
Ficăței în bacon la cuptor – rețetă simplă de aperitiv gustos





Ficăței în bacon la cuptor – rețetă simplă de aperitiv gustos și aspectuos, perfect pentru servirea pe platouri cu aperitive festive sau într-un bufet suedez. Gramaje exacte, mod de preparare și sugestii de servire pentru rețeta de ficăței de pui în bacon – la cuptor.
Când suntem invitați la petreceri, eu sunt una dintre ciudații care nu simte niciun pic de încântare în fața unui aperitiv bogat, ”cu de toate”. Totuși, dacă e ceva care-mi face bucurie, în tot acel ansamblu hiper calorios, sunt acești ficăței de pui în bacon. Vukomir știe și, dacă se întâmplă să fie pe platou și acest sortiment, mi-i transferă imediat în farfurie. 😂 Nu degeaba, desigur! În schimb, el se poate servi cu toate salamurile, rulourile cu salată de boeuf, floricele de bacon, nu și roșia cu vinete, pân-aici, că îmi place și aia! 😂
Interesant e că acest aperitiv devenit atât de popular, în țara noastră, își are originea tocmai în Polinezia. Rulourile Rumaki sunt cele care au inspirat bucătarii din toată lumea să le recreeze iar la români a prins bine o variantă mai simplă, pentru că la origine, preparatul constă în castane de apă rulate împreună cu ficățeii în bacon, marinate în sos de soia cu ghimbir și zahăr brun și abia apoi gătite. Cu toată sinceritatea, înclin să cred că varianta simplificată din țara noastră trebuie să fie mai bună. Eu îi fac simpli, simpli de tot, după cum veți descoperi din rețeta explicată pas cu pas, mai jos.
Ingrediente ficăței în bacon la cuptor
- 800 de grame de ficăței de pui
- 300 de grame de bacon crud uscat, feliat
- ½ de linguriță de boia dulce
- ¼ de linguriță de piper negru măcinat
Mod de preparare ficăței în bacon la cuptor – rețetă simplă de aperitiv gustos
Pregătirea ficățeilor
1. Am verificat ficățeii de pui, bucată cu bucată, să nu aibă cumva fierea, vreunul dintre ei, pentru că s-ar amărî toți cei cu care ar veni în contact. Ai mei nu au avut niciunul fiere, dar am îndepărtat bucățile de grăsime și țesut conjunctiv care se țineau de ei (vezi colțul din stânga jos al pozei de mai jos). I-am tăiat apoi în bucăți aproximativ egale (am separat lobii), să mă asigur că voi obține ficăței în bacon de dimensiune egală și care se vor găti în același timp.
2. După ce i-am curățat de grăsime și țesut conjuctiv, am pus ficățeii într-un castron și i-am acoperit cu apă rece. Cei care doresc, pot folosi lapte dar nu se prea justifică. Ceea ce e de urmărit este să scăpăm de sângele din ficăței, să nu păteze baconul, în timpul gătirii la cuptor. Am ținut ficățeii în apă timp de 30 de minute.
3. După jumătate de oră, am strecurat ficățeii de apă, printr-o sită mare. I-am scuturat bine, să elimine cât mai multă apă posibil.
4. Am zvântat bucățile de ficăței pe șervete de hârtie absorbantă, să fie cât mai uscate la suprafață.
Asezonarea și asamblarea
Înainte de orice altceva, după zvântarea ficățeilor am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus.
5. Am pus ficățeii bine zvântați într-un castron și i-am condimentat cu piper negru proaspăt măcinat și boia dulce de ardei. Sare nu am pus, pentru că vor fi suficient de sărați de la bacon, în plus sarea întărește ficatul crud. Opțional, puteți folosi și alte condimente – usturoi granulat, măghiran, rozmarin sau cimbru uscat, de exemplu – sau chiar puteți să nu adăugați nimic, își vor lua sare din bacon și vor avea și o tentă de afumat. Oricum, sare, dacă simțiți nevoia să fie mai sărați, nu se adaugă decât la final.
6. Am folosit felii de bacon crud uscat, suple și destul de lungi încât să pot înveli lejer câte un lob de ficățel de pui (i-am separat anterior în lobi – jumătăți – la pasul 1). Am rulat pe rând fiecare lob în câte o felie de bacon, așa cum se vede în poza de mai jos.
7. Am fixat rulouri de ficăței în bacon cu câte o scobitoare, pentru a evita să se desfacă, în timpul gătirii. Se poate și fără, dacă avem grijă să așezăm ficare bucată cu capătul feliei de bacon dedesubt. Totuși, scobitorile vor fi utile și la servire. Am așezat ficățeii asamblați pe tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt.
Gătirea la cuptor
8. Am dat tava cu ficăței în bacon la cuptorul deja încins la 190°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus. I-am așezat la o înălțime medie și i-am gătit timp de 25 de minute, până s-au rumenit frumos.
Imediat, am scos ficățeii de pui din tavă (ajutându-mă de scobitori, iată că și-au dovedit încă o dată utilitatea) și i-am așezat pe hârtie absorbantă, să se dreneze de grăsimea rezultată de la rumenirea baconului. Am gustat unul dintre ficăței, după gustul meu nu mai era nevoie de sare. Cei care simt nevoia unui preparat mai sărat, pot presăra ficățeii cu sare fină, cât sunt încă destul de calzi.
Ficăței în bacon la cuptor – servirea
Ceea ce e interesant la acești ficăței în bacon este că se pretează să fie serviți atât ca aperitiv cald, cât și rece. Și după ce se răcesc, rămân fragezi și gustoși, cu interiorul cremos. Cei cărora le plac ficățeii (ca mine, de exemplu) îi vor ”vâna”, pur și simplu, pe platourile de aperitive, alegându-i înaintea celorlalte sortimente. Mie îmi place să adaug câteva frunze colorate de salată alături de ei, la servire. Le înviorează plăcut aspectul.
Altfel, ficățeii în bacon se potrivesc perfect cu pâine și roșii cherry sau obișnuite sau alte legume crude sau murate, sosuri diverse sau ce vă mai place să puneți pe lângă aperitive.
MAI MULTE IDEI DE APERITIVE FESTIVE GĂSIȚI CU UN CLICK PE URMĂTOAREA POZĂ
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns