
Oua Benedict





Ideea acestor oua benedict a inceput sa-l bantuie pe sotul meu de-o saptamana buna, de cand fiica-mea si-a sustinut examenul Cambridge si noi am inceput sa discutam despre ce au mai dat englezii bun lumii acesteia in afara de limba engleza si de Shakespeare. Am fost cu totii de acord ca Statele Unite sunt cea mai mareata realizare englezeasca. Am mai pus pe lista o sumedenie de autori, oameni de stiinta si artisti am trecut la de-ale gurii :P. Culmea, primul preparat care i-a trecut prin minte lui Vukomir au fost aceste oua benedict.
Am ras amandoua si i-am explicat ca reteta de oua benedict e pur americana, dar pur si simplu nu am mai avut pace cu el! A bazait zi de zi ca vrea oua benedict la micul dejun! Dupa ce am facut celebrele briose englezesti, fara de care ouale benedict nici c-ar mai putea fi, iata ca le veni si lor randul.
Ingrediente Oua Benedict
- 4 oua
- 2 briose englezesti (sau 2 chifle moi)
- 8 felii de bacon fin feliat
- cateva fire de ceapa ciorii (sau ceapa verde) fin tocate pt. presarat
- 1 pahar de 150 ml. cu otet
- 1 lingura rasa de sare
- sos olandez:
- 2 galbenusuri
- 2-3 linguri de zeama de lamaie (sau cat va place, eu am pus zeama de la 1/2 de lamaie)
- 1 praf de sare
- 125 de grame de unt topit
- piper alb dupa gust
Preparare Oua Benedict
Tineti cont, am pregatit un mic dejun pentru doua persoane, daca aveti mai multi la masa, cresteti cantitatea ingredientelor proportional cu numarul persoanelor.
Acest mic dejun delicios, demn de capetele incoronate de la Curtea Angliei, nu este greu de facut daca va pregatiti cu grija ingredientele la indemana, precum si vasele si ustensilele de bucatarie necesare.
Veti avea nevoie de: o oala cam de 4 litri pentru prepararea oualor; un castron potrivit pt. bain-marie (eu am folosit unul de sticla termorezistenta) care sa se potriveasca la gura unei cratite in care veti fierbe apa (daca aveti vasul special pentru bain-marie, chapeau bas, eu n-am); tigaie pentru prajit baconul; plita sau grill sau toaster pt. prajit briosele.
Scoateti untul din timp din frigider, separati galbenusurile pt. sos, asigurati-va ca toate ouale folosite sunt foarte proaspete, pt. ca vor fi partial pregatite termic, stoarceti lamaia si puneti la fiert apa in ambele oale (cratite), atat pentru fiert ouale cat si pentru bain-marie, tineti cont sa nu umpleti vasul pentru bain-marie, apa nu tebuie sa atinga fundul castronului atunci cand este asezat deasupra.
Pana apa atinge temperatura de fierbere, incingeti tigaia si prajitti feliile de bacon pana devin crocante, apoi le scoateti pe servete de hartie absorbanta.
Cand apa fierbe in recipientul pregatit pt. bain-marie, se trece la prepararea sosului olandez, pentru care vă recomand să urmați rețeta de Sos Olandez deja publicată, inclusiv în format video (click pe link).
Cand apa clocoteste in vasul de 4 litri pregatit pentru fierberea oualor, se adauga sarea si otetul si se reduce focul la minimum. Cele 4 oua se sparg cu grija in oala, fara a le arunca de sus, iar albusul se aduna rapid cu o lingura in jurul galbenusului. Se tin in apa ce fierbe fara clocot 3 minute apoi se scot cu spumiera pe un servet de bucatarie, urmand a fi servite imediat.
Briosele se taie in 2 pe latime si se prajesc pe partea taiata (preferabil sa se prajeasca in timpul in care ouale fierb, ca sa fie gata in acelasi timp).
Pe fiecare briosa prajita se aseaza felii de bacon prajit, dupa ce s-a uns cu 1 lingurita de sos (sau cu unt, dar mie mi s-a parut ca e destul unt in reteta asta).
Deasupra de bacon se aseaza cu grija cate 1 ou fiert.
Se acopera sandvisurile astfel asamblate cu sos olandez din belsug si se presara cu ceapa ciorii (eu am avut doar ceapa verde) fin tocata.
Se servesc imediat, cate doua la o portie si pentru cele 5-6 minute cat dureaza ca sa imbuci cu mare pofta minunatia, chiar ca te simti un lord!
Lasă un răspuns