
Ouă coapte în avocado | Cum să transformi un avocado în ceva fără gust





Ouă coapte în avocado, rețetă foarte trendy care ne-a cam dezamăgit. De ce să NU coci un avocado la cuptor, cu sau fără ouă în el. Rețetă testată de cele două Laure (Seicean și Laurențiu) care scriu pe acest blog, cu rezultate identice: epic fail.
Ca o mare iubitoare de Pinterest ce mă aflu, mi-a tot atras atenția această foarte populară și interesantă rețetă de ouă coapte în avocado. Aventuriera din mine nu a rezistat mult și iată-mă încercând-o, plină de curiozitate.
Ouă coapte în avocado, review de rețetă de Laura Seicean
Din start vă spun, este o rețetă pe care fie o veți adora, fie o veți urî. Din păcate, eu fac parte din a doua categorie. Avocado copt la cuptor este net diferit de cel crud. În primul rând, musai să folosiți un avocado foarte copt. Altfel va avea un gust amar și ar fi păcat de bunătate de mâncare, care devine absolut necomestibilă. Asta am pățit prima dată când am încercat rețeta și mi-am zis să-i mai dau, totuși, o șansă. Am încercat-o și a doua oară, cu un avocado bine copt. Nu a mai fost amar după coacere. Mai precis, nu a mai fost nimic de capul lui, singurul lucru care a mai avut gust a fost oul.
Pentru mine, rețeta asta va rămâne mereu încadrată în seria ”cum să strici ceva bun”. Iei un avocado de cea mai bună calitate și-l coci la cuptor. O să rezulte o chestie în cel mai bun caz vagă. Posibil fotogenică, la fel de posibil să fie și amară. Dat fiind succesul fulminant al acestei rețete pe internet, deplâng sincer atâta amar de avocado maltratat la cuptor. În loc să-l savurăm așa, delicios, cum este de la mama natură!
Dacă, totuși, din spirit de aventură vrei încerci această rețetă, nu strică să ai ceva mâncare în frigider, de rezervă. Pentru că e foarte posibil să nu ți se pară nici măcar comestibilă și e bine să ai o alternativă, să nu rămâi flămând în cazul unui eșec.
Ouă coapte în avocado, review de rețetă de Laura Laurențiu
Povestindcu Laura (Seicean) despre proiectele noastre, mi-a spus că a încercat această atât de populară rețetă și că avocado a avut un gust amar. Am sfătuit-o să încerce cu unul bine copt. M-am gândit că acesta ar fi putut fi motivul pentru care avocado s-a amărât în timpul coacerii. Laura mi-a ascultat sfatul și a încercat minunea încă o dată. După această a doua experiență, mi-a zis că a obținut o chestie fadă, pe care nu ar mai face-o niciodată din nou.
Mi-am spus eu că poate că e doar o chestie de gust! Zeci de mii de oameni din lumea întreagă laudă rețeta asta. Nu poate fi doar efectul de turmă responsabil de asta. Poate că e o rețetă pe gustul majorității și s-ar putea ca mie să-mi placă. Mi-am propus, deci, să încerc și eu rețeta. Am ales ca moment micul dejun de sâmbătă. Asta după ce vineri am cumpărat avocado ready to eat, din ăla mai piperat ca preț. A ieșit ceea ce se vede în imaginea de mai jos, deci… ochiul zicea ”gustă-mă”. Ce-au zis papilele?
Ei bine, după ce Vukomir a gustat din preparat, a zis că nu mai mănâncă nici să-l pici cu ceară. Să-i fac o omletă sau să-i dau pâine cu untură. Ceea ce am și făcut. Eu m-am ”bucurat” de ambele jumătăți de avocado și ouăle aferente. Aș zice că acest mic dejun mi-a răpit tot cheful de viață timp de vreo 3 ore. În concluzie, micul dejun de azi a fost despre două chestii:
1. Cum să transformi un avocado ready to eat de 5,5 lei într-un cartof de calitate nu prea bună, de vreo 0,2 lei. Toată prospețimea avocado-ului se duce naibii când îl coci. Rămâne dominant gustul de nimic. Desigur, îl ajuți cu ceapă, cu bacon. Dar de ce pui astea într-un avocado și nu într-un cartof copt? Diferența e inexistentă.
2. Nu tot ce vezi pe Pinterest și ți se pare drăguț e și bun. Păcat de avocado, doar lămâie și sare de-aș fi pus pe el, ar fi fost perfect.
Dacă în continuare aveți chef să încercați rețeta, o găsiți pas cu pas, mai jos.
Ingrediente ouă coapte în avocado
- 1 avocado mare, bine copt
- 2 ouă
- sare de mare fină
- piper proaspăt măcinat
- verdeață, preferabil ceapă verde sau măcar chives, ca să dea un pic de gust
- 1 lămâie
Mod de preparare ouă coapte în avocado
- Se încinge cuptorul la 180° C.
- Fructul de avocado copt trebuie să fie foarte copt, altfel, gătit la cuptor, poate căpăta gust amar.
- Se taie avocado în jumătate de-a lungul fructului și se scoate sâmburele.
- Se ung părțile tăiate cu suc de lămâie pentru a preveni oxidarea și înnegrirea pulpei.
- Cu o lingură, se scobește un căuș mai mare în pulpa de avocado, având grijă să nu eliminăm pulpa până la coajă ci doar până la jumătate și pe lungul fructului. Acest căuș este pentru a avea loc oul întreg în avocado.
- Se sărează și se piperează jumătățile de avocado.
- Se pun jumătățile de avocado cu partea tăiată în sus, într-un mic vas de copt sau într-o tigaie medie din fontă sau din alt material rezistent.
- Se sparge fiecare ou pe rând într-o sită deasupra unei cești, am eliminat astfel albușul mai lichid care se poate scurge ușor din căușul de avocado.
- Se pune câte un ou în centrul fiecărei jumătăți de avocado. Operațiunea cere puțină atenție dar nu este imposibilă. Jumătățile de avocado trebuie să stea în echilibru și cu suprafețele superioare cât mai drepte pentru a nu se scurge oul din căuș.
- Se pune vasul în cuptor pentru 15 – 20 de minute, până când oul ajunge cât se dorește de tare sau de moale. Preferința mea a fost ca gălbenușul să fie încă fluid dar albușul închegat, pentru aceasta am ținut ouăle la cuptor 17 minute.
- Cât ouăle sunt la cuptor, am pasat lejer pulpa scoasă din avocado, am stropit-o cu suc de lămâie, verdeață, sare și lămâie și am facut un delicios guacamole după rețeta de aici.
- Când ouăle sunt făcute, se scot de la cuptor, se asezonează cu sare și piper și se servesc imediat cu pulpa de avocado mărunțită și asezonată și niște roșii cherry alături.
Lasă un răspuns