Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Felii crocante de dovlecei zucchini la cuptor, cu sos tzatziki

Felii crocante de dovlecei zucchini la cuptor, cu sos tzatziki

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

 

Dovlecei Zucchini la cuptor într-un înveliș crocant, fără ou și cu foarte puțin ulei

Mâine dis de dimineață plecăm într-o mult așteptată (și binemeritată) vacanță. Și cum până atunci chiar trebuie să mai mâncăm câte ceva, am ales o zamă (știu că acolo unde mergem o să ni se facă dor, la un moment dat, de ciorbele românești), și anume ciorba de salată verde. Al doilea fel, un preparat vegetarian gustos, care să ne activeze complet ”modul de vacanță”: felii crocante de dovlecei zucchini alături de un sos tzatziki aromat și atât de răcoritor.

Ei da, cred că felul principal al meniului nostru simplu de azi v-a oferit destule indicii ca să deduceți că plecăm în Grecia. Am călătorit destul, dar parcă niciunde nu ne-am odihnit așa de deplin ca în Grecia. Pește proaspăt, fructe de mare, măsline cum nu găsești niciunde și ulei de măsline gros, verde și picant, dovlecei crocanți, feta și haloumi stropit cu miere… și tzatziki! Ne așteaptă mai bine de două săptămâni de relaxare totală și mâncare delicioasă.

Și-acum, să revenim la rețeta de azi: felii de dovlecei zucchini crocante, făcute la cuptor. Am ales dovleceii zucchini, cei cu coaja verde închis, pentru că au un conținut mai mic de apă decât cei clasici și rondelele vor ieși mai crocante. Rețeta de dovlecei crocanți la cuptor nu conține ou și veți vedea, are un conținut foarte mic de ulei. Pe deasupra, totul se pregătește foarte ușor și rapid… așa, ca înainte de vacanță, când mai trebuie să treci și pe la un salon, să faci și bagaje și mici cumpărături înainte de plecare.

Timp de pregatire: ore
Timp de gatire: ore
Timp Total: ore
Numar portii: 4
Grad de dificultate: redusă

Ingrediente Dovlecei zucchini la cuptor cu sos tzatziki:

feliile de zucchini:

  • 600 de grame de dovlecei zucchini (2 bucăți medii)
  • 100 de grame de parmezan ras
  • 75 de grame de pesmet alb (eu am folosit panko)
  • 3 linguri de ulei de măsline
  • 1/2 linguriță de piper proaspăt măcinat

sosul tzatziki:

  • 1 iaurt grecesc mic (150 de grame)
  • 1 castravete mic de grădină
  • 1 cățel de usturoi
  • 1/2 de legătură de mărar
  • opțional: 6 rămurele de mentă (doar frunzele)
  • zeama de la 1/2 de lămâie
  • sare și piper după gust

Preparare Dovlecei zucchini la cuptor cu sos tzatziki:

1. În primul rând, pornim cuptorul și îl fixăm la 220 de grade celsius și până se încinge, să facem cunoștință mai îndeaproape cu ingredientele. Sunt foarte simple, cred că fiecare le are prin bucătărie.  În lipsa parmezanului, se poate folosi o altă brânză bine uscată, cu calități asemănătoare (sau un amestec de brânze) iar pestul este bine să fie unul cu o granulație mai mare, pentru că feliile de zucchini vor ieși cu atât mai crocante. Este motivul pentru care eu am ales să folosesc panko (pesmetul japonez).

ingrediente zucchini dovlecei crocanti la cuptor

2. Dovleceii zucchini se spală bine și se zvântă cu un șervet curat de bucătărie. Se taie în felii de 1/2 cm grosime (încercați să le tăiați cât mai egale ca grosime, astfel se vor găti toate în același timp), se pun într-un castron și se stropesc cu 2 linguri de ulei de măsline. Se amestecă bine, așa încât să fie bine unse toate feliile.

preparare zucchini dovlecei crocanti la cuptor 1

3. Într-un castron separat, se amestecă pesmetul cu parmezanul ras și piperul proaspăt măcinat. Dacă doriți, puteți adăuga și diferite ierburi aromatice uscate, după gust. Se dau feliile de dovlecel zucchini unse cu ulei prin acest amestec și se presează puțin deasupra fiecărei felii, așa încât să adere bine ingredientele uscate de acestea.

preparare 2 dovlecei zucchini la cuptor retetecalamamaro

4. Se pregătesc două tăvi cu hârtie de copt și se împarte acea 1 lingură de ulei de măsline rămasă, stropind uniform deasupra hârtiei. Se așează feliile de zucchini îmbrăcate în amestecul de pesmet și parmezan și se coc pe rând în cuptorul preîncins la 220 de grade Celsius, timp de 20-25 de minute.

preparare 3 dovlecei zucchini la cuptor, reteta retetecalamamaro

5. După trecerea timpului de gătire, feliile de dovlecel zucchini trebuie să fie rumene și crocante. Se servesc imediat, alături de sosul tzatziki.

dovlecei-zucchini crocanti la cuptor retetecalamamaro

6. Sosul tzatziki: se curăță castravetele și se rade pe răzătoare. Se presară cu un strop de sare și se amestecă. Se zdrobește usturoiul și se toacă verdețurile (puteți folosi doar mărar, doar mentă sau ambele, după cum preferați). În final, se scurg bine castraveții de lichid, presându-i într-o sită, apoi se amestecă cu iaurtul grecesc, verdețurile, zeama de lămâie și sare și piper după gust.

Poftă mare și să ne vedem cu bine!

Grupul Facebook

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

5 comentarii la Felii crocante de dovlecei zucchini la cuptor, cu sos tzatziki

  1. Service GSM spune:

    Sosul face totul !

  2. Florinela spune:

    Am încercat și eu reteta si a ieșit delicioasa, sotul meu a fost incantat. Din pacate nu stiu cum sa incarc poza.

    • Mă bucur mult că ai încercat rețeta, Florinela și mai ales că ți-ai încântat și familia. :) Să vă fie de bine.

      Ca să încarci fotografii trebuie să fii utilizator înregistrat, vezi în partea de sus a ecranului. :)

  3. Diana spune:

    Noroc ca am autocontrol ca in urma vizitelor dese pe blogul dumneavoastra, as creste rata de obezitate in Romania. Continuati sa scrieti. Cele mai interesante retete.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE