
Vărzări – rețeta pas cu pas de plăcinte de post umplute cu varză călită






Vărzări – rețeta pas cu pas de plăcinte de post umplute cu varză călită dulce sau acră. Ce fel de aluat se folosește pentru rețeta de vărzări de post? Cum se pregătește umplutura de varză călită pentru vărzări? Rețeta de vărzări cu ingrediente la gram, modul de preparare ilustrat pas cu pas.
Azi vreau să împărtășesc cu voi o rețetă pe care o făcea Buna mea, în zilele de post, pe când eu eram doar o copilă. Nu știu exact rețeta aluatului pe care îl folosea ea, dar, fiind niște plăcinte de post, musai că era un aluat simplu, ca de pâine, așa cum am folosit și eu în rețeta explicată pas cu pas, mai jos.
Parcă plăcintele ei ieșeau ceva mai plate decât ale mele, așa îmi amintesc, dar chiar îmi place cum mi-au ieșit, ca niște bocceluțe rumene. Am studiat mai multe rețete de vărzări și, în general, toate au comun o umplutură de varză murată. Ei bine, Buna mea, ardeleancă din Harghita, umplea aceste vărzări cu varză dulce călită și erau de vis. Fiind în căutarea exact a acelui gust din copilărie, am procedat și eu exact la fel, folosind varza dulce, bine piperată, pentru umplutură.
Pentru o descriere extrem de detaliată a modului de preparare verzei călite, vă invit să citiți rețeta dedicată acestui preparat. O găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Sigur că da, exact același aluat și același mod de preparare se poate folosi și pentru plăcinte cu varză murată! Dacă doriți să umpleți aceste vărzări cu varză acră călită, vă recomand să adăugați în combinație și un pic de chimen, dă un excelent. Rețeta detaliată o găsiți cu un click pe următoarea poză. Desigur, renunțați la carnea afumată și pregătiți varianta de post a rețetei.
Ingrediente vărzări – plăcinte de post umplute cu varză călită
aluatul:
- 400 de grame de făină
- 4 grame (½ de pachețel) de drojdie uscată sau 10 grame de drojdie proaspătă
- 8 grame de sare (1 linguriță)
- 230-250 ml. de apă călduță (ca pentru pâine)
- 30 de ml. de ulei + ulei pentru uns planul de lucru și castronul
umplutura de varză călită:
- 600 de grame de varză (dulce sau murată), fin tocată
- 1 ceapă mică (30-40 de grame), tăiată peștișori
- 40 de ml. de ulei
- sare și piper după gust
- opțional, puțin cimbru mărunțit și/sau mărar
- 1 linguriță de pastă de tomate (tripluconcentrat)
Mod de preparare vărzări – plăcinte de post umplute cu varză călită
Pregătirea aluatului
1. Pentru aluatul simplu pentru rețeta de vărzări, eu am folosit drojdie uscată. Am omogenizat-o într-un castronel separat, cu 1 lingură de făină (din cantitatea totală recomandată). Am dizolvat drojdia amestecată cu făina cu câteva linguri de apă călduță (luată din cantitatea deja măsurată), până am obținut o consistență ca a aluatului de clătite. La fel trebuie procedat și cu drojdia proaspătă.
Într-un castron suficient de încăpător ca să-mi permită și să frământ, am pus toată făina rămasă. Am amestecat făina cu sarea, apoi am făcut la mijloc o adâncitură. E bine să mai avem la îndemână 1-2 linguri de făină. În cazul în care aceasta nu are suficientă putere de absorbție, se mai poate adăuga un pic. Am amestecat făina cu sarea, apoi am făcut la mijloc o adâncitură. Am turnat în mijlocul făinii amestecul de drojdie și apă călduță, am acoperit castronul cu un șervet în strat dublu și am lăsat drojdia să se umfle, într-un loc călduț, timp de 10 minute.
Observație
O linguriță de zahăr adăugată în amestecul de drojdie și făină accelerează activarea acesteia. Eu nu am vrut să mai pun zahăr, din moment ce merge și fără acesta.
2. După ce drojdia s-a umflat vizibil, am adăugat restul de apă călduță și uleiul. Am amestecat cu o lingură de lemn, ca să înglobez cât mai mult lichid în făina din castron.
3. În scurt timp, lingura de lemn nu a mai fost de ajutor. Am început să frământ aluatul la mână. Sigur, se poate frământa și cu robotul, dar este un aluat foarte ușor și chiar plăcut de lucrat cu mâna. În cazul în care făina folosită nu este suficient de calitativă, poate fi nevoie de 1-2 linguri în plus, în niciun caz mai mult.
După 8-10 minute de frământare, aluatul pentru vărzări a devenit suplu și elastic și complet nelipicios. L-am modelat în formă de bilă și l-am pus într-un castron uns cu foarte puțin ulei. Am înfoliat castronul cu aluatul cu folie alimentară și l-am lăsat să crească până și-a dublat volumul, într-un loc călduț, ferit de curenți de aer.
4. În mod obișnuit, dospirea aluatului, la temperatura bucătăriei (21-22°C) durează mai mult de o oră. Dacă aveți un cuptor cu funcția de dospitor, puteți accelera procesul punând aluatul să crească acolo.
Un mic pont.
Puteți ușor să improvizați un dospitor în cuptorul cu microunde. Puneți un pahar cu apă (200 ml) în MO și setați timpul de 3 minute. La finalul timpului de funcționare, cuptorul cu microunde va fi plin de abur, care favorizează creșterea aluatului. Puneți castronul cu aluatul – care nu mai trebuie înfoliat, în acest caz – alături de paharul cu apă fierbinte și închideți ușa aparatului. Evident, NU mai porniți cuptorul cu microunde, ci așteptați să crească aluatul, în acest micro-climat foarte prietenos.
Umplutura de varză călită
5. În timp ce aluatul a dospit, am pregătit umplutura de varză călită pe care am folosit-o pentru vărzări. Așa cum deja v-am spus, eu am umplut plăcintele cu varză dulce călită dar se poate folosi și varză acră, dacă preferați. Rețetele foarte detaliat explicate le găsiți aici și aici. Pentru umplutura cu varză dulce pe care am făcut-o, eu am procedat astfel: am frământat varza tocată cu 1 linguriță rasă de sare.
6. Am călit ceapa tăiată peștișori în ulei, într-o cratiță încăpătoare. Când ceapa s-a înmuiat, am adăugat varza, toată deodată. Am amestecat frecvent, varza scade mult în 4-5 minute.
7. După ce varza a scăzut, am redus focul la minimum și am acoperit cratița cu capacul. Am călit varza încă 25 de minute, amestecând la fiecare 5-6 minute și adăugând câte 2-3 linguri de apă fiartă, ca să nu rămână varza complet pe uscat și să se prindă. În final, am adăugat pasta de tomate și am mai gătit 1 minut. Am oprit focul și am adăugat verdețurile aromatice. Am asezonat cu sare și mult piper negru proaspăt măcinat. Piperul dă un gust foarte bun verzei călite. Am transferat varza călită într-un castron, să se răcească bine înainte de asamblarea plăcintelor – vărzări.
Asamblarea plăcintelor
8. După ce aluatul pentru vărzări a crescut până și-a dublat volumul, am uns planul de lucru cu puțin ulei și l-am răsturnat pe acesta. Cu palmele, am întins aluatul sub forma unui aproximativ dreptunghi de 30 x 40 cm. Se poate întinde și cu sucitorul, dacă vă este mai ușor.
9. Cu un tăietor de patiserie (se poate și cu decupatorul pentru pizza sau chiar cu un cuțit), am porționat aluatul în 12 pătrate egale.
10. Am luat câte o lingură cu vârf din umplutura de varză călită și am presat-o cu o altă lingură, ca să fie mai compactă. Pe fiecare pătrat de aluat, am pus aceeași cantitate de umplutură.
11. Pentru a modela aceste vărzări, procedeul este asemănător cu cel folosit pentru plăcintele poale-n brâu. Colțurile opuse ale pătratului se adună la mijloc, peste umplutură, și se lipesc bine, presându-le.
După ce toate cele patru colțuri sunt lipite, chiar seamănă cu o brânzoaică, exceptând, firește, umplutura.
12. După ce toate cele patru colțuri sunt adunate la mijloc, se lipesc marginile prin care încă se vede umplutura de varză, ciupindu-le.
13. Următorul pas este să se repete exact mișcarea de la punctul 11, aducând încă o dată colțurile de aluat la mijloc și lipindu-le bine. În final, aceste vărzări seamănă cu niște bocceluțe.
14. Pe măsură ce le-am modelat, le-am pus în tava cuptorului, acoperită cu hârtie de copt. Am păstrat vărzările sub șervete de bucătărie groase, în strat dublu, să nu cumva ca primele modelate să se usuce înainte să le termin pe toate. După ce au fost toate gata, le-am ținut în continuare sub șervete de bucătărie în strat dublu, să mai crească timp de 30 de minute, înaintea coacerii.
Coacerea
15. Imediat ce am terminat cu asamblarea plăcintelor – vărzări, am pornit cuptorul și l-am fixat la 190°C, căldură de jos și de sus. În timpul de 30 de minute în care vărzările au crescut în tavă, numai bine s-a încins și cuptorul. Înainte de coacere, am umezit suprafața plăcintelor cu apă călduță. Dacă nu țineți neapărat să fie de post, puteți unge vărzările cu ou bătut, pe deasupra.
16. Am dat tava cu vărzări la cuptorul preîncins la 190°C, căldură de jos și de sus, la o înălțime medie. După 10 minute, am redus temperatura la 180°C și am continuat coacerea încă 15 minute. În final, rămăseseră cam blonde pentru gustul meu, așa că am schimbat setarea cuptorului la modul grill și le-am mai ținut fix 5 minute. Ideea e că trebuie coapte 25-30 de minute iar în final trebuie să aibă un aspect rumen, apetisant.
Imediat ce am scos vărzările din cuptor, le-am umezit din nou cu pensula înmuiată în apă. Asta ajută să facă o coajă frumoasă și suplă și le dă și puțin luciu.
Le-am lăsat să se răcorească și, cât au fost abia călduțe, nu am mai rezistat și am tăiat una.
Aluatul pufos, coaja subțire și umplutura delicioasă! Nici nu pot să vă spun cât de gustoase au fost aceste vărzări și cât de repede au dispărut. Sper să le încercați și să reveniți cu impresii.
MAI MULTE REȚETE DE PLĂCINTE SĂRATE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZĂ
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns