Guacamole clasic
Guacamole clasic, una din puținele mâncăruri în același timp sănătoase și super delicioase. Guacamole, sos de origine central-americană obținut din avocado. Pastă de avocado cu legume, sos guacamole, rețetă pas cu pas.
Guacamole e un fel de sos sau un ”dip”, cum spun americanii, adică o compoziție cremoasă în care înmoi ceva crocant. Pentru o notă de autentic, acel ”ceva crocant” e bine să fie tortilla chips. Guacamole se face din avocado bine copți, pe care îi putem recunoaște dacă atunci când apăsăm cu degetul pe coajă simțim dedesubt pulpa moale.
Dacă e tare și rigid, un avocado nu e bun pentru guacamole. Va fi bun peste câteva zile, mai ales dacă îl păstrăm la temperatura bucătăriei într-o fructieră în care avem și câteva banane. Aceste fructe care eliberează o cantitate importantă de etilen, care va grăbi coacerea fructului de avocado.
Numele de ”guacamole” este format din alăturarea a două cuvinte vechi, de origine aztecă, și anume ahuacatl (avocado) și molli (care înseamnă sos). Wikipedia mai consemnează și faptul că în mod tradițional, acest sos conținea doar fructe de avocado bine coapte și sare marină. Sosul se făcea zdrobindu-se într-un fel de mojar din piatră vulcanică, numit ”molcajete”.
Revenind la afirmația că guacamole e una dintre rarele chestii foarte sănătoase care se întâmplă să aibă și gust bun, chiar așa este. Guacamole e delicios, nu conține nici urmă de colesterol, doar grăsimi sănătoase. În plus, vom găsi în guacamole un belșug din vitaminele A, C, D, E, K , B6 și B12 și multe altele. Conține și calciu și fier și… încă ceva! Și anume 112 calorii/100 de grame de produs, deci… e plin de bunătăți și cu un gust minunat, dar nu înseamnă deloc că va slăbi cineva mâncând guacamole. Fructul de avocado este gras, deci are și multe calorii.
Cum se face guacamole? Foarte rapid, de aceea îl recomand atunci când aveți câțiva prieteni cu care vreți să împărțiți ceva bun și nu foarte pretențios sau pur și simplu pentru atunci când aveți chef chiar în momentul ăla de ceva delicios.
Ingrediente Guacamole
- 2 avocado bine copți
- 1 ceapă albă mică, tocată în cubulețe fine (sau ceapă roșie sau chiar 1-2 fire de ceapă verde)
- 1 roșie tare, de mărime medie, tăiată cubulețe
- zeama de la 1 limetă (puteți înlocui cu zeama de la 1/2 de lămâie)
- 1-2 ardei iuți (jalapeno, poblano, eu am folosit un scotch bonnet atât de iute, încât mi-au lăcrimat ochii doar când l-am tăiat în două)
- 2 linguri de coriandru verde tocat fin (asta ar însemna cam 1/4 dintr-o legătură obișnuită, dar dacă nu îi suportați aroma, renunțați la el)
- opțional: 1 cățel de usturoi zdrobit (eu nu am pus, dar nu influențează în rău preparatul)
- sare și piper
Înainte de a ne apuca de treabă
Odată ingredientele pregătite, nu mai avem mare lucru de făcut. În funcție de cât de picant (sau puțin picant) vă place să mâncați, ajustați cantitatea de ardei iute pe care o veți folosi și neapărat curățați ardeiul de vinișoare și semințe, apoi tocați-l foarte, foarte mărunt cu cuțitul.
Am recomandat ceapa albă (cea care are și coaja albă), e tipul de ceapă pe care îl folosesc cu precădere în salate, pentru că e dulce și pentru că rămâne crocantă. Dacă nu aveți acest tip de ceapă, după cum am spus și mai sus, se poate înlocui.
Referitor la coriandrul verde, recomandat pe lista ingredientelor: știu că mulți dintre conaționalii noștri nu au papilele gustative ”antrenate” pentru a-i suporta aroma. În cazul în care chiar vă repugnă, puteți să-l înlocuiți cu pătrunjel verde tocat sau chiar să renunțați la el. V-aș sfătui, însă, să-i dați o șansă. Există preparate în care coriandrul chiar are rolul de a armoniza toate gusturile iar guacamole este unul dintre acestea. Avocado, limeta, ardeiul iute chiar se completează perfect cu aroma exotică a coriandrului verde, care va accentua tenta citrică a gusturilor din guacamole.
Cum se curăță fructul de avocado?
1. Tăiați fructele de avocado cu un cuțit pe înălțime, de jur împrejurul sâmburelui. Una dintre jumătăți se va desface rotind-o ușor. În cealaltă jumătate va rămâne sâmburele. Loviți ușor cu cuțitul sâmburele. Acesta are o textură destul de moale și lama cuțitului se va înfige puțin în acesta. Ajutându-vă de cuțit, desprindeți sâmburele de pulpă.
Scoateți toată pulpa din coajă cu ajutorul unei linguri. Introduceți lingura între coajă și pulpă – cât mai aproape de coajă – iar partea cremoasă, care ne interesează, se va desprinde foarte ușor.
Puneți pulpa de avocado într-un castron. Stropiți-o cu zeama de la ½ de limetă, ca să preîntâmpinați oxidarea fructului.
Sfat: dacă păstrați guacamole sau pasta de avocado pentru o perioadă mai lungă, sâmburele de avocado va fi util pentru reducerea oxidării. Pur și simplu țineți sâmburele în contact cu pasta. Acesta va acționa într-un mod asemănător cu zeama de limetă.
Preparare Guacamole
2. Zdrobiți avocado cu furculița, așa încât să devină cremos. Mie îmi place să mai aibă o anumită textură dar unii îl preferă foarte fin. Chestie de gust!
Adăugați ceapa, roșia tăiată cubulețe, coriandrul verde (sau nu) și ardeiul iute. Amestecați, adăugați sare și piper după gust. Adăugați zeamă de limetă suplimentar. Aciditatea acesteia echilibrează gustul de avocado cremos și gras, gustul sărat și cel picant. Amestecați bine… și gata!
Servire guacamole
3. La modul cel mai simplu: transferați guacamole într-un vas potrivit pentru servire. Puneți-i alături ceva crocant. Eu am făcut tortilla chips la cuptor, dar merg și bucăți de lipie, grisine sau, de ce nu, chiar pâine prăjită. Bucurați-vă în voie de el, că tare-i bun!
Guacamole, însă, se potrivește excelent servit pe post de garnitură lângă preparate cu ouă, pește și chiar carne la grătar. Va acompania minunat niște creveți trași rapid la tigaie sau cartofii crocanți.
Rețineți și că aproape oricare preparat dintre cele publicate în categoria rețetelor mexicane se potrivește cu guacamole. Rețetele le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Poftă mare, să vă fie de folos!
Lasă un răspuns