
Turnulețe din vinete cu mozzarella și roșii – rețetă detaliată





Turnulețe din vinete cu mozzarella și roșii – rețetă detaliată. Lista de ingrediente la gram și modul de preparare explicat pas cu pas pentru rețeta de turnulețe din vinete – tortino di melanzane con mozzarella, aperitiv cald sau fel principal delicios.
Rețeta asta mă tenta de o bună bucată de timp, mi se părea mie că ar fi o variantă oarecum mai simplă (și în mod paradoxal mai aspectuoasă) de parmigiana di melanzane, care, pentru mine, e unul dintre preparatele de suflet. Nu știu de ce am tot amânat-o – poate pentru că vara a fost atât de fierbinte încât m-a descurajat să aprind cuptorul! – și am ajuns, în sfârșit, să o pregătesc în weekend-ul ce a trecut. Poza de mai jos cred că e relevantă pentru aspectul preparatului iar despre gust trebuie să mă credeți pe cuvânt: delizioso!
Cât despre gustul acestor turnulețe din vinete, într-adevăr, acesta duce mult înspre cel al la fel de delicioasei parmigiana di melanzane, a cărei rețetă o puteți găsi cu un click pe poza de mai jos.
Fiind montate în monoporții, aceste turnulețe din vinete cu mozzarella au avantajul că sunt gata porționate, ceea ce le ajută în mod semnificativ, din punctul de vedere al aspectului. Pentru rețeta pe care v-o prezint mai jos, în detaliu, m-am inspirat din rețeta denumită Tortino di melanzane con mozzarella e pomodoro de pe site-ul italian ricettasprint.it. La fel ca multe, foarte multe alte preparate italiene, și acestea sunt absolut delicioase și garantez că vă vor plăcea, dacă le veți încerca.
Ingrediente turnulețe din vinete cu mozzarella și roșii
- 2 vinete de mărime medie (800 de grame, împreună)
- 400 de mililitri de passata de tomate
- 200 de grame de mozzarella mai uscată, tăiată felii
- 150 de grame de prosciutto cotto, feliat
- 1 cățel mare de usturoi
- 50 de mililitri de apă
- ½ de linguriță de cimbru uscat
- 50 de mililitri de ulei de masline
- sare și piper negru proaspăt măcinat, după gust
- frunze de busuioc pentru decor
Mod de preparare turnulețe de vinete cu mozzarella și roșii – rețetă detaliată, prezentată pas cu pas
1. Am spălat bine vinetele întregi, le-am zvântat și le-am îndepărtat codița. Din partea cu cirumferința mai mare a fiecărei vinete (vârful, partea opusă codiței), am tăiat câte 5 rondele/felii, cu grosimea de 1,5 centimetri. Din ambele vinete, am obținut, deci, 10 felii rotunde, groase de 1,5 centrimetri. Restul vinetelor le-am feliat la grosimea de 1 centimetru apoi le-am tăiat în cubulețe (vedeți poza de mai jos).
Gătirea vinetelor
2. Am pus pe foc mediu-iute, la încins, o tigaie adâncă. Cât s-a încins tigaia, am curățat rapid cățelul de usturoi și l-am zdrobit ușor cu latul lamei cuțitului. Când tigaia s-a încins am adăugat în aceasta uleiul de măsline, vinetele cubulețe și usturoiul. Le-am gătit pe toate, amestecând din când în când, cam 7 minute.
3. Imediat după ce am dat drumul tigăii adânci cu vinete cubulețe, am încins bine și tigaia-grătar. Desigur, pentru acest pas, în care se trag la grill feliile rotunde de vinete, se poate folosi și grătarul din curte sau unul electric și, în lipsa oricărei posibilități de a face vinetele pe grătar, se pot prăji ușor într-o tigaie cu fundul gros. Am tras, așadar, cele 10 felii de vinete pe grătarul bine încins, pe ambele părți, cât să se formeze acele urme specifice de grill.
4. Când vinetele au fost gata, le-am scos pe o farfurie plată și le-am presărat cu sare. Le-am lăsat, apoi, deoparte.
5. Nu am scăpat deloc din ochi tigaia cu vinetele cubulețe și usturoiul, pe care am pornit-o la pasul 2. În timp ce am făcut vinetele la grătar, am revenit la tigaie și am amestecat din când în când, până ce vinetele s-au rumenit și au scăzut, așa cum se vede mai jos. Gătirea vinetelor până în acest stadiu a durat 7 minute. Am presărat, apoi, cimbrul uscat.
Sosul pentru asamblare
6. Imediat, am adăugat în tigaie apa (50 de mililitri) și am acoperit parțial tigaia cu capacul. Am gătit încă 5 minute.
7. După ce au trecut cele 5 minute, vinete s-au înmuiat foarte bine. La fel de bine s-a înmuiat și cățelul de usturoi, pe care l-am zdrobit, apăsându-l cu dosul lingurii. Am adăugat passata de tomate, am amestecat și am mai fiert totul, fără capac, până ce s-a îngroșat. Asta a durat cam 10 minute, după care am condimentat bine sosul consistent obținut cu sare și piper proaspăt măcinat. Dacă sosul e prea acru, se poate corecta aciditatea adăugând și 1 linguriță de zahăr. De asemenea, puteți să mai adăugați și alte ierburi aromatice, dacă vă plac (oregano, busuioc uscat), dar păstrând proporțiile (nu mai mult de ½ de linguriță).
Asamblare turnulețe din vinete cu mozzzarella și roșii
8. Am pornit cuptorul și l-am fixat la 200°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație.
Pentru asamblare, am pregătit două vase ceramice (termorezistente), suficient de mari încât să încapă feliile de vinete trase la grill. Am pus câte puțin sos pe fundul fiecărui vas. Am continuat cu puțină mozzarella, care, topindu-se, urma să mențină stabile aceste turnulețe de vinete, în timpul gătirii.
9. Fiecare dintre cele două turnulețe din vinete urma să conțină câte 5 felii de vânătă iar pe prima am poziționat-o direct peste mozzarella așezată la pasul anterior.
10. Am continuat cu câteva linguri de sos, în fiecare dintre cele două porții, atât cât să acopere bine felia de vânătă.
11. Peste acest prim strat de sos, am așezat prosciutto cotto felii. Subliniez că acest ingredient nu e obligatoriu să fie folosit, cred că aceste turnulețe din vinete ar fi fost exact la fel de delicioase doar cu mozzarella și sosul de roșii.
12. Peste prosciutto cotto, am pus o felie frumoasă de mozzarella. Subliniez că trebuie folosită o mozzarella mai uscată (maturată), nu din cea foarte proaspătă, care e mult prea umedă și nu va da textura corectă acestor turnulețe din vinete.
13. Peste mozzarella, am așezat o a doua felie de vânătă, trasă la grill. De aici încolo, am reluat pașii de la 10 la 12, formând, în final, cele două turnulețe.
14. Am încheiat asamblarea cu o felie de vânătă, pe care am acoperit-o din abundență cu sos. Am fixat fiecare turnuleț cu câte un bețișor de frigărui, ca să nu se încline în timpul gătirii.
Turnulețe din vinete cu mozzarella – gătirea la cuptor
15. În momentul în care am fost gata cu asamblarea, cuptorul era deja încins la 200°C, căldură de jos și de sus, fără ventilație. Am așezat cele două porții asamblate pe tava cuptorului, plasată la o înălțime medie. Am gătit turnulețele la cuptor timp de 20 de minute, adică până când s-au rumenit frumos și mozzarella s-a topit apetisant.
Am servit aceste delicii direct din vasele de ceramică în care le-am copt. Acestea erau extrem de fierbinți, în momentul în care le-am scos din cuptor. Am lăsat, așadar, preparatul să se odihnească, timp de 10-12 minute, înainte de servire. După trecerea acestui timp, cu grijă, am scos bețișoarele de frigărui și am decorat cele două porții de turnulețe din vinete cu frunze proaspete de busuioc.
Le-am servit calde, cu bucăți de focaccia proaspătă și vă asigur că au fost o masă pe cinste! Deși rețeta care m-a inspirat recomandă preparatul ca aperitiv cald, pentru noi a fost suficient de sățios ca să îl considerăm fel principal. De gustos, nici nu mai zic! În orice caz, după ce am savurat fiecare câte un astfel de turnuleț și am șters cu focaccia ultimele picături de sos, am mai mâncat câte o salată de fructe și ne-am simțit plini până la refuz.
Lasă un răspuns