Lasagna cu vinete
Lasagna cu vinete, o alternativa vegetariana la preparatul clasic italian
Trebuie sa recunosc, pentru o perioada lunga de timp, pentru mine nu a existat alt mod de a consuma vinetele decat in salata de vinete. Vara asta, insa, mi-am propus sa descopar cat mai multe retete delicioase cu vinete, asa ca ele au fost personajele principale in bucataria mea.
Am facut felii de vinete coapte, vinete trase la tigaie cu cartofi si ardei gras, vinete cu sos dulce acrisor, jumatati de vinete coapte cu salsa rosie. Dintre toate retetele incercate, cel mai mult ne-a placut lasagna cu vinete, straturi de vinete, sos de rosii cu ciuperci si……. muuuulta branza.
Acum, cand am inceput usor tranzitia de la vara la toamna, cand se pregateste zacusca de vinete si fel de fel de bunati la borcan, bune de pus pe raft in camara pentru iarna, mi-am zis ca ar fi bine sa profit de vinetele de la mama din gradina si sa pregatesc din nou lasagna cu vinete. Si cu ocazia asta m-am gandit ca ar fi bine sa astern reteta pe o coala virtuala, sa ajunga cu drag si la voi.
00:4000:4001:2010redus
Ingrediente Lasagna cu vinete
- 4 vinete (aprox 1800g)
- 800g ciuperci brune
- 3 cepe
- 6 catei de usturoi
- 1 ardei iute
- 450g rosii proaspete
- 800g rosii din conserva
- 200g parmezan
- 400g mozzarela
- 2 lingurite zahar brun
- o lingurita sare
- un varf de lingurita piper
- o lingura busuioc uscat
- 2 linguri oregano uscat
Preparare Lasagna cu vinete
1. Am spalat si taiat pe lungime vinetele in felii de aproximativ 1 cm latime. Le-am asezat intr-o tava tapetata cu folie de aluminiu de data asta, pentru ca am uitat sa cumpar hartie de copt. Am stropit feliile de vanata cu putin ulei, le-am condimentat cu sare, piper si oregano uscat.
Am pus tava in cuptorul incins la 200C pentru 10 minute, pana cand feliile de vinete sau inmuiat si rumenit putin.
2. Am tocat ceapa marunt, usturoiul l-am dat prin presa, iar ardeiul iute l-am taiat feliute subtiri. Le-am asezat pe toate intr-o tigaie in care am incins 3 linguri de ulei de masline si le-am lasat sa se perpeleasca.
Ciupercile le-am maruntit in robotul de bucatarie si le-am pus in tigaie atunci cand ceapa s-a inmuiat si a devenit sticloasa.
3. Am lasat ciupercile la calit pana s-a evaporat toata apa lasata de ele in tigaie si apoi am adaugat rosiile proaspete, decojite, pasate in blender si rosiile din conserva.
Am pus sarea, piperul, 2 lingurite de zahar brun, busuiocul si o lingura de oregano uscat, am amestecat bine si am lasat sosul sa fiarba domol vreo 20 de minute pana a scazut si s-a ingrosat. Am potrivit gustul cu sare si piper si am oprit focul.
4. Cand sosul a fost gata m-am apucat de montat lasagna in tava. Am uns tava cu putin ulei de masline si apoi am asezat un rand de felii de vinete, sosul, bucati de mozzarella, parmezan ras si am continuat cu straturile de vinete sos si branza pana am umplut tava.
4. Am pus tava in cuptorul incins la 180C pentru 35-40 de minute, pana cand s-a rumenit asa cum apare in prima poza din articol.
Acum lucrurile stau in felul urmator: daca va numarati printre pofticiosii care nu rezista mirosului ce iese din cuptor si vreti o felie fierbinte de lasagna deindata ce e gata, ea o sa arate cam asa cum vedeti in poza de mai sus (caci da, am si eu pofticiosii mei acasa). Daca rezistati insa tentatiei si veti manca lasagna dupa ce s-a mai racit (calduta), veti avea in farfurie o bucata atat delicioasa, cat si aratoasa, in care vor fi evidente straturile de vinete, sos si branza, iar desupra un strat crocant si rumen de branza. Pentru oricare din variante optati, sa stiti ca este atat de buna incat creeaza dependenta. ;)
Bucurie in bucatarie va urez!
Mai multe retete de Patricia puteti gasi pe blogul ei patriciamutiu.ro/.
Lasă un răspuns