Fasole cu carnati
Stie cineva vreun preparat mai traditional si in acelasi timp mai savuros ca o mancarica buna de fasole cu carnati? Poate doamnele s-ar putea sa aiba ceva idei, dar sunt convinsa ca domnii le-ar contrazice deindata. Stim cu totii ca fasolea e in topul preferintelor romanilor si a fost chiar ridicata la rangul de mancare nationala, servita cu fast si multa veselie la fiecare 1 Decembrie. Pentru reteta pe care v-o propun azi am pornit de la o reteta publicata pe blog mai demult, cea de mancare de fasole. A iesit ceva bun de sa te lingi pe degete!
Ingrediente Fasole Cu Carnati:
- 500 de grame de fasole uscata boabe, dupa cantarire inmuiata peste noapte in apa rece, oparita si fiarta timp de 45 – 60 de minute
- 2 cepe mari
- 3 catei de usturoi
- 2 frunze de dafin
- 3 morcovi
- 1 radacina de pastarnac
- 6 carnati proaspeti sau usor afumati, de marime potrivita (cam 200 de grame/bucata)
- 2 rosii mari
- 150 de ml. de bulion
- 1 lingura de ulei
- sare si piper
Preparare Fasole Cu Carnati:
Ingredientele sunt simple și la îndemâna oricui, cârnații se pot alege din sortimentul preferat al fiecăruia, eu recomand însă cu toată încrederea niște cârnați de casă tradiționali pentru această rețetă.
1. Fasolea boabe pe care am folosit-o in aceasta reteta a fost cantarita in stare uscata, apoi aleasa si bine spalata si pusa la inmuiat in apa rece, peste noapte. A doua zi am scurs apa in care s-a inmuiat si am pus-o la fiert in apa rece. Deindata ce a dat in clocot si a inceput sa se adune spuma la suprafata, am scurs fasolea de apa si am limpezit-o bine. Aceasta oparire prelabila are rolul de a face fasolea mai usor de digerat si de a inlatura (macar partial) efectul de balonare care poate urma consumului acestei leguminoase.
2. Am pus fasolea la fiert intr-o alta apa si am fiert-o timp de 50 de minute, pana s-a fragezit. In mod normal, fasolea inmuiata peste noapte ar trebui sa fie fiarta in maximum 1 ora, uneori, insa, e nevoie de mai mult timp. Dupa ce fasolea a fiert, am scurs-o de apa si am trecut la urmatorii pasi ai retetei.
3. Intr-o oala incapatoare se incinge uleiul si se rumenesc scurt carnatii pe toate partile. Se scot carnatii pe o farfurie si se adauga in grasimea ramasa ceapa si radacinoasele (morcovi si pastarnac) curatate si tocate, impreuna cu usturoiul zdrobit. Se presara 1 praf de sare si se calesc legumele pana ce ceapa incepe sa se inmoaie.
4. Se adauga fasolea prefiarta, rosiile oparite, curatate de pielita si taiate in cuburi, carnatii, frunzele de dafin si bulionul si se acopera totul cu apa fierbinte. Se fierbe mancarea pe plita, la foc mic, dar la fel de bine (sau poate inca si mai bine) se poate pregati la cuptorul preincins la 170 de grade, timp de 40 de minute, dintre care primele 30 sub capac, asa cum am aratat la reteta de mancare de fasole (o reteta fara carne, dar foarte gustoasa).
5. In final, se potriveste gustul mancarii de sare si piper si se presara mancarea cu verdeata. Se serveste cu paine si o salata de ceapa rosie si este pur si simplu delicioasa.
Lasă un răspuns