Salată de zucchini cu fasole alba și avocado
Salată de zucchini cu fasole albă și avocado cu un dressing proaspăt de coriandru, gustoasă și învioratoare
Dom’le, lăsând falsa modestie deoparte, când am gustat salata asta pe care tocmai o făcusem mi-a venit să mă pup. Asta s-a întâmplat chiar ieri, când aici la noi termometrele au indicat 39 de grade la umbră. Evident, parcă nu-mi venea să gătesc dar și foame ne era, în plus eram așa de lipsiți de vlagă de parcă vipia cumplită ne storsese de ultima picătură de energie.
Ideea pentru o salată de zucchini cu fasole albă și avocado îmi venise de ceva timp, răsfoisem deja diverse variante de pe internet, unele aveau zucchini și avocado, altele avocado și fasole, mai deloc toate împreună, însă aici am citit despre un dressing de coriandru verde și limetă care m-a făcut să-mi imaginez cum se vor împrieteni de bine toate legumele din salata mea și ce suflu proaspăt, tropical va aduce în combinație un dressing de coriandru.
Zis și făcut, m-am apucat de treabă și doar 10 minute mai târziu, toată familia se înfrupta din această poțiune înviorătoare, care alături de tortilla chips crocante ne-a activat toate simțurile amorțite de căldură. M-am gândit imediat că tare bine ar fi fost să fi făcut rețeta asta în perioada în care am găzduit rețetele mexicane, s-ar fi potrivit perfect în galeria respectivă, așa cum s-ar potrivi și într-o galerie a salatelor hrănitoare și gustoase.
00:1000:0000:104usor
Ingrediente Salată de zucchini cu fasole albă și avocado:
- 1 cutie de fasole albă boabe Sun Food
- 1 zucchini mediu (350 de grame)
- 1 ceapă albă de dimensiune medie (se poate folosi orice fel de ceapă, de la cea verde până la ceapa roșie, eu prefer să folosesc ceapa albă în salate pentru că e crocantă și are un gust dulceag)
- 1 ardei roșu de dimensiune medie
- 1 ardei chili verde
- 2 căței mari de usturoi
- 1 legătură mare de coriandru verde (mai mult decât o legătură obișnuită de pătrunjel)
- 1 linguriță rasă de zahăr
- 200 de grame de roșii (eu am folosit un amestec de roșii cherry colorate, se pot folosi orice fel de roșii)
- 1 avocado bine copt
- 1/2 mango, tăiat cubulețe
- 2 limete
- zeama de la 1/2 de lămâie
- 80 de ml. de ulei de măsline extravirgin
- sare și piper
- coriandru verde și/sau cresson pentru decor
Preparare Salată de zucchini cu fasole albă și avocado:
Adunând eu ingredientele unul după celălalt pe masa din bucătărie, așa de frumoase mi s-au părut când le-am văzut pe toate împreună încât nu m-am putut abține să le trag în poză și pe ele. Evident, se prefigura ceva bun!
1. Mai întâi, dressingul: am pus în blender cei doi căței de usturoi decojiți, ardeiul chili tocat fin (dacă e foarte iute eliminați semințele, dacă vă place foarte picant păstrați-le), zeama de la cele 2 limete, uleiul de măsline, o priză bună de sare, zahărul și coriandrul verde. Am mixat totul până când am obținut o pastă verde. Am gustat și potrivit gustul cu sare și piper.
Click pe imaginea de mai jos pentru mai multe rețete de salate!
2. Dovlecelul zucchini se taie în felii fine sau spaghetti. Fasolea din conservă se pune într-o sită, se scurge de zeamă și se clătește sub jet de apă rece, apoi se lasă la scurs. Avocado se taie cubulețe (aici citiți despre felul în care se curăță și taie un fruct de avocado) și se stropește imediat cu zeama de lămâie, pentru a preîntâmpina oxidarea. Mango e deja tăiat în cubuleșe. Ardeiul gras se curăță și se taie cubulețe și el. Roșiile se taie în sferturi sau jumătăți, în funcție de marime. Ceapa se taie rondele sau julienne. Suntem cam gata cu pregătirile!
3. Se pun într-un castron toate ingredientele în afară de zucchini și se adaugă 2/3 din dressing. Se amestecă bine.
Separat, zucchini se amesteca rapid cu 1/3 din dressing ce a rămas și imediat se împarte pe cele 4 farfurii etalate din timp. Deasupra se aranjează restul de legume, se adaugă frunze proaspete de coriandru și alte frunzulițe după preferință și se servește salata imediat, cu tortilla chips, lipii crocante sau pâine prăjită.
Sper să fi reușit să vă conving cu rețeta asta, are tot ce-i trebuie, și proteine de bună calitate, și grăsimi sănătoase, vitamine din legumele proaspete, și dulceață și aciditate și mai ales un gust proaspăt. Știu că nu e în topul preferințelor românilor coriandrul verde însă sper să vă conving că există anumite preparate în care acesta e la locul lui, iar salata mea e unul dintre ele. Poftă bună!
Lasă un răspuns