Dovlecei crocanți și rapizi – rețetă simplă de vară
Dovlecei crocanți, absolut delicioși, rețetă cu poze. Dovlecei prăjiți în crustă crocantă de făină, rețetă rapidă, vegană. Cum se fac dovlecei ”pane” de post, rețetă, lista de ingrediente și modul de preparare pas cu pas.
Cei mai mulți dintre români au descoperit deja Grecia, ca destinație turistică dar și culinară. Preparatele grecești se remarcă prin simplitate și un gust deosebit de bun, ca ale tuturor popoarelor din bazinul Mediteranei, de altfel. Acei dovlecei crocanți, serviți ca aperitiv la tavernele grecești, sunt unul dintre cele mai comandate preparate pe terasele de la malul mării și sunt iubiți de toată lumea. Ajung la masă în doar câteva minute după ce au fost comandați și în plus, sunt cum nu se poate mai delicioș. Mai cu seamă dacă alături avem și-un sos tzatziki răcoritor!
În funcție de zona de unde provin, există diferite metode de preparare a acestui tip de dovlecei. Unele conțin făină și bere, altele doar făină, altele diferite alte ingrediente. Eu am ales s-o prepar pe cea mai simplă, descoperită într-o cărticică de bucate cu titlul Cretan cuisine, pe care am cumpărat-o în Creta.
În limba greacă, acest fel de dovlecei crocanți, prăjiți, se numesc Kolokythakia tiganita.
Asta nu înseamnă câtuși de puțin că ar fi și ”pané”, cu toate că noi ne-am obișnuit să-i numim astfel.
Am mai povestit și la rețeta de șnițel vienez despre faptul că termenul pané se referă la alimente prăjite în baie de grăsime după ce au fost îmbrăcate în făină, ou și pesmet. Mai ales în pesmet, adică în pâine, pentru că pané chiar asta înseamnă, îmbrăcat în pâine.
REȚETA CLASICĂ DE DOVLECEI PANE O GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Nu este cazul acestor dovlecei crocanți grecești, care nu conțin nici urmă de pesmet, dar nici de ou, ceea ce îi face potriviți și pentru cei care au optat pentru o dietă vegană sau în timpul posturilor. După părerea mea, însă, cu toate că n-au nici urmă de ou/pesmet etc, acești dovlecei sunt de departe cea mai delicioasă abordare a dovleceilor prăjiți.
Ne mai rămâne doar să intrăm în spiritul vacanței cu această rețetă simplă și delicioasă pe care vă invit să o descoperiți în cele ce urmează.
Ingrediente dovlecei crocanți grecești
- 1 dovlecel de mărime medie (400-500 de grame)
- 3 linguri de făină (1-2 în plus, dacă e nevoie)
- 300 ml. ulei de măsline/ulei de care vreți
- sare
Mod de preparare dovlecei crocanți grecești
1. Dovlecelul se decojește, se îndepărtează capetele și se feliază cât de subțire posibil, în felii groase de 2-3 milimetri. Dacă aveți o mandolină bună, e indicat să o folosiți.
2. Se sărează feliile de dovlecel cu 1 praf generos de sare și se pun într-o sită așezată deasupra unei farfurii adânci sau a unui castron. Dovleceii vor lăsa multă apă, ceea ce îi va ajuta să devină foarte crocanți în timpul prăjirii.
Se lasă dovleceii să se scurgă bine de apă 50 de minute – 1 oră.
3. După trecerea acestui timp, în recipientul deasupra căruia am așezat sita se va strânge apă destul de multă. Vom observa și că dovleceii vor pierde din volum.
Se presează ușor deasupra dovleceilor, fără a aplica o presiune prea mare.
4. Dovleceii bine scurși se îmbracă în făină. Pentru aceasta, sunt posibile două abordări.
- Prima, ceva mai migăloasă (dar nu cine știe ce): făina se pune într-o farfurie. Feliile de dovlecel se tăvălesc prin aceasta una câte una.
- A doua, mai comodă, dar asupra căreia e posibil să fie nevoie să se revină: se pune făina într-un castron mare. Se adaugă dovleceii toți deodată și se scutură castronul până se îmbracă feliile. În cazul în care se prăjesc dovleceii într-o friteuză mare, e varianta ideală. Dacă se prăjesc în tigaie, în mai multe tranșe, făina de pe suprafața dovleceilor rămași cruzi se va umezi, în timpul în care se prăjesc alți dovlecei. În acest caz e nevoie să se mai adauge 1 lingură de făină în plus și să se scuture bine castronul din nou.
Eu am abordat a doua manieră, mi se pare că dovleceii ies mult mai crocanți.
Prăjirea în baie de ulei
5. Pentru prăjire, se încinge pe foc mediu-iute o tigaie încăpătoare, adâncă. Se toarnă în tigaie uleiul, într-un strat adânc de minimum 4 degete. Uleiul poate fi atât de măsline cât și un alt ulei.
Mai autentică este varianta cu ulei de măsline, dar cea cu alt ulei ne este mai accesibilă în țara noastră iar diferențele sunt prea mici ca să conteze foarte mult.
Se așteaptă să se încingă bine uleiul, temperatura ideală de prăjire este de 170-180°C. În lipsa unui termometru, se poate proba cu o felie de dovlecel. Dacă atunci când este pusă – cu grijă – în tigaie, uleiul sfârâie imediat în jurul ei, înseamnă că e suficient de încins.
Feliile nu se înghesuie în tigaie, eu am prăjit dovleceii în patru tranșe. Dacă îi înghesuim, aceștia nu se mai prăjesc rapid, ci mai degrabă fierb, absorbind foarte multe ulei și nemaidevenind crocanți.
Dacă uleiul este suficient de încins și abundent, este suficient un timp de maximum 2 minute de prăjire, la o tranșă de dovlecei. Aceștia nu vor absorbi ulei în exces, vor avea suprafața uscată și vor fi foarte crocanți.
6. Se scot dovleceii prăjiți cu o spumieră, pe un strat de hârtie absorbantă de bucătărie. Astfel, vor elimina și ultimele urme de ulei de pe suprafață.
Servirea
Se servesc dovleceii imediat, cât sunt calzi și foarte crocanți, alături de sosul tzatziki, a cărui rețetă o găsiți aici. Să vă fie de folos și poftă mare!
Lasă un răspuns