Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Dovlecei pane la cuptor, cu sos tzatziki

Dovlecei pane la cuptor, cu sos tzatziki

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 09.06.2016
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
PUBLICITATE

Dovlecei la cuptor într-un înveliș crocant, fără ou și cu foarte puțin ulei. Dovlecei pane în crustă crocantă la cuptor rețetă pas cu pas.

Mâine, dis de dimineață, plecăm într-o mult așteptată (și binemeritată) vacanță. Și cum până atunci chiar trebuie să mai mâncăm câte ceva, am ales o zamă (știu că acolo unde mergem o să ni se facă dor, la un moment dat, de ciorbele românești), și anume ciorba de salată verde. Al doilea fel, un preparat vegetarian gustos, care să ne activeze complet ”modul de vacanță”: felii crocante de dovlecei pane la cuptor, alături de un sos tzatziki, aromat și atât de răcoritor.

Ei da, cred că felul principal al meniului nostru simplu de azi v-a oferit destule indicii ca să deduceți că plecăm în Grecia. Am călătorit destul, dar parcă niciunde nu ne-am odihnit așa de deplin ca în Grecia. Pește proaspăt, fructe de mare, măsline cum nu găsești niciunde și ulei de măsline gros, verde și picant, dovlecei crocanți, feta și haloumi stropit cu miere… și tzatziki! Ne așteaptă mai bine de două săptămâni de relaxare totală și mâncare delicioasă.

Și-acum, să revenim la rețeta de azi: felii de dovlecei pane, făcute la cuptor. Am ales dovleceii zucchini, cei cu coaja verde închis, pentru că au un conținut mai mic de apă decât cei clasici, românești, și rondelele vor ieși mai crocante. Rețeta de dovlecei pane la cuptor nu conține ou și veți vedea, are un conținut foarte mic de ulei. Pe deasupra, totul se pregătește foarte ușor și rapid… Așa, ca înainte de vacanță, când mai trebuie să treci și pe la un salon, să faci și bagaje și mici cumpărături înainte de plecare.

Ingrediente dovlecei pane la cuptor cu sos tzatziki

feliile de zucchini:

  • 600 de grame de dovlecei (zucchini am folosit eu, cu coaja verde închis, 2 bucăți medii)
  • 100 de grame de parmezan ras
  • 75 de grame de pesmet alb (eu am folosit panko)
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat

sosul tzatziki:

  • 1 iaurt grecesc mic (150 de grame)
  • 1 castravete mic de grădină
  • 1 cățel de usturoi
  • 1/2 de legătură de mărar
  • opțional: 6 rămurele de mentă (doar frunzele)
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • sare și piper după gust

Pregătirea dovleceilor

1. În primul rând, pornim cuptorul și îl fixăm la 220°C. Până se încinge, să facem cunoștință mai îndeaproape cu ingredientele. Sunt foarte simple, cred că fiecare le are prin bucătărie.  În lipsa parmezanului, se poate folosi o altă brânză bine uscată, cu calități asemănătoare (sau un amestec de brânze). Pentru acești dovlecei pane, pesmetul este bine să fie unul cu o granulație mai mare, pentru că feliile vor ieși cu atât mai crocante. Este motivul pentru care eu am ales să folosesc panko (pesmetul japonez).

Ultima rețetă publicată

ingrediente zucchini crocanti la cuptor

2. Dovleceii se spală bine și se zvântă cu un șervet curat de bucătărie. Se taie în felii de 1/2 cm grosime. Încercați să le tăiați cât mai egale ca grosime, astfel se vor găti toate în același timp și vom fi siguri că obținem dovlecei pane cu adevărat crocanți. Se pun feliile într-un castron și se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline. Se amestecă bine, așa încât să fie bine unse toate peste tot.

preparare zucchini la cuptor 1

3. Într-un castron separat, se amestecă pesmetul cu parmezanul ras și piperul proaspăt măcinat. Dacă doriți, puteți adăuga și diferite ierburi aromatice uscate, după gust. Se dau feliile de dovlecel unse cu ulei prin acest amestec și se presează puțin deasupra fiecărei felii, așa încât să adere bine ingredientele uscate de acestea. Facem dovlecei pane, așa că, da, trebuie să aibă o crustă de pâine uscată!

preparare 2 zucchini la cuptor retetecalamamaro

Mod de preparare – gătire dovlecei pane la cuptor

4. Se pregătesc două tăvi cu hârtie de copt și se împarte acea 1 lingură de ulei de măsline rămasă, stropind uniform deasupra hârtiei. Se așează feliile de dovlecei pane. Se coc pe rând în cuptorul preîncins la 220°C, timp de 20-25 de minute.

preparare 3 dovlecei zucchini la cuptor, reteta retetecalamamaro

5. După trecerea timpului de gătire, feliile de dovlecei pane trebuie să fie rumene și crocante. Se servesc imediat, alături de sosul tzatziki.

dovlecei-zucchini crocanti la cuptor retetecalamamaro

Sosul tzatziki

Se curăță castravetele și se rade pe răzătoare. Se presară cu un strop de sare și se amestecă. Se zdrobește usturoiul și se toacă verdețurile (puteți folosi doar mărar, doar mentă sau ambele, după cum preferați). În final, se scurg bine castraveții de lichid, presându-i într-o sită, apoi se amestecă cu iaurtul grecesc, verdețurile, zeama de lămâie și sare și piper după gust. Se servește alături de ai noștri dovlecei pane, calzi și crocanți.

Poftă mare și să ne vedem cu bine!

Grupul Facebook

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

6 comentarii la Dovlecei pane la cuptor, cu sos tzatziki

  1. romanka spune:

    Incerc reteta; vad ca se pune si coaja; sosul este f bun; am mai facut; imi place ca si „salata” pun castraveti mai multi.
    La orice reteta un pic de usturoi ii da savoare (mirosul iese cu frunza de patrunjel)
    Am facut brocoli la cuptor, nefiert; e mai gustos; usturoiul pus merge si aici,
    sa stropim dovleceii, cum se stropeste brocoli, ulei de masline, apa, cate 3 linguri de fiecare , un pic de usturoi;
    20 min.la cuptor era reteta aici pe net; dar nu ajunge , cam 30min; e delicios;
    ai impresia ca e carne.
    Noi nu prea consumam carne.

  2. Service GSM spune:

    Sosul face totul !

  3. Florinela spune:

    Am încercat și eu reteta si a ieșit delicioasa, sotul meu a fost incantat. Din pacate nu stiu cum sa incarc poza.

    • Mă bucur mult că ai încercat rețeta, Florinela și mai ales că ți-ai încântat și familia. :) Să vă fie de bine.

      Ca să încarci fotografii trebuie să fii utilizator înregistrat, vezi în partea de sus a ecranului. :)

  4. Diana spune:

    Noroc ca am autocontrol ca in urma vizitelor dese pe blogul dumneavoastra, as creste rata de obezitate in Romania. Continuati sa scrieti. Cele mai interesante retete.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE