
Dovlecei pane la cuptor, cu sos tzatziki






Dovlecei la cuptor într-un înveliș crocant, fără ou și cu foarte puțin ulei. Dovlecei pane în crustă crocantă la cuptor rețetă pas cu pas.
Mâine, dis de dimineață, plecăm într-o mult așteptată (și binemeritată) vacanță. Și cum până atunci chiar trebuie să mai mâncăm câte ceva, am ales o zamă (știu că acolo unde mergem o să ni se facă dor, la un moment dat, de ciorbele românești), și anume ciorba de salată verde. Al doilea fel, un preparat vegetarian gustos, care să ne activeze complet ”modul de vacanță”: felii crocante de dovlecei pane la cuptor, alături de un sos tzatziki, aromat și atât de răcoritor.
Ei da, cred că felul principal al meniului nostru simplu de azi v-a oferit destule indicii ca să deduceți că plecăm în Grecia. Am călătorit destul, dar parcă niciunde nu ne-am odihnit așa de deplin ca în Grecia. Pește proaspăt, fructe de mare, măsline cum nu găsești niciunde și ulei de măsline gros, verde și picant, dovlecei crocanți, feta și halloumi stropit cu miere… și tzatziki! Ne așteaptă mai bine de două săptămâni de relaxare totală și mâncare delicioasă.
VEZI ȘI REȚETA CLASICĂ DE DOVLECEI PANE ÎN CRUSTĂ DE PESMET – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Și-acum, să revenim la rețeta de azi: felii de dovlecei pane, făcute la cuptor. Am ales dovleceii zucchini, cei cu coaja verde închis, pentru că au un conținut mai mic de apă decât cei clasici, românești. Rondelele vor ieși mai crocante. Rețeta de dovlecei pane la cuptor nu conține ou și veți vedea, are un conținut foarte mic de ulei. Pe deasupra, totul se pregătește foarte ușor și rapid… Așa, ca înainte de vacanță, când mai trebuie să treci și pe la un salon, să faci și bagaje și mici cumpărături înainte de plecare.
Ingrediente dovlecei pane la cuptor cu sos tzatziki
feliile de zucchini:
- 600 de grame de dovlecei (zucchini am folosit eu, cu coaja verde închis, 2 bucăți medii, pe aceștia îi recomand, conținând mai puțină apă)
- 100 de grame de parmezan ras
- 75 de grame de pesmet alb (eu am folosit panko)
- 3 linguri de ulei de măsline
- 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat
sosul tzatziki:
- 1 iaurt grecesc mic (150 de grame)
- 1 castravete mic de grădină
- 1 cățel de usturoi
- 1/2 de legătură de mărar
- opțional: 6 rămurele de mentă (doar frunzele)
- zeama de la 1/2 de lămâie
- sare și piper după gust
Pregătirea dovleceilor
1. În primul rând, pornim cuptorul și îl fixăm la 220°C. Până se încinge, să facem cunoștință mai îndeaproape cu ingredientele. Sunt foarte simple, cred că fiecare le are prin bucătărie. În lipsa parmezanului, se poate folosi o altă brânză bine uscată, cu calități asemănătoare (sau un amestec de brânze). Pentru acești dovlecei pane, pesmetul este bine să fie unul cu o granulație mai mare, pentru că feliile vor ieși cu atât mai crocante. Este motivul pentru care eu am ales să folosesc panko (pesmetul japonez).
2. Dovleceii se spală bine și se zvântă cu un șervet curat de bucătărie. Îi recomand pe cei cu coaja verde închis, care se vând în magazine sub denumirea de ”dovlecei zucchini”. Conțin mai puțină apă și vor ieși mai crocanți la final. Se taie felii de ½ cm grosime. Încercați să tăiați felii cât mai egale ca grosime. Astfel, se vor găti toate în același timp și vom fi siguri că obținem dovlecei pane cu adevărat crocanți. Se pun feliile într-un castron și se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline. Se amestecă bine, așa încât să fie bine unse toate peste tot.
Observație: dacă folosiți dovlecei obișnuiți, cu coaja alb-verzuie, tăiați-i ceva mai gros, cam de 7-7 mm. Presărați-i cu sare, lăsați-i ½ de oră deoparte, să elimine cât mai multă apă. Zvântați-i bine cu șervete de hârtie absorbantă, apoi continuați stropindu-i cu ulei, așa cum am explicat mai sus.
3. Într-un castron separat, se amestecă pesmetul cu parmezanul ras și piperul proaspăt măcinat. Dacă doriți, puteți adăuga și diferite ierburi aromatice uscate, după gust. Se dau feliile de dovlecel unse cu ulei prin acest amestec și se presează puțin deasupra fiecărei felii, așa încât să adere bine ingredientele uscate de acestea. Facem dovlecei pane, așa că, da, trebuie să aibă o crustă de pâine uscată!
Mod de preparare – gătire dovlecei pane la cuptor
4. Se pregătesc două tăvi cu hârtie de copt și se împarte acea 1 lingură de ulei de măsline rămasă, stropind uniform deasupra hârtiei. Se așează feliile de dovlecei pane. Se coc pe rând în cuptorul preîncins la 220°C, timp de 20-25 de minute.
5. După trecerea timpului de gătire, feliile de dovlecei pane trebuie să fie rumene și crocante. Se servesc imediat, alături de sosul tzatziki.
Sosul tzatziki
Se curăță castravetele și se rade pe răzătoare. Se presară cu un strop de sare și se amestecă. Se zdrobește usturoiul și se toacă verdețurile (puteți folosi doar mărar, doar mentă sau ambele, după cum preferați). În final, se scurg bine castraveții de lichid, presându-i într-o sită, apoi se amestecă cu iaurtul grecesc, verdețurile, zeama de lămâie și sare și piper după gust. Se servește alături de ai noștri dovlecei pane, calzi și crocanți. Aici aveți rețeta sosului, descrisă pas cu pas.
Poftă mare și să ne vedem cu bine, iar dacă între timp mai aveți poftă de rețete cu dovlecei, le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns