Ruladă din fleică de porc marinată, în stil asiatic – Chashu (pentru ramen)
Rulada din fleică de porc marinată, în denumirea ei japoneză Chashu, este unul dintre cele mai delicioase și populare toppinguri ale faimoasei supe japoneze ramen. Deasemenea, această fleică de porc marinată se poate servi rece, ca aperitiv, dar este folosită și în alte preparate calde. Rețeta este prezentată în format video.
V-am povestit nu demult, atunci când am publicat rețeta ouălor marinate japoneze, Ajitsuke Tamago, că, în urma unei călătorii pe care fiica mea a făcut-o prin Japonia, am devenit și eu interesată de bucătăria japoneză. La întoarcere, fiica mea mi-a adus o carte, cu titlul Japanese Cooking. Primul meu contact – mai serios decât clătitele dorayaki – cu această uriașă cultură culinară au fost rețetele publicate în cartea asta de către Yasuko Fukuoka. Ei bine, rețeta acestei fragede, gustoase și suculente Chashu – ruladă din fleică de porc, înăbușită și marinată cu sos de soia și sake – este din această carte.
Chashu este unul dintre cele mai iubite, dacă nu cel mai iubit topping al supei japoneze ramen. Ar fi greu să fie altfel, pentru că e pur și simplu un deliciu greu de descris. Există două variante de Cashu: rulat sau bloc. Evident, așa cum deja ați dedus din titlul rețetei, eu vă arăt în continuare cum am procedat ca să obțin un chashu rulat. Musai e să precizez că, pentru un chasu sub formă de bloc (pur și simplu o bucată de fleică, pe care nu o rulați), va trebui să procedați cam la fel. Pentru rețeta completă de ramen, click pe poza de mai jos.
Pe scurt, despre varianta simplă a preparatului (nerulată)
Evident, bucata de carne nu se mai rulează, nu se mai leagă în forma rotundă. Poate e mai puțin arătoasă această a doua variantă, dar are avantajul că poate fi preparată ușor dintr-o bucată mai mică de carne. O bucată de fleică mai mică de un kilogram și un pic este foarte improbabil să reușiți să o rulați. Deasemenea, pentru a doua variantă recomand să reduceți la jumătate cantitățile de ingrediente pentru marinare. Nu e nevoie de mai mult lichid decât să acopere cât de cât carnea, în timpul preparării. Deasemenea, timpul de gătire pentru această a doua variantă este pe jumătate sau chiar mai puțin (în funcție de cantitate). Utilizările acestui tip de chashu sunt identice cu ale celui rulat. Ambele se servesc ca topping la ramen, cu orez (vezi imaginea de mai jos), în delicioase sandwich-uri, în preparate cu tăiței.
Desigur, voi alegeți dacă preparați o variantă sau alta. Înainte de a trece la prepararea propriuzisă a rețetei, care, de fapt, e foarte simplă, trebuie să mai precizez câteva lucruri.
Despre carnea pentru chashu
1. Pentru chashu, puteți folosi fleică (pork belly, bucata de carne cu straturi de grăsime și carne din dreptul abdomenului animalului) sau piept de porc dezosat.
2. Ca să puteți rula bucata de carne, acesta trebuie să aibă o lățime de minim 28-30 cm. Dacă nu găsiți o astfel de bucată de carne (aproximativ pătrată), optați pentru chashu nerulat.
3. Pentru chashu, vom folosi fleică de porc fără șoric! E mai greu de găsit la noi o bucată cu șoricul deja îndepărtat, așa că eu l-am scos acasă, înainte să mă apuc de rețetă. Credeți-mă, nu e ceva complicat, dar e migălos! Fără îndoială a fost cea mai migăloasă operație!
4. Chashu are un timp de marinare de minimum 8 ore, țineți cont de asta atunci când vă programați un ramen! Dacă faceți azi rulada din fleică de porc, abia mâine o veți putea include într-un bol de ramen.
5. Dacă preparați rețeta asta, evident veți obține mai mult chashu decât veți consuma la câteva porții de ramen. Acesta poate fi păstrat la frigider, în propria marinadă, până la 10 zile. Dacă nu îl consumați în acest timp, e mai bine să-l porționați, să păstrați în frigider doar ceea ce urmează să consumați și restul să-l congelați, de preferință vidat sau măcar sigilat bine.
Despre celelalte
5. Ingredientul cu care suntem cel mai puțin familiarizați este sake. Am auzit, probabil, cei mai mulți dintre noi de el, știm că este o băutură alcoolică din obținută din orez și că e licoarea națională a japonezilor. Nu o prea găsim prin magazine, însă. Cu toate acestea, nu recomand să fie înlocuită cu altceva, dacă urmărim să obținem un chashu autentic.
6. Sosul de soia japonez, shoyu, mi se pare mai vâscos și mai concentrat decât cele pe care le găsim în mod obișnuit în comerț. Recomandarea mea este să încercați să faceți rost de sos de soia japonez, dar acesta poate fi, totuși, substituit cu un produs mai accesibil.
7. În afară de ingredientele propriuzise, vom mai avea nevoie, pentru a prepara acest chashu, de sfoară de bucătărie. Evident, dacă am optat pentru pregătirea variantei rulate. Vom mai avea nevoie și de o pungă mare ziploc sau, dacă aveți posibilitatea, o pungă de vidat și un aparat de vidare. În timpul gătirii, vom mai avea nevoie de un capac perforat de inox (așa ceva). În caz că nu aveți (nici eu nu am), puteți să vă confecționați ușor un capac de hârtie de copt, vedeți aici cum.
8. În urma gătirii preparatului, vă va rămâne mult lichid de la înăbușire. Fierbeți-l până îl reduceți la jumătate, degresați-l și folosiți-l pentru a marina ouă pentru ramen (în locul sosului descris în rețetă) sau pur și simplu ca sos la servirea altor preparate japoneze. Gustul e minunat. Îl puteți păstra la frigider, într-un borcan bine închis, până la o lună.
Ingrediente ruladă din fleică de porc marinată, pentru ramen – Chashu
- 1 bucată de fleică de porc/sau piept dezosat de porc, fără șoric, în greutate de 1,3-1,5 kg
- 250 ml. de sake
- 250 ml. de sos de soia (preferabil japonez)
- 150 de grame de zahăr brun (sau 120 de grame de zahăr alb)
- 2 cepe verzi
- 1 bucată de ghimbir cam de 5 cm. lungime
- 2 căței de usturoi
- 600-700 ml. de apă rece
Mod de preparare – rețeta video
Sper că v-a plăcut rețeta și vi s-a părut suficient de explicită! Oricum, prepararea acestui chashu este un alt pas esențial către rețeta de ramen. Am pregătit ouăle marinate în sos de soia (click aici pentru rețetă), am pregătit și această fragedă ruladă din fleică de porc marinată, sunt gata să trec la ceea ce știu că așteptați. Rețeta de ramen urmează în curând!
Lasă un răspuns