Piept de pui piccata
Cautam zilele trecute o reteta de mancare cu carne de pui mai altfel, ceva ce inca nu le servisem alor mei, sa mai rup monotonia, altfel spus, si am dat peste acest piept de pui piccata. Mi s-a parut tentant, continutul borcanelului cu capere il folosisem pana acum strict pentru peste, mi-am zis de ce nu? „Piccata” denumeste un procedeu de a gati carnea sote (de vitel, de pui sau peste) in unt si ulei de masline si de a o servi intr-un sos aromat cu lamaie si capere. Pentru ca a rezultat o mancare rapida, eleganta si cu gust bun si usor, m-am gandit ca poate va intereseaza si pe voi, deci:
Ingrediente piept de pui piccata
- 1 piept de pui mare (eu am folosit 1 1/2, nu erau tocmai mari)
- 3 linguri de faina (eu am folosit integrala)
- 1 lingura de parmezan razuit
- 1 catel de usturoi
- 2 linguri de ulei de masline extravirgin
- 30 de grame de unt
- 200-250 de ml. de supa de pui
- zeama de la 1/2 de lamaie (daca va place, se poate pune mai multa zeama de lamaie, mie mi s-a parut suficienta)
- 2 linguri cu varf de capere
- 100 de ml. de smantana lichida, nefermentata
- sare, piper
- patrunjel verde pentru presarat
- optional: un pic de vin alb, mie mi s-a parut destul de acrisor sosul datorita lamaiei, nu am mai pus nicin fel de vin
Preparare piept de pui piccata
Pieptul de pui se dezoseaza, se indeparteaza pielea si se feliaza pe lungime, in felii nu foarte subtiri (aproximativ de 1 cm. grosime).
Faina se amesteca cu 1 lingurita rasa de sare, piper macinat dupa gust si parmezanul razuit si se dau feliile de piept de pui prin faina aromata.
Intr-o cratita incapatoare (sau o tigaie mai adanca) se pune uleiul de masline si catelul de usturoi curatat, intreg. Se pune pe foc tigaia (uleiul trebuie sa fie rece in momentul in care se adauga usturoiul) si se amesteca constant, pentru ca usturoiul sa aromatizeze uleiul fara sa isi schimbe culoarea. Imediat ce usturoiul incepe sa devina galbui, se scoate si se adauga untul.
Cand untul se topeste complet in uleiul incins se adauga feliile de piept de pui imbracate in faina si se prajesc aproximativ 2-3 minute pe fiecare parte.
Imediat ce s-au rumenit feliile de piept de pui se stinge totul cu supa fierbinte, se adauga zeama de lamaie (sau/si vinul, eventual se poate inlocui o parte din catitatea de supa cu vin alb) si caperele.
Se da in clocot 1-2 minute, apoi se adauga smantana.
Se fierbe mancarea inca 2-3 minute apoi se potriveste gustul sosului cu sare si piper si este gata de servit.
Se serveste fierbinte, langa o garnitura dupa plac, eu am servit-o cu paste risoni (nu, nu e orez, dar ar fi mers de minune si cu orez) fierte si amestecate cu unt si parmezan. Presarati patrunjel verde tocat in momentul servirii.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns