Bruschete cu iepure si iaurt
De cand s-a lansat concursul Blog Chef, v-am poftit mereu sa gatiti retete cu iaurt, originale si gustoase, cu care sa participati in aceasta confruntare a bloggerilor de nisa culinara. Pentru ca organizatorii au acordat concurentilor o sansa in plus, prelugind cu trei zile perioada de inscriere, m-am gandit sa va ofer si eu o idee (bineinteles, in afara concursului). E vorba despre o reteta care face parte din conceptul modern de fingerfood, preparate de dimensiunea unei imbucaturi, pe care degustatorii sa le poata manca usor. Pentru ca aveam niste cotlete de iepure (nu vreau sa aud sentimentalisme despre Bugs Bunny si toti omologii lui animati, ca ma voi simti vinovata si n-am chef :)) ), carnita nemaipomenit de fina si gustoasa, daca e bine pregatita, pe langa iaurt si-au facut loc si ele in reteta mea. Si iata ce a iesit:
00:3000:1003:1012 portiimediu
Ingrediente:
- 3 bucati de cotlet de iepure (pentru 12 bruchete)
- 300 de grame de iaurt gras
- 1 mana de salata de care va place mai mult (eu am folosit salata verde, dar merge chiar mai bine babay spinach, daca aveti)
- 1 morcov mic
- 12 felii de paine cu coaja decupata, cam de 6 cm. in diametru (folositi bagheta, paine neagra, ce va place mai mult)
- 12 samburi de nuca
- 2-3 catei de usturoi
- 100 de ml. de ulei de masline
- verdeturi asortate: cate 1 lingurita de rozmarin tocat, busuioc, salvie, cimbru etc.
- 1/2 lingurita de miere
- zeama de la 1/4 de lamaie
- sare si piper proaspat macinat
Preparare:
Inainte de toate, iaurtul se pune la scurs intr-o strecuratoare deasupra unui vas colector (poza 1). Se aseaza cu totul la frigider, eu am l-am lasat sa se scurga timp de 3 ore dar ideal este peste noapte, asa incat sa se dreneze cat mai mult din zer (poza 2). Dupa ce iaurtul s-a drenat pe cat posibil mai mult, se opresc 2 linguri deoparte iar din restul se formeaza cu o doua lingurite sau cu o lingura mica, rotunda, mici bule din iaurtul devenit cu mult mai consistent, care se aseaza pe o farfurie unsa cu ulei de masline aromatizat cu usturoi si busuioc. Se stropeste cu uleiul aromatizat si pe deasupra iaurtului si se da la frigider (poza 3).
Cat timp iaurtul se scurge de zer, ne ocupam de cotletele de iepure (poza 1 – se poate face si cu fasii de piept de pui, de exemplu). Se zdrobeste 1 catel de usturoi, se adauga rozmarin, cimbru, busuioc, sare si piper si cam 1-2 linguri de ulei de masline. Se tavalesc cotletele de iepure in acest amestec si se lasa sa se marineze cel putin 3 ore la frigider (poza 2). Dupa ce timpul de marinare a trecut, se incinge 1 lingura de ulei de masline intr-o tigaie fierbinte si se trag rapid la tigaie cotletele de iepure, cam 2-3 minute pe fiecare parte (poza 3), apoi se scot pe o farfurie si se acopera cu folie de aluminiu, lasandu-se sa se tempereze cel putin 10 minute.
Inainte de a trece la asamblarea bruschetelor, trebuie sa aveti totul pregatit:
1. se incinge 1 lingura de ulei de masline in tigaie si se rumenesc rapid crutoanele de paine, atat cat sa devina brun aurii (poza 1).
2. se pregateste un dressing, dand la blender iaurtul pastrat (cele 2 linguri), jumatate din samburii de nuca, 1 praf de sare, piper macinat dupa gust, mierea, zeama de lamaie, cateva frunze de salata verzi si 1 lingura de ulei de masline pana cand se obtine o pasta semifluida foarte fina (poza 2).
3. se pregateste salata, rupandu-se cu mana in bucatele mici, la care se adauga samburii de nuca ramasi tocati cu cutitul si morcovul fasiute (cu peeler-ul merge cel mai bine – poza 3).
4. se unge fiecare cruton cu un pic de dressing, nu mult, ca nu se doreste sa curga nimic, apoi se aseaza deasupra atata salata cata puteti prinde cu 3 degete, asa incat sa fie si frunze, si morcov si nuca pe fiecare (poza 4).
5. se feliaza fin cotletele de iepure si se aseaza feliile in evantai, impartindu-le pe fiecare bruscheta in parte (poza 5).
Deasupra de carnita se aseaza cu ajutorul unei palete de tort sau cu un cutit cu lama lata cate o bula din iaurtul pastrat la frigider, se stropesc bruschetele cu uleiul aromat de pe farfurie si se presara cu verdeata fin taiata.
Se pot servi imediat, cat timp friptura mai este calda, dar daca se racesc vor fi la fel de bune. Variatiunile permise sunt nenumarate, de exemplu tipul de carne folosit, despre care am spus deja ca poate fi inlocuit cu piept de pui, se potrivesc si cu carne de miel, dar acest cotlet de iepure, desi e destul de piperat ca pret, e o carne mult mai gustoasa si mai fina si parca se potriveste mai bine acestui fel de mancare festiv. Painea poate fi de orice fel, la fel verdeturile folosite, eu am incercat un mix in stil mediteranean, dar cred ca o combinatie la fel de reusita ar fi cu menta, coaja rasa de lamaie si patrunjel.
Daca vi se par migaloase, sa stiti ca nu-i chiar asa, prepararea propriuzisa nu o sa va solicite prea mult, doar timpul de asteptare e mai lung, deci cu putina planificare le puteti include pe o lista bogata cu fel de fel de aperitive pentru o petrecere reusita. Si… merita, intr-o imbucatura veti simti un gust intens de carne fripta, salata proaspata, iaurt aromat, verdeturi, toate perfect echilibrate. Va stept cu vesti si impresii dupa urmatoarea petrecere. Pofta buna!
Lasă un răspuns