clocot o oală cu apă sărată. Alături, pregătim un castron cu apă rece și cuburi de gheață. Când apa din oală fierbe, adăugăm fasolea verde și o fierbem 5-10 minute (în funcție de soiul ei, de frăgezime) până când se înmoaie, însă își păstrează bine forma și textura. Scoatem fasolea verde cu o spumieră, o scurgem de apa fierbinte și o plonjăm imediat în apa rece cu cuburi de gheață. Când se răcorește, o scurgem bine de apă. Tehnica seamănă cu blanșarea, cu diferența că vom găti fasolea până la punctul ideal, nu o mai gătim ulterior.
Dressingul de muștar
4. Într-un castron încăpător, punem fasolea verde și ceapa eșalotă (ceapă de apă) fin tocată.
Preparăm acum un dressing pentru salată: frecăm usturoiul zdrobit cu un praf de sare și 2-3 lingurițe de ulei, adăugat picătură cu picătură, până devine o pastă.
5. Adăugăm muștarul și amestecăm bine. Restul uleiului îl adăugăm în fir subțire, în timp ce amestecăm continuu. Adăugăm în final mierea și zeama de lămâie și echilibrați gustul de sărat și piperat. Opțional, adăugăm tarhon fin tocat sau cepșoară (chives, civettes), pătrunjel etc.
Asamblarea și servirea salatei
Adăugăm dressingul peste fasolea verde din castron și amestecăm cu grijă, să nu rupem păstăile fragede dar în același timp să ajungă toate în contact cu dressingul. Acoperim castronul cu un capac sau cu folie alimentară și dăm salata de fasole verde la frigider, pentru minimum 2 ore, timp în care mai amestecăm delicat de câteva ori. Salata de fasole verde se amestecă din nou, chiar înainte de servire. Merge de minune atât servită simplă, dar și pe post de garnitură, cu fel de fel de fripturi sau carne la grătar.
Să vă fie de folos! Mai multe rețete de salate găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Toate rețetele mele cu fasole verde le găsiți cu un click pe imaginea de mai jos.
Lasă un răspuns