Terină de brânză cu legume – rețetă de aperitiv festiv de Paști
Terină de brânză cu legume – rețetă de aperitiv festiv de Paști, cu aspect vesel, textură delicată și gust proaspăt și lejer. Rețeta de terină de brânză cu legume și ouă fierte tari, în crustă de zucchini, ingrediente și mod de preparare.
Aperitivul festiv pe care vi-l propun azi cred că se va potrivi perfect de Sărbătorile Pascale. Are un aspect atât de vesel, e primăvăratică atât prin gust cât și prin ingredientele folosite iar culorile preparatului îți provoacă bună dispoziție. E minunată atât ca unic aperitiv, cât și pe un bufet sau la o masă festivă la care servim aperitive asortate.
Am descoperit acest încântător preparat căutând pe internet după cu totul altceva. Mă gândisem să fac o terină de carne, ca alternativă la clasicul drob, pentru că unii dintre oaspeții pe care-i aștept nu consumă organe. Ei bine, printre terinele propuse de măria sa Google, era și cea a Auréliei Bastian, o franțuzoaică pe care dragostea a dus-o în Germania, unde a devenit bucătar TV și autoare de cărți de bucate. Când am văzut rețeta, m-am îndrăgostit! A doua zi plecam cu lista la cumpărături, asta după ce deja stabilisem că eu nu am forma Auréliei și în consecință modificasem cu ceva cantitățile pentru terină.
Ajunsă la cumpărături, ce să vezi? Ca de atâtea alte ori, a trebuit să gătesc nu ceea ce doream ci ceea ce erau dispuse magazinele să-mi ofere! În patru super market-uri am umblat dar praz nu am găsit, așa că în loc de frunze verzi de praz, cum era în rețeta originală, terina mea e învelită în zucchini marinat. Una peste alta, chiar dacă am schimbat câte ceva (prin părțile esențiale 😜), a ieșit o minune de terină cu brânză și legume. Mă gândesc să o repet de Paști, până atunci m-ar bucura să o notați și voi.
Ingrediente pentru rețeta de aperitiv festiv de Paști – Terină de brânză cu legume
- 400 de grame de cremă de brânză (eu am folosit Philadephia) sau un amestec de cremă de brânză și brânză de capră
- 200 de grame de smântână pentru frișcă de 30% grăsime
- 300 de grame iaurt grecesc (stragghisto 2% grăsime am folosit eu)
- sare și piper alb după gust
- 1 vârf de cuțit nucșoară (opțional)
- câțiva fulgi de chili (tot opțional)
- 15 grame de gelatină pulbere
- 200 de grame mazăre (congelată)
- 4 morcovi mici (aproximativ 200 până la 250 de grame)
- 700 de grame de zucchini (3 bucăți)
- zeama de la ½ de lămâie
- 5 ouă fierte tari, decojite
Mod de preparare terină de brânză cu legume
Pregătirea legumelor
1. Am început prin a felia fin, la mandolină, zucchini. Am ales feliile de aceeași lățime, pe care le-am așternut în straturi și le-am presărat cu sare. Le-am stropit și cu un pic de lămâie.
2. Am continuat cu încă un strat identic, apoi cu încă unul, până când toate feliile au fost presărate cu sare și stropite cu lămâie. Rolul sării este să extragă apa din zucchini și să îi facă mult mai maleabili iar aciditatea din lămâie îi va marina rapid. Am lăsat zucchini cu sare și lămâie timp de o oră. Din când în când, am mai întors feliile, rearanjându-le pe cele de jos, sus și invers.
3. Între timp, am decongelat mazărea. Am avut nevoie să blanșez morcovii, așa că am pus pe foc o oală de 4 litri, cu apă. Alături, am pregătit un castron mare cu apă foarte rece și cuburi de gheață. Când apa a fiert, am adăugat 1 lingură de sare. Am adăugat în apă morcovii curățați și spălați, tăiați bucăți de 5-6 cm lungime iar partea mai groasă despicată pe lung.
4. Am fiert morcovii în apa sărată timp de 2-3 minute. Cel mai sigur e să se guste unul, trebuie să fie frăgezit dar încă destul de ferm (al dente). Când au atins stadiul de gătire dorit, am scos morcovii cu spumiera din apa clocotită…
… și i-am pus direct în castronul cu apă cu gheață. Acest șoc termic a oprit brusc procesul de gătire al morcovilor, în plus le-a intensificat și culoarea.
5. Am scurs bine morcovii de apa rece și i-am tăiat cubulețe.
6. În aceeași apă clocotită în care am fiert și morcovii, am opărit și mazărea. Am fiert-o fix 1 minut, apoi am scurs-o și am lăsat-o să se răcească.
Faze intermediare
7. Am pus gelatina la hidratat în 60 de militri de apă rece. Aici e loc de o mică discuție, în final terina mea a ieșit destul de molcuță, depinde cum vă place textura. Mie mi-a plăcut, mi s-a părut delicată, dar dacă o doriți mai fermă, puteți crește cantitatea de gelatină la 20 de grame.
8. Am pregătit o formă de chec/terină pe care am înfoliat-o cu folie alimentară, lăsând marginile mai late, pe care le-am răsfrânt în afară. Forma are 12 centimetri lățime, 30 de centimetri lungime și 6 centimetri adâncime și volumul de 1 litru și jumătate.
9. În sfârșit, m-am întors la feliile de zucchini, pe care mai întâi le-am scurs bine de apă. Am presat cu palmele deasupra teancului de zucchini, le-am mai scurs o dată și apoi am zvântat fiecare felie cu șervete de hârtie absorbantă. Am aranjat feliile cu straturi de hârtie absorbantă între ele, să dreneze apa din zucchini cât mai mult posibil.
10. Odată bine zvântate feliile de zucchini, am îmbrăcat interiorul formei (fundul și lateralele) cu acestea. Le-am așezat ușor petrecute și am căutat să formez un model uniform. Am presat ușor feliile, care, umede fiind, au aderat bine de folia care căptușea forma.
Prepararea cremei de brânză cu legume
11. Într-un castron încăpător, am pus crema de brânză și smântâna pentru frișcă rece, de la frigider. Le-am mixat până când am obținut o compoziție omogenă și cremoasă. Nu mai mult de atât, atenție, existând riscul să se separe.
12. Peste crema de brânză cu smântână, am adăugat iaurtul stragghisto, sare, piper alb, câțiva fulgi de chili și nucșoară, apoi am omogenizat totul cu o spatulă.
13. Am adăugat mazărea și morcovii peste baza de brânză, foarte bine scurși de lichid (eventual zvântați pe șervete de hârtie absorbantă).
Imediat, am omogenizat rapid legumele cu baza de lactate, așa încât să fie distribuite uniform.
14. Am topit gelatina hidratată (vezi pasul 7) în bain-marie, adică am așezat castronelul deasupra unui vas cu apă fierbinte și am amestecat până când gelatina s-a topit complet. Atenție, apa fiartă nu are ce să caute în castronelul cu gelatina!
15. Odată topită gelatina, am turnat-o în castronul cu crema de brânză și legumele.
Am omogenizat rapid gelatina cu amestecul de cremă de brânză, smântână și legume, să nu apuce să se seteze înainte să fie omogenizată. La fel de rapid, am trecut și la asamblare, după această fază, altfel există riscul de a se seta (întări) în castron.
Asamblare terină de brânză cu legume – aperitiv festiv
16. Am pus jumătate din crema de brânză cu legume în forma căptușită cu felii de zucchini și am presat ușor. Compoziția trebuie să ajungă în toate colțurile și să fie bine nivelată, în partea superioară.
Deasupra cremei de brânză cu legume, am aliniat cele cinci ouă fierte, întregi (decojite).
Am acoperit ouăle cu a doua jumătate din crema de brânză cu legume. Am apăsat ferm pentru ultima dată, am nivelat cu grijă și am sigilat forma cu folie alimentară.
Servire Terină de brânză cu legume
17. Odată sigilată cu folia alimentară, am pus forma la frigider, peste noapte. În acest răstimp, terina de brânză cu legume se setează, putând fi scoasă ușor din formă.
A doua zi, am desfăcut folia alimentară și am răsturnat terina pe un platou potrivit pentru servire. Am îndepărtat folia și deja arăta foarte bine, învelită în feliile de zucchini.
Terina de brânză cu legume se servește rece, feliată, ca aperitiv. Ceea ce rămâne, se înfoliază și se dă la frigider. Nu recomand congelarea, mai degrabă să preparați o porție mai mică, dacă nu credeți că puteți consuma toată cantitatea. Terina e minunată proaspătă, cât e pufoasă și aerată.
Sper să vă placă măcar atât cât mi-a plăcut mie!
MAI MULTE REȚETE DE APERITIVE FESTIVE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns