Ardei umpluți cu feta, la grătar – rețetă în stil mediteranean
Acești ardei umpluți cu feta, gătiți la grătar, sunt un preparat vegetarian extrem de gustos, care se pregătesc perfect pentru o cină ușoară în familie sau alături de prieteni. O porție conține 510 calorii, așa că sunt destul de sățioși. Eu obișnuiesc să îi servesc ca aperitiv cald, dar merg și ca fel principal, alături de o salată simplă și lipii proaspete. La fel de bine s-ar potrivi cu o garnitură cum ar fi cous-cous-ul, niște orez fiert etc, ținând cont, însă, că acestea ar aduce un aport suplimentar de calorii.
Ingrediente ardei kapia umpluți cu feta
- 4 ardei kapia a câte 150 de grame/bucata
- 250 de grame de brânză feta
- 200 de grame de brânză mozzarella
- ½ de legătură de pătrunjel, tocat fin
- 1 linguriță de frunze proaspete de mentă, tocate
- 1 cățel de usturoi
- piper negru proaspăt măcinat după gust
- 1 lingură de ulei de măsline extravirgin
dressing:
- 50 ml. de ulei de măsline extravirgin
- 2 căței de usturoi
- 3 linguri de frunze proaspete de mentă
- zeama de la ½ de lămâie
- sare după gust
- 4 lingurițe de miere de albine
Mod de preparare ardei kapia umpluți cu feta, la grătar
1. Pentru acești ardei umpluți cu feta, la grătar, se aleg ardei sănătoși, de mărime pe cât posibil egală. Se fierb ardeii întregi în apă clocotită timp de 5 minute. Se scot cu o spumieră și se scurg bine, apoi se clătesc sub jet de apă rece până se răcoresc. Se zvântă ardeii apoi se crestează pe lungime, fără a le îndepărta codița. Cu o linguriță, se scobesc cotoarele și semințele ardeilor, îndepărtând pe cât posibil și nervurile din interior.
Prepararea umpluturii
2. Se zdrobește brânza feta și se rupe în bucăți mici mozzarella. Se omogenizează cele două tipuri de brânză. Se adaugă 1 cățel de usturoi zdrobit, pătrunjelul tocat, 1 linguriță de mentă tocată și piper proaspăt măcinat după gust.
Umplerea ardeilor și gătirea la grătar
3. Pasta de brânză se distribuie în mod egal în ardeii pregătiți, cum am explicat la punctul 1. Deschizătura fiecărui ardei se fixează cu două scobitori. Cu 1 lingură de ulei de măsline, se ung acești ardei umpluți cu brânză, pe toate părțile.
4. Pe grătarul bine încins, se așează ardeii cu partea crestată în jos, timp de 2 minute, cât să se formeze niște urme plăcute de grill. Imediat după trecerea celor două minute se întorc ardeii cu crestătura în sus și se reduce focul la mediu-mic. Se acoperă grătarul cu capacul. Dacă nu aveți grătar cu capac, se acoperă ardeii cu un castron metalic mare, așezat cu gura în jos. Se coc ardeii umpluți sub capac, pe grătar, la foc mai degrabă mic (căldură indirectă), până când brânza se topește și începe să se rumenească ușor, cam 25 de minute.
Dressing și servire
5. În timp ce ardeii se coc pe grătar, se dau la blender toate ingredientele pentru dressing, în afară de miere.
6. Imediat ce ardeii sunt gata, se scot pe un platou, se stropesc cu 2 linguri de dressing și cu mierea de albine. Dressingul rămas se pune într-o sosieră și se oferă la servire. Ardeii umpluți cu brânză feta se servesc imediat, alături de o salată pe care o putem stropi cu același dressing. Merg perfect cu lipie proaspătă.
Pont: ardeii pregătiți așa cum am arătat mai sus, de la punctul 1-3, se pot găti și la cuptorul încins la 180°C, timp de 30 de minute.
VEDEȚI ȘI REȚETA DE VINETE UMPLUTE ÎN STIL GRECESC – CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns