Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rata la cuptor cu mere caramelizate

Rata la cuptor cu mere caramelizate

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Rata la cuptor cu garnitura de mere caramelizate, o reteta culinara de incantat oaspeti si familie. Invata sa pregatesti reteta de rata la cuptor cu mere. Friptura de rata la cuptor cu garnitura de mere caramelizate, reteta pas cu pas.

Bună, foarte bună e friptura de raţă! Putine feluri de mancare pe baza de carne se pot compara cu rata la cuptor, o carne bogată, suculentă si plina de gust. Dupa parerea mea (parere sustinuta de familie) rata se potriveste minunat alaturi de o garnitura sau un sos cu fructe, care sa-i contrabalanseze gustul intens.

Asadar, ieri am pregatit aceasta reteta cu carne de rata si ne-am simtit cu totii rasfatati. „Protagonista” a fost o rata pe care am primit-o de la soacra-mea si am incercat sa-i dau o intepretare cat mai delicioasa.

Aici aveți și o rețetă dedicată modului de preparare al unui piept de rață perfect, inclusiv cu tutorial video. 

Ingrediente rata la cuptor cu garnitura de mere caramelizate:

  • bucati potrivite de friptura de la rata (eu am folosit pulpele, aripile si un spate dezosat, cu pieptul am alte planuri)
  • 3 mere
  • 100 de grame de afine (optional)
  • 1/4 ceapa rosie
  • 3-4 linguri de coniac (optional)
  • 200-250 de ml. de supa de pasare
  • 1 lingura de miere
  • 1-2 căței de usturoi zdrobiți fin
  • sare si piper

Preparare rata la cuptor cu garnitura de mere caramelizate – transare, asezonare si rumenirea bucatilor de carne

Am transat rata si, dupa cum am spus deja, cu pieptul am alte planuri. Asa incat am pregatit ieri pulpele, aripile si spatele pe care l-am dezosat urmand procedeul descris la reteta Rata dezosata umpluta. In pielea si carnea de pe spatele dezosat am rulat toate bucatelele de carne care au rezultat de la transarea si fasonarea celorlalte bucati. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 190°C. Se pregateste la indemana un vas (tava adanca) potrivit pentru cuptor.

rata fripta cu mere caramelizate 1

Am frecat 1 catel de usturoi zdrobit cu 1 lingurita cu varf de sare grunjoasa si 1/2 de lingurita de piper. Cu pasta aromata obtinuta, am frecat bine bucatile de carne, peste tot. Le-am rumenit apoi intr-o tigaie incapatoare, fara niciun adaos de grasime, pentru ca rata e destul de grasa si in tigaie se va aduna grasimea ei gustoasa.

rata fripta cu mere caramelizate 2

Se scurge, asadar, grasimea din tigaie si se pastreaza separat. Bucatile rumene de rata se pun inapoi in tigaie.

rata fripta cu mere caramelizate 3

Mod de preparare rata la cuptor cu garnitura de mere caramelizate – flambare

Optional, rata se se poate flamba. Eu am facut-o dar se pare ca m-am cam emotionat la vederea flacarilor :P si de data asta nu am reusit o poza prea buna, am mai prins o flacara gata sa se mistuie. Oricum, daca se doreste sa se flambeze rata (pentru aroma fripturii va fi clar un castig), dupa ce se scurge grasimea din tigaie se adauga coniacul apoi se inclina tigaia asa incat vaporii de alcool sa vina in contact cu flacara de la aragaz (daca gatiti pe plita electrica, aprindeti cu chibritul). Inainte de a aprinde alcoolul asigurati-va ca hota nu este pornita si aveti grija sa va mentineti o distanta de cel putin 50 de cm. fata de tigaia in flacari.

Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!
rata fripta cu mere caramelizate 3

Mod de preparare rata la cuptor cu mere caramelizate – gătire la cuptor

Rata se transfera din tigaie (care nu se spala, deocamdata, mai e nevoie de aderentele gustoase de la friptul ratei!) intr-un vas potrivit pentru cuptor. Se adauga 100 de ml. de supa de pasare. Se acopera cu un capac sau cu folie de aluminiu si se da la cuptorul preincins la 190 de grade, unde se coace aproximativ o ora.

rata fripta cu mere caramelizate 3

E bine sa se verifice dupa aproximativ 45 de minute daca rata s-a facut. Carnea trebuie sa fie foarte moale (furculita intra cu usurinta in ea). Dupa ce s-a inmuiat carnea bine, se descopera rata si se mai frige cateva minute ca sa se rumeneasca frumos.

rata fripta cu mere caramelizate 4

Mod de preparare rata la cuptor  – garnitura de mere caramelizate

Se acopera friptura de rata si se pastreaza calda. Intre timp, se toarna in tigaia in care s-a rumenit rata 2-3 linguri din grasimea de rata pastrata, se incinge pe foc mediu si se adauga ceapa rosie, taiata pestisori.

rata fripta cu mere caramelizate 5

Dupa ce ceapa se caramelizeaza usor, se adauga in tigaie merele curatate de casuta semintelor si taiate felii (se pastreaza coaja).

rata fripta cu mere caramelizate 6

Se rumenesc merele pe ambele parti. Merele trebuie sa aiba o frumoasa tenta de auriu.  Se adauga apoi mierea, amestecand cu grija ca sa se imbrace merele pe toate partile. Se sareaza si se pipereaza.

rata fripta cu mere caramelizate 7

Se adauga imediat afinele (optional) si 100 de ml. de supa de pasare, lasand sa fiarba pana ce sosul mai scade putin (3-4 minute). Se pot folosi si alte fructe in loc de afine, in completarea merelor: merisoare, mure, zmeura etc. Este, practic, aceeasi garnitura, dar o putem reinterpreta de fiecare data cu o aroma noua.

rata fripta cu mere caramelizate 8

Rata la cuptor cu garnitura de mere caramelizate – servire

Se servesc bucatile de friptura calde, alaturi de garnitura de fructe. Daca se doreste, se mai adauga si o alta garnitura, eu am mai pus pe farfurii un piure de cartof dulce cu ceapa verde.

rata cu mere caramelizate, rata fripta cu garnitura de fructe
Ultima rețetă publicată

Nemaipomenita!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Un comentariu la Rata la cuptor cu mere caramelizate

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE