Pastă de gogoșari sau ardei copți – rețetă preparată la Thermomix sau clasic
Pastă de gogoșari sau ardei copți – rețetă preparată la Thermomix sau în modul clasic, pe plită. Lista de ingrediente, modul de preparare descris pas cu pas, inclusiv setările pentru Thermomix, pentru o pastă simplă dar foarte aromată de gogoșari sau ardei copți, de păstrat pentru iarnă.
Mulți cititori m-au întrebat, văzând aparatul Thermomix, în clipurile mele cu rețete video, ce rețete pregătesc cu el. Ei bine, adevărul este că fac foarte multe cu el. Mă ajută cu garniturile, când am de pregătit preparate mai complexe. Fac o supă cremă, ceea ce-mi dă timp să mă concentrez asupra vreunul fel principal sau unui desert mai complex. Fac, însă, și multe preparate sau semipreparate de păstrat pentru iarnă iar unul dintre ele este această pastă de gogoșari sau ardei copți, dulce și aromată (sau picantă, dacă preferați). Pentru că nu toată lumea deține un Thermomix, veți găsi mai jos și indicații pentru gătirea în modul clasic, pe plită.
Ingrediente Pastă de gogoșari sau ardei copți
- 1 kilogram de gogoșari roșii, bine copți
- 40 de ml de ulei de măsline (30 de grame, dacă veți cântări direct în Thermomix)
- 15-20 de grame de sare pentru murături (depinde cât de sărat vă place)
- opțional, dacă preferați o pastă picantă, puteți adăuga 1 ardei iute roșu, 1-2 căței de usturoi sau alte arome
Mod de preparare Pastă de gogoșari sau ardei copți – rețetă preparată la Thermomix sau clasic
Coacerea gogoșarilor
1. Primul pas va fi coacerea gogoșarilor. Cel mai simplu și curat mi se pare să-i coc la cuptor. Metoda am descris-o în articolul dedicat și o puteți găsi, explicată pas cu pas, cu un click pe poza de mai jos.
Așadar, prima și prima dată am pornit cuptorul și l-am setat la 190°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație. Am spălat apoi gogoșarii, i-am scurs de apă și i-am șters bine cu un prosop curat de bucătărie. Am tăiat gogoșarii în jumătăți, eliminând căsuța semințelor. I-am aranjatpe tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt, cu partea bombată în sus.
Observație: e foarte important ca gogoșarii să fie perfect zvântați, înainte de a fi dați la cuptor!
2. Am băgat tava în cuptorul preîncins la 190°C, cu ventilație, la o înălțime medie. Am lăsat gogoșarii la cuptor până când au avut urme de arsură pe pieliță, din loc în loc. Asta, în cazul meu, a durat 35 de minute, dar timpul poate diferi în funcție de cuptor. E mai bine să vă ghidați după aspect, sunt gata când arată ca în poza de mai jos.
3. Imediat după ce am scos tava cu gogoșarii din cuptor, am acoperit-o cu prosoape de bucătărie în strat dublu. Am lăsat gogoșarii să se răcească până la temperatura camerei, acoperiți. După ce răcorire, pielița de la suprafață sedesprinde cu ușurință. Se curăță perfect inclusiv capetele ”crețe” ale gogoșarilor.
4. Doar orientativ, precizez că din 1 kilogram de gogoșari cruzi, am rămas cu 430 de grame de pulpă de gogoșar coaptă și curățată.
Gătirea pastei la Thermomix
5. Odată copți și curățați gogoșarii, i-am transferat în vasul aparatului Thermomix, cu tot cu sucul pe care l-am lăsat în castron. Folosind funcția de cântărire de pe Thermomix, am adăugat 30 de grame de ulei de măsline, peste gogoșari. Dacă vă doriți o pastă picantă, acum e momentul să adăugați și ardeiul iute și/sau usturoiul tăiat în lamele. Eu las pasta simplă și, în funcție de modul cum vreau să o folosesc, o asezonez după nevoie, înainte de servire.
6. Am adăugat sarea, apoi am acoperit bolul cu capacul și paharul de măsurare. Am mixat totul timp de 10 secunde la viteza 8. Gogoșarii mei copți aproape că arătau ca o pastă, în acest punct.
7. Am acoperit din nou bolul cu capacul iar în locul paharului de măsurare am așezat pe capac coșul pentru înăbușire.
8. Am setat Thermomix la timpul de 20 de minute, temperatura Varoma și viteza 1. În acest timp, pasta de gogoșari va scădea mult, datorită evaporării masive din timpul gătirii la Thermomix. Nu e nevoie să se intervină în niciun fel, în timpul celor 20 de minute alocate gătirii.
9. După trecerea celor 20 de minute, aparatul s-a oprit de la sine. Am acoperit cu paharul de măsurare și am mixat pasta timp de 30 de secunde, la viteza 8. În final, pasta de gogoșari era fermă, fină și cremoasă, așa cum o puteți vedea în poza de mai jos.
Pentru gătirea în modul clasic…
…după coacerea gogoșarilor sau a ardeilor, aceștia se pot da la blender sau prelucra cu blenderul de mână. După aceea, uleiul de măsline se înfierbântă într-o cratiță (preferabil una mai largă, cu o suprafață mai mare). Se adaugă gogoșarii mărunțiți și sarea și se fierb, amestecând constant cu o lingură de lemn, până când pasta scade după preferință. La finalul gătirii, se poate mărunți/mixa suplimentar, rezultând o pastă de gogoșari sau ardei mai fină sau una cu o textură mai rustică.
Îmbutelierea
10. După mixare, am îmbuteliat pasta de gogoșari fierbinte în borcane sterilizate – aici găsiți cum procedez pentru sterilizarea borcanelor și a capacelor – și le-am închis cu capace sterilizate, de asemenea. Atenție, ca să evit ca sticla să plesnească, pun borcanele pe o tavă din metal, care va prelua șocul termic. Pasta mea e foarte concentrată și groasă, așa că am obținut 1 borcan de 300 ml și unul de 100 ml, plus încă foarte puțină, pentru degustare. E dulce, dulce, în mod natural, foarte roșie, perfectă pentru a da culoare și gust vreunei mâncări sau ca bază a unui sos.
Imediat după îmbuteliere, am învelit borcanele fierbinți cu mai multe straturi de textile și le-am lăsat să se răcească lent, până ajuns la temperatura bucătăriei. După răcire, capacele ar trebui să fie ferme. Dacă atunci când se apasă pe mijlocul borcanului, acesta revine înapoi, cu o pocnitură, e un semn clar că acel borcan nu e etanș, nu se va păstra peste iarnă iar pasta trebuie consumată imediat. O soluție ar fi ca pasta să se congeleze.
Eu am folosit capace bune, nedeformate, care au închis perfect, așa că am depozitat pasta în cămară și s-a păstrat perfect. După ce se deschide, borcanul se păstrează la frigider și se va consuma cât de curând.
MAI MULTE REȚETE DE PASTĂ DE ARDEI GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns