Cautare in site
x inchide
Dovlecei crocanti la cuptor - bastonase de dovlecei pane in crusta crocanta fara ou

Dovlecei crocanti la cuptor – bastonase de dovlecei pane in crusta crocanta fara ou

Reteta de Laura Laurențiu
Adaugata la 08.07.2009
V-a plăcut această retetă? Vă rugăm să ne dați o notă!
SARI LA RETETA
Advertising

Multumita acestei retete de dovlecei crocanti la cuptoraceasta leguma – care de fapt se pare ca ar fi un fruct,  in fine, dovlecelul – pe care ani in sir l-am discriminat pe nedrept, urca in mod clar pe un loc fruntas in topul preferintelor mele. Dupa budinca de dovlecei, care m-a ademenit, acesti dovlecei crocanti m-au convins definitiv ca merita iubiti din toata inima. Specific ca, pentru reteta pe care o veti gasi mai jos, am compilat si combinat si-am adaugat din plin din touch-ul personal vreo alte 5-6 variante de preparare gasite pe diverse bloguri de limba engleza, la cautarea mea baked zucchini – cum ar fi aceasta sau aceasta. Despre ceea ce veti descoperi mai jos, pot spune cu toata inima ca sunt ai mei. O reteta de dovlecei crocanti la cuptor exact pe gustul meu si al familiei.

O ALTA RETETA FAINA DE DOVLECEI PANE LA CUPTOR GASITI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS

dovlecei pane la cuptor reteta dovlecei crocanti la cuptor reteta dovlecei la cuptor cu crusta crocanta reteta

Ingrediente Dovlecei Crocanti La Cuptor

  • dovlecei – dupa posibilitati, eu am avut trei nu prea mari, maximum un kilogram sa fi avut impreuna
  • 250 ml de iaurt natur, cu 3,5% grasime
  • 50 ml ulei de masline
  • aproximativ 250-300 de grame de pesmet
  • 50 de grame de branza telemea mai uscata/parmezan/alta branza tare
  • sare dupa gust
  • optional: in amestecul pentru crusta se poate adauga usturoi zdrobit, ierburi aromatice tocate fin, diferite condimente etc

Mod de preparare dovlecei crocanti la cuptor

Cei trei dovlecei pe care i-am folosit pentru aceasta reteta au fost destul de proaspeti, doar unul dintre ei avand coaja usor patata. Evident, puteti pregati o cantitate mai mare sau mai mica de dovlecei crocanti la cuptor, dupa nevoile fiecaruia. Daca folositi dovlecei mari si cu coaja usor patata/uscata, e mai bine sa fie curatati de coaja. Cei foarte fragezi se pot lasa cu coaja cu tot.

1. Se taie dovleceii in bastonase cu lungime de 12-13 cm si grosime de 1-1,5 cm. Se presara cu sare si se uita de ei vreo 15 minute. In acest timp, sarea va extrage o buna cantitate din apa continuta de dovlecei.

dovlecei la cuptor bastonase de dovlecei sarati

Advertising

2. Pentru crusta in care am tavalit acesti dovlecei crocanti la cuptor, am folosit un amestec de pesmet facut in casa si branza telemea mai uscata. Cat timp dovleceii au stat cu sarea, se amesteca pesmetul cu branza. Eu am folosit un pesmet din paine integrala.

pesmet cu branza rasa

Specific ca am vazut pe net tot felul de combinatii la amestecul in care se tavalesc dovleceii. Unii se dau prin ou, in altele se amesteca faina cu pesmet sau se folosesc fulgi de porumb, pesmet cu usturoi tocat, diverse verdeturi sau parmezan. Dupa gust, puteti adapta crusta preferintelor voastre.

3. Inainte sa se inceapa panarea (imbracarea in pesmet a dovleceilor, se porneste cuptor si se seteaza la 190, cu ventilatie, sau 200°C, static.

4. Intr-o farfurie adanca, se combina uleiul de masline cu iaurtul si apoi se bat putin cu furculita.

Advertising

amestecul de iaurt si ulei de masline

Panarea si gatirea

5. Dupa ce dovleceii au asudat bine, se zvanta bine cu hartie absorbanta. Se plonjeaza, cate trei bastonase odata, in amestecul de iaurt si ulei de masline. Se tavalesc bine-bine si se arunca in farfuria cu pesmet si branza. Scuturand orizontal farfuria ca sa se rostogoleasca bastonasele de dovlecei, se imbraca pe toate partile in pesmet. Se aseaza pe o tava acoperita cu hartie de copt.

dovlecei in tava gata de cuptor

Later edit: specific ca, la data cand am facut pozele acestor dovlecei crocanti la cuptor, aveam un aragaz cu 6 ochiuri, cu o tava lata de 68 de cm. Probabil ca vor iesi 2 tavi normale, cu latimea de 42 cm.

6. Tava cu bastonase de dovlecei se baga in cuptorul preincins la 190 de grade Celsius pentru 25 de minute (pana se rumenesc).

dovlecei crocanti la cuptor bastonase de dovlecei pane la cuptor

Dovlecei crocanti la cuptor – servirea

Eu i-am servit imediat ce s-au racorit putin, cu un sos de iaurt cu usturoi si o foccacia proaspata, cu rosioare. Au fost crocanti si foarte, foarte gustosi. Recomand sa fie savurati cat sunt calzi, atunci e crusta crocanta, facand un contrast placut cu interiorul umed. Dupa ce se racesc, se mai inmoaie.

dovlecei la cuptor cu crusta crocanta

Sa va fie de folos!

Instagram @lauralaurentiu

Ti-a placut aceasta reteta?

/ 5. Voturi

Știri culinare cu subiect asemănător:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

33 comentarii la Dovlecei crocanti la cuptor – bastonase de dovlecei pane in crusta crocanta fara ou

  1. Monica spune:

    Buna reteta, dar nu inteleg de ce ii decojesti, dovleceii fiind foarte tineri

  2. marculescu constantina spune:

    Am probat aceasta varianta de dovlecei si au iesit foarte gustosi .Din nou o reteta simpla dar care merita incercata si sunt sigura ca o sa va surprinda .Multumim Laura !

  3. ramona spune:

    acum am sa incerc si eu , dar in schimb pot folosi ou in schimb ?

    • lauralaurentiu spune:

      Dar de ce sa folosesti ou? Tocmai asta e schepsisul retetei, ca sunt fara oua deci mult mai usori pe caldura asta.

  4. Poliana spune:

    As vrea sa ii fac si eu pentru o masa festiva. Ma intereseaza insa daca ii pot  face cu 5-6 ore inainte de servire si sa se pastreze crocanti. sau nu mai sunt la fel de gustosi cand se racesc?

    • Anonim spune:

      Sunt gustosi si reci, dar parca nu ca atunci cand sunt fierbinti. Parerea
      mea este sa ii pregatesti inainte (dat prin iaurt, tavalit prin pesmetul
      aromat) sa ii asezi pe tava acoperita cu hartie de copt si sa ii dai la
      frigider, urmand ca inainte de a-i servi sa ii dai la cuptor pentru atat
      timp cat e necesar. Asa ii vei putea servi fierbinti si sigur vor face
      deliciul mesenilor.

  5. Persida Mladinescu spune:

    trebuie sa-i  fac ptr ca sunt convinsa ca sunt super! am facut pana acum din retetele tale cateva  respectiv: coq au vin, baghete, tarta cu branza si mere caramelizate etc si sunt incantata! as incerca bibilica cu mere dar nu stiu de unde voi face rost de bibilica. Succes cu noul concurs, incerc sa te votez in fiecare zi dar nu intotdeauna am timp de deschis calculatorul seara. Si mie imi place la nebunie sa bucataresc, am retetele mele de succes si imi face deosebita placere sa” rasfoiesc ” retetele tale cand am de pregatit cate o masa mai pretentioasa ptr ca sunt clare si f bine prezentate. Bravo!  persida de la baia mare

  6. Mirela spune:

    Super super!!
    Eu am o varianta de post http://www.retete-rapide.com/dovlecei-cu-usturoi-la-cuptor/

    Sunt foarte buni cum i-ai pregatit tu, mai ales datorita pesmetului din compozitie.
    Felicitari pentru reteta!

  7. Neagmariagabriela spune:

     cat am cautat o reteta de genul asta! <3 arata atat de bine! abia astept sa fac asa ceva <3 imi plac f mult dovleceii dar nu ar manca tot pane, prea multe calorii :D

  8. Anonymous spune:

    Tocmai am facut si eu si a mancat pana si fiica-mea cea mofturoasa. Sotul meu spune ca nu stia ce talente stau ascunse in mine :))
    Am mai incercat si Burek cu carne, acum am un Burek cu branza sarata la cuptor, am facut si curcan la punga….toate mi-au iesit foarte bune!
    Felicitari pentru blog, pe mine m-ai cucerit!
    Nadia

  9. Adrian spune:

    O reteta pentru painica cu rosioare? Sunt sigur ca o faci in casa. :D

  10. Adele spune:

    Băieţelul meu, când îi place câte o mâncare, spune cu încântare: "yammi-yammi, mami!"
    Aşa că yammi-yammi, Laura!
    M-au cucerit dovleceii tăi şi, cu siguranţă, îi voi încerca şi eu. Ba mai mult decât atât, chiar acum "propag" reţeta prietenelor mele, cu trimitere la autor, bineînţeles :)

    Şi îmi mai place termenul arhaic de "cuina". Bunica mea, D-zeu s-o odihnească!, olteancă de Dolj, zicea, bucătăriei din curte, cunie. Aşa că mi-am adus aminte şi de cunia bunicii. :)

    Cu prietenie,
    Adele
    http://www.noaptebunacopii.wordpress.com

  11. raluca spune:

    Buna, Laura. Mie imi plac mult dovleceii, il invat si pe sotul meu sa-i aprecieze, asa ca orice reteta interesanta se testeaza. zilele astea ii fac si asa. insa voiam sa te intreb daca ai incercat dovlecei umpluti cu carne; este aceeasi reteta ca si la ardei sau gogosari umpluti. eu fac des, mai ales iarna. tai dovleceii in 2-3, ii scobesc si pun amestecul de carne, cu capac de rosie si apoi la fiert si la cuptor.servim cu smantana. mijlocul scobit nu-l arunc, il pun la ciorba, sau il amestec cu un ou, branza telemea, un pic de faina si marar si prajit in ulei fierbinte, ies papanasi de dovlecei. nu am cantitati, fac din ochi, sa iasa o compozitie ca o smantana groasa. noua ne plac ca sunt usori si gustosi.

  12. Miha spune:

    Foarte buni! Am papat si noi! Cu sos de hrean!

  13. Ioana.Nagy spune:

    Am fost si eu foarte curioasa sa execut acesti dovlecei, noi fiind mari amatori de dovleac. In timpul procesului de fabricatie am avut parte de comentariile de rigoare din partea sotului ca nu fac dovleceii dupa metoda traditionala. Dar la sfarsit au sosit si laudele asa ca pot sa ti le transmit tie mai departe. Iti multumim pentru aceasta super reteta.

  14. Ala Oancea spune:

    Si eu i-am facut :) Foarte buni ! Cu sos de smantana, usturoi si marar … yammy :)

  15. laura laurentiu spune:

    Tantica draga, deci i-ai incercat! Ce mult ma bucur, sa va fie de bine!

  16. laura laurentiu spune:

    Lacrima, ma bucur ca iti plac :) .

  17. laura laurentiu spune:

    Elisa, am multe premii de ridicat, promit sa ma adun si sa le dedic o postare :) , asa ca o sa vin dupa ele cat de curand ;) .

  18. laura laurentiu spune:

    Foarte potrivit sosul cu acesti dovlecei, Ala :) .

  19. laura laurentiu spune:

    Ioana, sunt sigura ca iti vor placea! Abia astept sa imi spui impresiile tale.

  20. laura laurentiu spune:

    Ina, mi-au placut chiar si mie! :)))

  21. Tantica spune:

    Sunt extraordinar de buni dovleceii asa la cuptor ,i-am pregatit si eu dupa reteta ta si am fost tare incantata de gust ,aspect si de faptul ca nu mai se incarca cu ulei ca cei prajiti .,,Bastonasele" pe care le faceam eu pareau cam uleioase cu toate ca le asezam pe hartie absorbanta dupa prajire . Te pup

  22. Lacrima spune:

    m-am lipit de blid atat de bine arata. si ce idee! bravo!

  23. Elisa spune:

    Arata tare bine, sunt sigura ca sunt deliciosi!
    Te asteapta niste premii la mine, te rog sa treci sa le ridici cand poti. Te pup.

  24. Ala Oancea spune:

    Si eu vrea sa incerc reteta :) Cu un sos de smantana cu usturoi … da ! Yammy ;)

  25. Ioana.Nagy spune:

    Noi suntem mari mancatori de dovleac sub orice forma, dar cele doua retete publicate de tine in ultimele zile mi-au luat piuitul. Sper sa am succes cu el si acasa. Dupa ce le incerc o sa revin cu comentariile. Te tuc Ioana

  26. Ina spune:

    iuuuuuuuuuui! Ce buni trebuie sa fie! Super idee!

Advertising