Clătite cu spanac și ricotta, la cuptor
Clătite cu spanac și ricotta, la cuptor, o rețetă de clătite aperitiv vegetariene, ușoare și gustoase. Cum se fac clătitele verzi cu spanac și ricotta, rețetă detaliată cu lista de ingrediente și modul de preparare detaliat.
Nu demult, am publicat o rețetă de clătite cu spanac, colorate într-un plăcut verde vibrant, gustoase și fine. Vă spuneam atunci să nu vă așteptați, de la acea rețetă, la clătite pentru deserturi dar că e o excelentă bază pentru aperitive calde sau reci. Rețeta mea de clătite pentru desert, (care, apropo, iese excelent, fapt confirmat de mii de cititori care au probat-o), o găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta zilei, a venit momentul să vă arăt una dintre posibilele combinații de clătite cu spanac și umpluturi sărate. Să începem cu începutul, însă! Pentru a pregăti rețeta de mai jos, veți avea nevoie de 8 clătite cu spanac, pregătite după rețeta pe care o puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
Rețeta, veți vedea, are ingrediente destul de ușor accesibile și unele dintre ele pot fi substituite cu altele poate și mai ușor de găsit. În loc de mozzarella, se poate folosi un cașcaval autohton care se topește frumos. În loc de ricotta, firește, se poate folosi o urdă românească, de vacă sau de oaie. În loc de parmezan puteți folosi o brânză locală maturată, cu conținut ridicat de grăsime. Chiar și cu aceste substituiri, rețeta nu are cum să nu iasă gustoasă!
Ingrediente clătite cu spanac și ricotta
- 8 clătite cu spanac
- 300 de grame de spanac proaspăt, spălat și zvântat
- 1 cățel de usturoi
- 2 linguri de ulei de măsline
- 400 de grame de ricotta
- 100 de grame de mozzarella
- 2 ouă de mărime medie
- 100 de grame de parmezan răzuit
- 50 de grame de unt moale
- 100 de grame de smântână cu 20% grăsime
- în plus: piper, sare, nucșoară
Mod de preparare clătite cu ricotta și spanac
1. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 180°C, căldură de jos și de sus, cu ventilație. De la început, am ales o formă gratinabilă (termorezistentă, potrivită pentru a gratina aceste clătite cu spanac și ricotta). Forma mea a fost una de sticlă termorezistentă, cu dimensiunile 30 x 20 cm și adâncimea de 6 centimetri. Am uns forma cu puțin unt moale iar restul de unt l-am păstrat deoparte, la temperatura bucătăriei.
2. Într-o tigaie rece, am pus uleiul de măsline și usturoiul zdrobit cu latul lamei cuțitului. Am pornit focul și am încălzit tigaia treptat, așa încât usturoiul să-și elibereze aroma.
3. Când uleiul a început să sfârâie, am adăugat în tigaie spanacul, pe tot deodată.
Am sotat spanacul până și-a pierdut complet volumul apoi oprit focul și am îndepărtat cățelul de usturoi.
4. Am răsturnat spanacul sotat într-o sită așezată deasupra unui recipient, să se mai scurgă de zeamă. După ce s-a scurs, am tocat spanacul cu cuțitul, pe un tocător.
Prepararea umpluturii
5. Într-un castron, am amestecat ricotta, mozarella ruptă în bucăți și jumătate din parmezan. Am adăugat ouăle, am adăugat și spanacul tocat și am omogenizat.
Am potrivit gustul umpluturii cu sare (gustați și apreciați dacă mai e nevoie, brânzeturile conțin deja sare), piper negru măcinat și nucșoară rasă.
Clătite cu spanac și ricotta – Asamblarea
6. Am suprapus clătitele verzi și le-am tăiat așa încât să obțin clătite aproximativ pătrate. Marginile decupate le-am păstrat, urma să le folosesc și pe ele.
Iată, în imaginea de mai jos puteți vedea o clătită gata de umplut, umplutura cu ricotta și spanac (în stânga), marginile decupate (stânga sus) și celelalte clătite care-și așteaptă rândul să fie umplute (dreapta sus).
7. Am uns fiecare bucată de clătită (pătrată) cu 2 linguri cu vârf de umplutură, repartizând-o pe două treimi din suprafața clătitei. Am așezat deasupra câte 2-3 bucăți din marginile decupate.
8. Am rulat clătitele, așa încât partea neacoperită cu umplutură să fie către suprafață, apoi le-am tăiat în bușeuri, așa cum vedeți în imaginea de mai jos.
Observație: țineți cont, atunci când tăiați clătita rulată, de adâncimea formei. Forma mea fiind adâncă de 6 centimetri, am dimensionat aceste bușeuri la aproximativ 4 centimetri.
9. Pe măsură ce am umplut, rulat și tăiat clătitele, așa cum am explicat la pașii 6-8, le-am aranjat în forma deja unsă cu unt. Printre bușeurile de clătite cu spanac, cu o linguriță, am distribuit smântâna iar ce nu a rămas, am întins-o deasupra clătitelor. Pe deasupra am repartizat restul de unt, în fulgi.
10. Am presărat parmezanul păstrat deoparte pe deasupra și, în acest moment, gratinul nostru este gata de cuptor. Am dat forma la cuptor pentru 15-20 de minute, la o înălțime medie.
12. După gustul meu, aceste clătite cu spanac și ricotta nu trebuie să se gratineze puternic, doar să prindă ușoare urme aurii și clătitele să fie fierbinți. Firește, doresc să fie și mozzarella topită. Asta s-a întâmplat după exact 23 minute dar nu-i musai să fie la fel la toate cuptoarele. Cel mai sigur e să stați cu ochii pe ele și să decideți voi când sunt suficient de gratinate, după gustul vostru.
Servirea
Am servit clătitele calde. Unii dintre noi au dorit și câte o lingură de smântână alături de ele, alții s-au mulțumit cu brânza care se întinde în fire lungi. Aceste clătite cu spanac și ricotta sunt un aperitiv cald foarte gustos dar pot fi și o cină ușoară, în familie.
MAI MULTE REȚETE DE CLĂTITE APERITIV GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns