
Sufleu cu branza Leerdammer





Un sufleu cu branza Leerdammer, irezistibil de gustos
Pentru ca se apropie sarbatorile, m-am gandit ca in una dintre zilele de rasfat si relaxare care urmeaza ati putea fi tentati sa includeti in meniul pentru mic dejun sau pentru un brunch elegant si irezistibil de gustos, un sufleu cu branza Leerdammer. Poate va amintiti ca am mai facut sufleu cu branza si a fost deosebit de bun si acela, dar varianta cu Leerdammer m-a cucerit definitiv prin gustul ei in acelasi timp bland si bogat, prin textura catifelata si consistenta spumoasa.
Nu o sa va ascund faptul ca-mi plac branzeturile Leerdammer. Am facut de curand niste sandvisuri Croque Madame superbe cu branza Leerdammer, se potrivesc de minune in diverse salate, in aperitive de tot felul, ca topping pentru pizza sau mac&cheese, intr-un cuvant, in orice fel de reteta le-ati adauga, branzeturile Leerdammer vor aduce un plus de gust. Si, deloc de neglijat, aceste branzeturi nu contin niciun fel de conservanti.
Intorcandu-ne la reteta noastra de azi, in continuare o sa va arat cum sa va bucurati de un minunat sufleu cu branza in doar 30 de minute, apoi va invit sa acceptati provocarea lansata cititorilor lauralaurentiu.ro de catre prietenii mei de la Leerdammer, aceea de a deveni unul dintre primii degustatori ai noii lor game de branzeturi. Detalii la finalul articolului, acum sa ne apucam de treaba. :)
Ingrediente Sufleu Cu Branza Leerdammer
- 40 de grame de unt
- 40 de grame de faina
- 190 de ml. de lapte fierbinte
- 50 de grame de branza Leerdammer + 1 lingura pentru topping
- 2 oua
- 1 varf de cutit de nucsoara rasa
- sare, piper
- in plus, unt pentru uns formele
- optional, pentru servire: 2 mere mari, frunze de salata dupa gust, 1 lingura de zahar, zeama de la 1/2 lamaie, 1 lingura ulei de masline, 20 de grame de unt, sare si piper
Preparare Sufleu Cu Branza Leerdammer:
1. Daca veti dori sa urmati si sugestia mea de servire, inainte de a incepe prepararea propriu zisa a sufleului e bine sa alegeti, sa spalati si sa zvantati frunzele de salata si sa caramelizati 1 lingura de zahar intr-o tigaie. Adaugati merele curatate de coaja si seminte si feliate, untul si 2 linguri de zeama de lamaie. Gatiti merele pe foc mediu pana se imbraca intr-un sirop gros de caramel, apoi trageti-le deoparte.
2. Se porneste cuptorul si se fixeaza la 180 de grade Celsius. Pentru acesta reteta am folosit branza Leerdammer Original.
3. Untul se topeste pe foc mediu intr-o craticioara, se adauga faina si se amesteca energic pana se impregneaza cu unt. Se stinge imediat cu laptele fierbinte turnat in fir subtire, in timp ce se amesteca viguros cu telul in forma de para, ca sa nu se formeze deloc cocoloase. De indata ce s-a ingrosat, sosul de baza se trage de pe foc.
4. Branza Leerdammer trebuie sa fie pregatita dinainte, razuind 50 de grame pe o razatoare fina. Imediat dupa aceea, se adauga la sosul de baza galbenusurile si se amesteca energic.
5. Albusurile se bat spuma tare cu 1 lingurita rasa de sare. Se adauga la sosul de baza branza Leerdammer, nucsoara, sare si piper dupa gust (tineti cont ca si branza e sarata si ati sarat si albusurile) si se omogenizeaza bine. 2 linguri de albus se incorporeaza in sosul de baza, amestecand viguros, apoi toata compozitia se toarna peste albusurile spuma, amestecand usor, cu o spatula flexibila, asa incat aerul continut de albusuri sa nu fie in totalitate eliminat, acesta fiind unicul „agent de crestere” din aceasta compozitie.
6. Se pregatesc 4 forme tip ramequin, ungandu-le bine cu unt solid si se imparte compozitia in acestea in mod egal. Deasupra se pune cate putina branza Leerdammer (din lingura in plus specificata pe lista ingredientelor) asa incat sa nu atinga peretii ramequinurilor. Se dau la cuptorul preincalzit la 180 de grade Celsius intr-o tava in care se toarna 1-1,5 litri de apa fierbinte, urmand sa se coaca 20-25 de minute in bain-marie.
7. Cat timp sufleurile sunt la cuptor, nu se de deschide deloc usa acestuia, este singurul lucru care e neaparat sa se respecte, restul miturilor despre sufleuri, care sustin ca ar trebui sa nu se aude nici musca zburand, ca nu avem voie sa vorbim cat timp acestea se coc sunt… simple mituri care nu se verifica in realitate. La final, sufleurile vor fi crescute spectaculos, cu o cupola frumos rumenita.
Cu 2 minute inainte de a scoate sufleurile din cuptor, se asezoneaza salata cu zeama de lamaie, sare, piper si ulei de masline si se aranjeaza pe farfurii alternand cu feliile de mere caramelizate (si mici fructe rosii, daca doriti). Sufleurile coapte se aseaza alaturi de aceasta salata cu tot cu forma (sufleurile se servesc intotdeauna din forma in care s-au copt) si se prezinta la masa cat mai repede, pentru ca daca se racesc, se vor lasa.
O sugestie de a diversifica acest preparat: adaugati in sosul de baza 1 lingurita de trufa neagra fin razuita (caz in care se va renunta la nucsoara) si veti obtine un superb sufleu parfumat cu trufe. Pentru o nota mai picanta, puteti adauga 30-40 de grame de chorizo tocat foarte, foarte fin… si sugestiile pot continua, puteti diversifica reteta de sufleu dupa imaginatia voastra. Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns