Salată de ceapă cu sumac și pătrunjel – rețetă turcească
Salata de ceapă cu sumac și pătrunjel – rețetă turcească Kebapçı Soğan Salatası, foarte simplă și foarte gustoasă. Salată turcească de ceapă cu sumac, acompaniamentul tradițional al kebab-urilor turcești.
Am găsit acestă rețetă de salată de ceapă cu sumac și pătrunjel în cartea The Turkish Cookbook a lui Musa Dagdeviren. Imediat ce am citit rețeta, mi-am dat seama că asta trebuie să fie minunata salată de ceapă pe care am primit-o în toată Turcia, lângă orice fel de kebab am comandat. E incredibil de simplă și de gustoasă și o fac de fiecare dată când frig la grătar ceva carne în stil oriental, așa cum am arătat la rețeta de Adana Kebab, pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Cât despre rețeta de azi, descoperiți-o în cele ce urmează.
Ingrediente salata de ceapă cu sumac și pătrunjel
- 1 ceapă mare (150 de grame), preferabil albă sau roșie (mai dulceagă)
- 1-2 legături de pătrunjel proaspăt
- 2 lingurițe cu vârf de sumac
- sare după gust
- opțional, 1 ardei gras verde, tocat cuburi (eu nu am folosit)
Mod de preparare salata de ceapă cu sumac și pătrunjel
Ce fel de ceapă folosim?
Neapărat, o ceapă dintr-un soi dulceag! E potrivită ceapa cu coaja albă, dar și cea roșie sau ceapa de apă, rozalie. Eu am folosit ceapa albă, care e dulce și mai crocantă decât cea galbenă, foarte potrivită pentru salate.
Ce este sumacul?
Sumacul este o plată, înainte de orice. Un pomișor, mai degrabă arbust decât arbore, că nu crește cine știe ce înalt. Planta este destul de comună în zonele tropicale, fiind întâlnită în Africa, Asia și America. Sumacul face parte din familia Anacardiaceae și e văr bun cu arborele de caju și mango și rudă mai îndepărtată cu fisticul. Ceea ce toate soiurile de sumac au în comun sunt florile abundente, organizate în inflorescențe de mari dimensiuni. Aceste flori sunt cele din care se face un condiment apreciat dar sunt folosite și în medicină, cosmetică și drept coloranți naturali.
Ei bine, din acea inflorescență sângerie, pe care o vedeți în poza de mai sus, uscată și măcinată, se obține condimentul sumac. Acesta are un gust citric, acrișor, asemănător lămâiei și îl puteți vedea în poza de mai jos.
Acest condiment este cel care aduce un gust și o aciditate plăcută în rețeta de salată de ceapă cu sumac și pătrunjel.
Pregătirea salatei
1. Așadar, am curățat ceapa, am spălat-o și am tocat-o peștișori fini. Am pus ceapa tocată într-un castron de mărime potrivită, în care am și pregătit salata. Acest pas se poate face în avans, putem păstra ceapa la frigider, în castronul înfoliat cu folie alimentară.
2. Am spălat și am zvântat bine pătrunjelul, apoi l-am tocat nu foarte mărunt. Am păstrat și pătrunjelul tocat la frigider. L-am adăugat peste ceapa din castron chiar înaintea servirii și am amestecat puțin.
3. Ei bine, după acești doi pași simpli, a mai rămas doar unul, la fel de simplu. Am presărat sare după gust (cam ½ de linguriță). Am adăugat sumacul, am amestecat totul bine și salata a fost de gata de servire. Eu prefer să nu asezonez această salată de ceapă cu mult timp în avans, pentru că sarea înmoaie ceapa și își pierde din textura crocantă. Dacă asta nu vă deranjează, sigur că puteți să o asezonați și să o păstrați, înfoliată, la frigider, până în momentul în care aveți nevoie de ea.
Sumacul dă salatei un excelent gust acrișor și o aromă subtilă. Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns