Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci – variantă economică de hachis parmentier
Caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci – variantă economică de hachis parmentier – rețetă explicată detaliat. Cum reciclăm friptura rece, într-un preparat foarte gustos, pentru întreaga familie.
De multe ori, dragostea mamelor se concretizează în pachete uriașe cu mâncăruri. Noi o avem pe mama soacră, în apropiere. De câte ori o vizităm, nu doar că ne pune dinainte adevărate festinuri, dar ne și împachetează sacoșe întregi de mâncare. De curând, de Crăciunul sârbesc, am venit acasă cu oala de sarmale, cu șnițele, prăjituri (firește) și cu două caserole mari, într-una piure de cartofi, nu cumva să muncim să-l facem noi, și-n alta o friptură faină. Am pus sarmalele la congelator. De șnițel s-au ocupat bărbatu-meu și fiică-mea. Friptură am mâncat o dată, la fel și piure. Restul s-a făcut această apetisantă caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, pe care am devorat-o la cină. Pentru că urăsc risipa alimentară și, mai ales, m-ar durea sufletul să risipesc ceva gătit cu dragoste, cu gândul la noi.
Într-o oarecare măsură, ceea ce am făcut eu seamănă cu hachis parmentier, o rețetă franțuzească ce are exact același aspect. Probabil și gustul preparatului franțuzesc e asemănător, doar că se folosește carne tocată de vită, nu o friptură rece, așa cum am făcut eu. Până la urmă, acea carne crudă, tocată, trebuie gătită înainte de a se asambla preparatul, deci rezultatul obținut e foarte asemănător. Vă invit să descoperiți, în cele ce urmează, o rețetă simplă și ieftină, care vă va fi de ajutor atunci când veți dori să reciclați un rest de piure de cartofi sau o friptură rece.
Ingrediente caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci
- 400 de grame de friptură rece, tăiată cubulețe mici (poate fi de porc, de pui sau de vită etc)
- 40 de mililitri de ulei
- 500 de grame de ciuperci proaspete sau 250 de grame de ciuperci din conservă
- 300 de mililitri de supă de pui sau de vită
- 1 ceapă mare (100 de grame), tocată cubulețe
- 1 ardei roșu, tocat cubulețe (opțional, dacă nu aveți, nu puneți)
- 1 tijă de țelină apio, tocată cubulețe
- 1 morcov de mărime medie, tocat cubulețe
- 1 cățel mic de usturoi, zdrobit
- 1 lingură de pastă de roșii (triplu concentrat)
- 2 linguri (30 ml) de sos worcestershire (dacă nu aveți, se poate și fără el)
- 1 legătură mică de pătrunjel verde, tocat
- 400-450 de grame de piure de cartofi, rece
- 1 ou
- 90 de grame de brânză rasă (eu am folosit caciotta, care e un fel de cașcaval mai proaspăt, se poate folosi gruyère, cheddar, comtè etc)
- 1 vârf de cuțit de nucșoară (opțional)
- sare și piper după gust
Mod de preparare caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, carne și ciuperci
Pregătirea legumelor și ciupercilor
1. Pentru această caserolă cu crustă de cartofi cu brânză, eu am făcut o compoziție de bază pentru care am folosit ciuperci proaspete. Asta înseamnă că, mai întâi, le-am curățat și le-am tăiat în sferturi. Dacă folosiți ciuperci din conservă, pur și simplu va trebui să le scurgeți de lichid și se vor adăuga în compoziția de bază abia la pasul 5.
Întorcându-mă la ciupercile mele proaspete, după ce le-am curățat și tăiat, am încins un wok și am adăugat jumătate din ulei. Când uleiul s-a încins bine, am adăugat ciupercile și le-am sotat rapid, la foc iute, fără să adaug sare. După 4-5 minute, ciupercile au scăzut în volum și apa pe care o conțin s-a evaporat complet. În momentul în care am auzit un sfârâit distinct, semn că nu mai am apă în tigaie, am oprit focul și am transferat imediat ciupercile într-un castronel.
2. Am adăugat în aceeași tigaie restul de ulei. Am pornit focul și l-am setat la mediu. Am adăugat ceapa, usturoiul zdrobit, morcovul, țelina apio și ardeiul roșu. Am presărat totul cu puțină sare și am călit legumele, amestecând frecvent, timp de 4-5 minute.
Observație: așa cum am specificat în lista de ingrediente, nu e nimic greșit dacă nu folosiți ardei, morcov sau chiar ciuperci. Rețeta e foarte permisivă, puteți să le înlocuiți cu alte vegetale (de exemplu mazăre) sau să le lăsați deoparte cu totul.
3. Când ceapa din tigaie a devenit sticloasă, am adăugat jumătate din supă (eu am folosit de pui). Am acoperit cu capacul și am lăsat legumele să se înăbușe, sub capac, încă 4-5 minute, cât să se frăgezească și morcovii.
Finalizarea compoziției cu carne și ciuperci
4. Cât timp legumele s-au înăbușit, am pornit cuptorul și l-am setat la 200°C, căldură de jos și de sus. Friptura îmi era deja pregătită, tăiată cubulețe de aproximativ 1 cm. Mi-am ales și forma în care aveam să asamblez această caserolă cu crustă de cartofi cu brânză: un gratin oval, din ceramică termorezistentă, cu volumul de 1,75-2 litri (L – în partea cea mai lungă =29 cm, l – în partea cea mai lată =17 cm).
5. După ce morcovii s-au frăgezit și ei, am adăugat înapoi în wok ciupercile. Am amestecat totul 2-3 minute, pe foc iute, să se înfierbinte bine. Dacă folosiți ciuperci din conservă, le adăugați acum, după călirea legumelor.
6. Am adăugat imediat în wok 2 linguri cu vârf din piureul de cartofi, în loc de făină sau alt ingredient cu rol de legare a compoziției. În hachis parmentier se folosește făină, eu am preferat această variantă. Am amestecat rapid până ce cartofii piure s-au omogenizat cu legumele.
7. Imediat, am adăugat în wok pasta de roșii, carnea tăiată cubulețe și restul de supă. Am omogenizat toate ingredientele, amestecându-le, și le-am lăsat să se înfierbânte.
8. Am luat compoziția de pe foc și am asezonat-o cu sare, piper și sos worcesteshire (opțional). Am adăugat și pătrunjelul verde tocat, am amestecat și m-am asigurat că am o compoziție cu gust, bine asezonată.
Asamblare caserolă cu crustă de cartofi cu brânză
9. Când am ajuns în acest moment, cuptorul deja atinsese temperatura țintă, de 200°C. Imediat, am aranjat într-un strat uniform compoziția de carne, ciuperci și legume, în caserola pregătită la punctul 4.
10. Peste piureul de cartofi rămas, am adăugat 1 ou întreg, nucșoara și piper după gust. Am adăugat și brânza rasă apoi am amestecat bine.
11. Compoziția de cartofi cu brânză și ou am distribuit-o (câte 1 lingură) pe suprafața caserolei, apoi am nivelat-o într-un strat uniform. Cu o furculiță, am trasat linii pe suprafața piureului. Aceste linii nu au doar un rol decorativ, ci vor contribui la obținerea unor porțiuni mai crocante și mai rumene în crustă.
Gratinarea preparatului
12. Am dat imediat caserola în cuptorul deja preîncins la 200°C, la o înălțime medie. Practic, toate elementele din compoziția de bază erau deja gătite, doar oul din crusta de cartofi era crud, încă. Totuși, am ținut caserola la cuptor timp de 30 minute, până ce crusta a fost frumos rumenită iar compoziția cu carne și ciuperci a început să bulbucească puțin, pe margini. Mirosul foarte plăcut și apetisant a fost un alt indicator că mâncarea mea era gata.
13. Am lăsat caserola să se odihnească timp de 1o minute, să nu mai fie chiar atât de fierbinte, apoi am servit-o, caldă fiind.
Am savurat această caserolă gustoasă alături de salata coreeană de morcovi (cruzi) pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns