
Dovlecei crocanti la cuptor – bastonase de dovlecei pane in crusta crocanta fara ou





Multumita acestei retete de dovlecei crocanti la cuptor, aceasta leguma – care de fapt se pare ca ar fi un fruct, in fine, dovlecelul – pe care ani in sir l-am discriminat pe nedrept, urca in mod clar pe un loc fruntas in topul preferintelor mele. Dupa budinca de dovlecei, care m-a ademenit, acesti dovlecei crocanti m-au convins definitiv ca merita iubiti din toata inima. Specific ca, pentru reteta pe care o veti gasi mai jos, am compilat si combinat si-am adaugat din plin din touch-ul personal vreo alte 5-6 variante de preparare gasite pe diverse bloguri de limba engleza, la cautarea mea „baked zucchini„ – cum ar fi aceasta sau aceasta. Despre ceea ce veti descoperi mai jos, pot spune cu toata inima ca sunt ai mei. O reteta de dovlecei crocanti la cuptor exact pe gustul meu si al familiei.
O ALTA RETETA FAINA DE DOVLECEI PANE LA CUPTOR GASITI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Ingrediente Dovlecei Crocanti La Cuptor
- dovlecei – dupa posibilitati, eu am avut trei nu prea mari, maximum un kilogram sa fi avut impreuna
- 250 ml de iaurt natur, cu 3,5% grasime
- 50 ml ulei de masline
- aproximativ 250-300 de grame de pesmet
- 50 de grame de branza telemea mai uscata/parmezan/alta branza tare
- sare dupa gust
- optional: in amestecul pentru crusta se poate adauga usturoi zdrobit, ierburi aromatice tocate fin, diferite condimente etc
Mod de preparare dovlecei crocanti la cuptor
Cei trei dovlecei pe care i-am folosit pentru aceasta reteta au fost destul de proaspeti, doar unul dintre ei avand coaja usor patata. Evident, puteti pregati o cantitate mai mare sau mai mica de dovlecei crocanti la cuptor, dupa nevoile fiecaruia. Daca folositi dovlecei mari si cu coaja usor patata/uscata, e mai bine sa fie curatati de coaja. Cei foarte fragezi se pot lasa cu coaja cu tot.
VEDEȚI ȘI REȚETA CLASICĂ DE DOVLECEI PANE – CLICK PE POZA DE MAI JOS
1. Se taie dovleceii in bastonase cu lungime de 12-13 cm si grosime de 1-1,5 cm. Se presara cu sare si se uita de ei vreo 15 minute. In acest timp, sarea va extrage o buna cantitate din apa continuta de dovlecei.
2. Pentru crusta in care am tavalit acesti dovlecei crocanti la cuptor, am folosit un amestec de pesmet facut in casa si branza telemea mai uscata. Cat timp dovleceii au stat cu sarea, se amesteca pesmetul cu branza. Eu am folosit un pesmet din paine integrala.
Specific ca am vazut pe net tot felul de combinatii la amestecul in care se tavalesc dovleceii. Unii se dau prin ou, in altele se amesteca faina cu pesmet sau se folosesc fulgi de porumb, pesmet cu usturoi tocat, diverse verdeturi sau parmezan. Dupa gust, puteti adapta crusta preferintelor voastre.
3. Inainte sa se inceapa panarea (imbracarea in pesmet a dovleceilor, se porneste cuptor si se seteaza la 190, cu ventilatie, sau 200°C, static.
4. Intr-o farfurie adanca, se combina uleiul de masline cu iaurtul si apoi se bat putin cu furculita.
Panarea si gatirea
5. Dupa ce dovleceii au asudat bine, se zvanta bine cu hartie absorbanta. Se plonjeaza, cate trei bastonase odata, in amestecul de iaurt si ulei de masline. Se tavalesc bine-bine si se arunca in farfuria cu pesmet si branza. Scuturand orizontal farfuria ca sa se rostogoleasca bastonasele de dovlecei, se imbraca pe toate partile in pesmet. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt.
Later edit: specific ca, la data cand am facut pozele acestor dovlecei crocanti la cuptor, aveam un aragaz cu 6 ochiuri, cu o tava lata de 68 de cm. Probabil ca vor iesi 2 tavi normale, cu latimea de 42 cm.
6. Tava cu bastonase de dovlecei se baga in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pentru 25 de minute (pana se rumenesc).
Dovlecei crocanti la cuptor – servirea
Eu i-am servit imediat ce s-au racorit putin, cu un sos de iaurt cu usturoi si o foccacia proaspata, cu rosioare. Au fost crocanti si foarte, foarte gustosi. Recomand sa fie savurati cat sunt calzi, atunci e crusta crocanta, facand un contrast placut cu interiorul umed. Dupa ce se racesc, se mai inmoaie.
Sa va fie de folos!
Lasă un răspuns