Sărățele cu untură și brânză telemea de oaie sau vacă – rețetă simplă
Sărățele cu untură și brânză telemea de oaie sau vacă – rețetă simplă cu gramaje exacte și mod de lucru prezentat detaliat, cu poze pas cu pas. Saleuri cu untură de porc și telemea, rețetă ieftină pentru un produs de patiserie ușor de făcut și gustos.
Fac sărățele aproape săptămânal, uneori în cantități mari. E un produs care se păstrează perfect mai mult timp și asta îl face eligibil pentru pachetele pe care le trimit departe de tot. Fiică-mea le adoră, bărbatu-meu le mănâncă de parc-ar fi semințe iar eu le ascund în locuri greu accesibile, nu de alții ci de mine însămi. Până nu demult, le făceam de obicei cu unt, dar cum prețul acestuia a devenit prohibitiv, am hotărât să le fac mai des cu untură de porc. Ies foarte faine și fragede, crocante și gustoase. Secțiunea din poza de mai jos vă ajută să vă faceți o imagine clară.
Aceste sărățele cu untură și telemea au o rețetă foarte simplă. Nu s-ar justifica să vă mai rețin cu multe povești, răpindu-vă din timpul pe care l-ați putea petrecere frământând deja aluatul. Găsiți toate detaliile mai jos, cât de detaliat se poate, așa cum v-am obișnuit.
Ingrediente Sărățele cu untură și brânză telemea de oaie sau vacă
- 500 de grame de făină tip 650
- 150 de grame untură de porc
- 100 de grame de smântână 25-30%
- 150 de grame de brânză telemea, rasă pe răzătoarea mare
- 80 de mililitri de lapte călduț
- 25 de grame de drojdie proaspătă sau 1 plic de drojdie uscată
- 1 linguriță zahăr
- 15 grame de sare
- pentru finisare: 1 ou bătut + telemea (mai uscată) sau cașcaval rase pe răzătoarea mică/chimen/mac/susan
Mod de preparare Sărățele cu untură și brânză telemea de oaie sau de vacă – rețetă simplă
1. Într-un castronel, am frecat drojdia proaspătă cu zahărul până s-a lichefiat și am presărat-o cu puțină făină (din cantitatea totală cântărită). Am lăsat drojdia să se activeze, adică să crească, să facă bășici. La temperatura normală dintr-o bucătărie (~21°C), asta ar trebui să dureze cam 10-15 minute.
Dacă se folosește drojdie uscată, aceasta se amestecă bine cu 2 linguri de făină luate din cantitatea totală măsurată, cu zahărul și cu lapte călduț, adăugat câte puțin până se formează o pastă ceva mai groasă decât aluatul de clătite. Se lasă să se activeze la fel ca cea proaspătă.
Aluatul
2. În timp ce drojdia se activa, într-un alt castron, suficient de mare ca să-mi permită să frământ, am pus făina cernută și am cântărit-o. În făină, am încorporat sarea și untura de porc. Am folosit untură de casă, proaspătă și faină, că doar cu trei zile în urmă am topit niște slănină crudă și am făcut și untură și jumări. Puteți afla cum procedez eu să fac untura în casă cu un click pe poza de mai jos.
Revenind la rețeta de sărățele cu untură și brânză, în continuare am frecat rapid făina și grăsimea cu vârful degetelor. Am insistat, până când am obținut un aspect nisipos.
Atenție! Dacă pentru aceste sărățele cu untură și brânză veți folosi o telemea foarte sărată, reduceți gramajul la sare la 10 grame sau chiar mai puțin.
3. În amestecul de făină și untură am adăugat telemeaua rasă. De data asta, am folosit o telemea de vacă, nu foarte umedă și nici foarte sărată. Am amestecat bine, pentru ca telemeaua să se distribuie uniform în făina cu grăsime.
4. Am diluat drojdia activată cu laptele călduț apoi am adăugat-o peste făina și telemeaua omogenizate în castron. Tot acum am adăugat în castron și smântâna.
5. Am amestecat puțin, cu o lingură de lemn, apoi am frământat rapid, până ce totul s-a omogenizat. Am obținut un aluat nelipicios, destul de ferm. Nu a fost nevoie să adaug făină în plus și nici lichid dar, în funcție de calitatea făinii folosite, e posibil să fie nevoie de 1 lingură de făină în plus, dacă rămâne foarte lipicios.
Dospirea
După omogenizare, nu am insistat să frământ în continuare, ci am modelat aluatul într-o bilă și am acoperit castronul cu folie din plastic. Am lăsat aluatul să crească pentru 30 de minute, într-un loc călduț. Nu e nevoie să crească foarte mult, nici să își dubleze volumul, doar să treacă acest timp de odihnă.
Modelarea și finisarea sărățelelor
6. Cât timp aluatul de sărățele cu untură și telemea s-a odihnit, am pornit cuptorul și l-am încins la 180°C, cu ventilație, căldură de jos și de sus.
7. Am presărat blatul de lucru cu puțină făină apoi am răsturnat aluatul din castron pe acesta. Cu sucitorul, am presat aluatul de câteva ori în cruciș și curmeziș, să-l mai aplatizez, apoi l-am întins într-o foaie de o grosime uniformă de 7-8 mm.
Finisarea
8. Nu mi-am făcut mari probleme că marginile aluatului au rămas neregulate. Le-am finisat și pe acestea, și, chiar dacă nu le-am socotit printre cele 40 de bucăți de sărățele perfecte care mi-au rezultat, oricum s-au consumat (chiar primele). Așadar, cu o pensulă de patiserie, am uns aluatul pe toată suprafața cu oul bine bătut.
9. Aceste sărățele cu untură și brânză telemea se pot finisa cu diferite semințe dar și cu un pic de telemea mai uscată sau cașcaval, rase pe răzătoarea mică. Cel mai adesea, se folosesc semințele de chimen iar eu nici n-aș îndrăzni să fac sărățele fără chimen, l-aș dezamăgi prea tare pe bărbatu-meu.
Foarte frecvent folosite sunt și susanul sau macul. De data asta, le-am presărat pe jumătate cu chimen și telemea și jumătate cu susan alb și negru, în amestec. Mai jos, vedeți sărățelele presărate cu telemea și chimen, cu marginile deja decupate.
Decuparea sărățelelor
10. Pentru a decupa sărățelele, am folosit o rolă de patiserie, o puteți vedea mai jos. Cu ajutorul acesteia, am tăiat sărățelele în bastonașe de 2 centimetri lățime. De data asta le-am făcut destul de lungi, cam de 15 centimetri, dar se pot porționa la ce dimensiune doriți. Și, evident, nu are importanță nici dacă le decupați cu rola ondulată sau cu una simplă sau chiar cu un cuțit.
Pentru că fac destul de des sărățele, mă bate gândul să achiziționez un șablon pentru tăiere. Presând o singură dată, le pot tăia pe toate și vor fi sigur de exact aceeași dimensiune. Pe mine mă tentează modelul pe care-l puteți accesa cu un click pe poza de mai jos.
11. Pe măsură ce le-am decupat, am aranjat sărățelele în tava acoperită cu hârtie de copt. Tava are dimensiunea de 40 x 36 centimetri. În prima tavă am aranjat 18 bucăți, cu destulă distanță între ele. După ce le-am copt, am realizat că ele cresc doar pe înălțime, nu se lățesc, așa că în a doua șarjă le-am aranjat mai strâns și au intrat 22 de bucăți.
Sărățele cu untură și brânză telemea – coacerea
12. Am copt sărățelele în cuptorul preîncins la 180°C, la o înălțime medie, timp de 15 minute/tavă. Se pot coace și ambele tăvi deodată, dar coacerea durează cu câteva minute în plus (cam 20 de minute) iar tăvile trebuie schimbate între ele, după 10 minute. Cine le dorește mai brune, le poate lăsa un timp suplimentar în cuptor. Mie îmi place să fie rumene, că atunci sunt crocante, și să aibă o culoare brun-aurie. Nu trebuie să uităm că fiecare cuptor e diferit și trebuie să ajustăm timpul după eficiența acestuia.
Am lăsat sărățelele să se răcească bine, pe un grilaj special pentru răcirea produselor de patiserie. Le-am gustat, sunt fragede, crescute și crocante, să le tot ronțăi! Au și un gust excelent.
După ce s-au răcit, le-am pus într-o cutie care se închide etanș și le-am depozitat în cămară. Aceste sărățele cu untură și brânză rezistă perfect chiar mai bine de 2 săptămâni, dacă nu cumva dă cineva atacul asupra cămării, înainte de asta.
MAI MULTE REȚETE DE SĂRĂȚELE GĂSIȚI CU UN CLICK PE POZA DE MAI JOS
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns