Plăcintă melc uriaș cu brânză și verdețuri
Plăcintă melc uriaș cu brânză și verdețuri – rețetă pas cu pas de plăcintă spectaculos de bună. Încearcă să faci și tu rețeta de melc uriaș cu brânză și verdețuri, ai mai jos lista de ingrediente la gram și modul de preparare explicat în detaliu.
Niciodată nu ne vom sătura de plăcinte cu brânză, asta e sigur. În familia noastră au mare trecere, dovadă stau atât de multele rețete de acest tip publicate deja, care mai de care mai gustoase. Totuși, aș zice că această plăcintă melc uriaș cu brânză, a cărei rețetă v-o propun în cele ce urmează, le cam bate pe cele mai multe dintre ele. Aspectul rumen și forma de cochilie de melc îți fac poftă de cum o vezi. Foițe fine de aluat, separat de straturi de unt cu verdețuri și o umplutură gustoasă de brânză și ierburi de primăvară… să mai zic? Cred că n-are rost, vă las să vă mai clătiți ochii cu o poză și ne apucăm de treabă!
Ingrediente plăcintă melc uriaș cu brânză și verdețuri
aluat:
- 350 de grame de făină
- 100 ml. lapte călduț
- 100 ml. apă călduță
- 3 grame de drojdie uscată sau 12 grame de drojdie proaspătă
- 6 grame de sare
pentru împachetarea aluatului:
- 100 de grame de unt cu 82% grăsime, moale
- ½ de legătură de mărar verde, tocat fin
- 1 fir subțire de ceapă verde, tocată foarte fin
- 1 praf de sare
- 1 vârf de cuțit de piper
umplutură și finisare:
- 250 de grame de brânză de vaci, bine scursă de zer
- 1 ou
- ½ de legătură de mărar verde, tocat
- 1 ceapă verde, tocată
- sare după gust
în plus:
- ulei pentru uns planul de lucru
Plăcintă melc uriaș cu brânză și verdețuri – mod de preparare
Aluatul
1. Pentru aluatul acestei plăcinte melc uriaș cu brânză, punem drojdia într-un castronel și o amestecăm cu 2 linguri de făină (din cantitatea totală recomandată). Adăugăm câteva linguri de laptele călduț și amestecăm, până ce totul devine o pastă moale. Lăsăm pe planul de lucru cam 10-15, minute, timp în care drojdia trebuie să formeze bulbuci la suprafață. Dacă nu observăm nicio activitate, probabil drojdia e veche și nu mai e bună de folosit. Acest procedeu ne ajută să irosim toate ingredientele, în caz că drojdia pe care o avem nu este activă.
2. Amestecăm într-un castron făina cu sarea. Facem o adâncitură la mijloc și turnăm drojdia deja activată. Amestecând cu o lingură de lemn/spatulă solidă, încorporăm în aluat restul de apă caldă și laptele rămas. Când lingura nu mai e de ajutor, începem să frământăm aluatul, care trebuie să iasă nelipicios și suplu și să se desprindă de castron. Aluatul pentru al nostru melc uriaș cu brânză se poate frământa atât manual, cât și la robot.
3. Odată bine frământat aluatul, ungem un castron curat cu foarte puțin ulei. Modelăm aluatul nostru pentru plăcinta melc cu brânză în formă de bilă și-l așezăm în castron. Acoperim castronul cu folie alimentară și lăsăm aluatul să crească până când își dublează volumul.
4. Într-o bucătărie calduță (în jur de 25°C) și fără curenți de aer rece, durează cam 1 oră să crească aluatul. Dacă e mai rece, va crește oricum, doar că va dura mai mult. Important e ca aluatul pentru plăcinta melc cu brânză să-și dubleze volumul, nu cât timp a trecut.
Turarea aluatului
5. Odată crescut aluatul, ungem planul de lucru cu ulei și-l răsturnăm din castron apoi în împărțim în două părți egale.
6. Modelăm aluatul în două bile bine tensionate și le acoperim cu folie alimentară. Le lăsăm pe planul de lucru uns, cam 15 minute.
7. Între timp, pregătim untul aromat cu verdețuri. Într-un castron, amestecăm untul moale, ½ de legătură de mărar și 1 fir subțire de ceapă verde, foarte fin tocate. Asezonăm cu sare și piper și omogenizăm. Observație: verdețurile pot fi înlocuite cu altele, dacă le preferați (de exemplu leurdă, usturoi verde etc).
8. După ce timpul de așteptare a trecut, pe planul de lucru bine uns cu ulei, întindem aluatul – fiecare bucată, pe rând – într-o formă dreptunghiulară, de aproximativ 40*25 cm.
9. Ungem aluatul întins pe toată suprafața cu ½ din untul cu verdețuri preparat la punctul 7.
10. Pe latura mai lungă a dreptunghiului de aluat, apucăm capetele și pliem o treime din acesta, lăsând o treime vizibilă.
11. Pliem încă o dată aluatul, așa încât untul cu verdețuri să fie în interior. După ce l-am pliat o dată în trei, pe latura mai lungă, repetăm cu dreptunghiul mai mic rezultat, pe care îl împăturim tot în trei.
12. Repetăm și cu a doua bucată de aluat iar în final trebuie să obținem două pachete identice. Le acoperim cu folie alimentară și le lăsăm pe planul de lucru să se odihnească, timp de 15 minute.
Umplutura
13. Cât timp pachețelele formate din aluatul nostru se odihnesc, pregătim umplutura. Pentru asta, amestecăm într-un castron brânza de vaci, mărarul și ceapa tocate și 1 albuș crud. Gălbenușul îl păstrăm într-un castronel, pentru a finisa al nostru melc cu brânză. Asezonăm brânza cu sare după gust și omogenizăm bine.
Modelarea plăcintei
14. Pregătim tava cuptorului, așternând-o cu hârtie de copt. Pentru a modela a noastă plăcintă melc uriaș cu brânză, vom lucra pe rând cu fiecare bucată de aluat. Ungem cu ulei atât planul de lucru, cât și sucitorul, și întindem o bucată de aluat în formă aproximativ dreptunghiulară, cam de 30*20 cm. Atenție, nu e opțional să ungem nici planul de lucru și nici sucitorul, altfel s-ar putea să nu mai putem desprinde aluatul.
15. Cu ajutorul unei role de patiserie sau decupator de pizza, crestăm în aluatul nostru ”butoniere” cam de 8-9 cm lungime și 1 cm grosime.
16. Paralel cu latura necrestată a bucății de aluat, distribuim ½ din umplutura de brânză și verdețuri.
17. Începând din partea cu umplutura, rulăm aluatul, așa încât partea decupată să fie la suprafață.
18. Răsucim ruloul în formă de spirală și ”melcul” rezultat îl aranjăm în mijlocul tăvii, pe hârtia de copt.
19. Repetăm toți pașii de la 14 la 17 cu a doua bucată din aluatul nostru și restul de umplutură. Ruloul obținut în aranjăm în continuarea spiralei din tavă iar capetele le băgăm dedesubt. Acoperim plăcinta cu șervet de bucătărie curat, în strat dublu, și o lăsăm 20 de minute să se odihnească pe planul de lucru.
Finisare și coacere
20. Cât timp plăcinta melc cu brânză se odihnește, pornim cuptorul și îl setăm la 190°C. Batem gălbenușul cu 2 linguri de apă. Cu o pensulă moale de patiserie, finisăm cu gălbenușul diluat toată suprafața plăcintei.
21. Dăm plăcinta la cuptor la o înălțime medie și imediat reducem temperatura de la 190°C la 180°C, fără ventilație, căldură de sus și jos. După 45 de minute, scoatem din cuptor această minunăție rumenă.
22. Am transferat plăcinta pe un grătar special pentru patiserie, să se răcească mai repede și am admirat foițele fine care se văd la suprafața ei.
Dacă încă nu v-am convins cât e de delicioasă, cred că această secțiune va cât se poate de grăitoare.
Să vă fie de folos iar dacă vă tentează și alte rețete de plăcinte sărate, le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Toate rețetele mele de patiserie le găsiți dacă dați click pe următoarea imagine.
Pentru forma plăcintei, m-am inspirat de pe un site turcesc, doar că acolo era doar un aluat de pâine umplut cu brânză. Varianta mea oferă mult mai mult gust și textură.
Lasă un răspuns