Blat de pizza rapid – rețetă video pas cu pas
Blat de pizza rapid – rețetă video pas cu pas. Ingrediente blat de pizza rapid. Aluat rapid pentru pizza, făcut acasă. Rețetă pizza de casă, rapidă și gustoasă, video pas cu pas.
Pizza de casă… toți visăm la cea mai bună, mai arătoasă și unii dintre noi la cea mai rapidă posibil! Sunt aproape doi ani de când mi-am zis eu că am descoperit un aluat de pizza perfect. Am fost atât de încântată de felul în care mi-a ieșit blatul de pizza, la fel de savuros și de fin ca la cele mai bune pizzerii artizanale, încât mi-am zis că e musai să împărtășesc acea rețetă cu cititorii mei și am și făcut-o. Am publicat atunci rețeta de aluat de pizza în format video, gândindu-mă că cei mai mulți dintre cei care-l vor citi vor fi încântați.
Ei bine, nu s-a întâmplat chiar așa, cu toate că, vă spun cu mâna pe inimă că aluat de pizza mai bun nici c-am gustat vreodată. Puținii, foarte puținii oameni care au încercat rețeta mi-au confirmat și ei impresia. Tuturor le ieșise un aluat minunat, o pizza mai bună nici că mâncaseră vreodată.
Problema acelei rețete de aluat de pizza este că durează mult. Trebuie să treacă minimum 26 de ore din momentul în care ne apucăm efectiv de lucru și până când ajungem să băgăm pizza la cuptor. Și, am înțeles și eu, până la urmă, că oricât de bun ar fi un aluat de pizza, nu e destul de bun dacă nu ne ajută să ne potolim pofta de pizza chiar atunci când ne lovește. Doar știm cu toții, nu-i o ”vizită” anunțată de pe-o zi pe alta, ci se întâmplă când te aștepți mai puțin.
Aluat de pizza rapid
Am încercat, așadar, să vin cu o variantă super rapidă la propunerea mea de acum doi ani. Zic eu c-am cam reușit: blatul de pizza pe care vi-l propun azi e gata de cuptor în exact 55 de minute de la începerea lucrului. Aș zice că e mai puțin decât timpul în care ajunge la noi o pizza comandată prin telefon. Și putem avea o pizza de casă, făcută cu ce ne place mai mult sau cu ceea ce avem prin frigider, deci… minimum de resurse consumate, maximum de satisfacție.
Este acest aluat rapid pentru pizza la fel de bun ca cel publicat acum doi ani? Ei bine, este bun, e simplu și natural, dacă îl întindem subțire de tot va fi crocant, dacă îl lăsăm mai grosuț, va fi pufos. Dacă e la fel de bun ca cel cu dospire lentă și drojdie mult, mult mai puțină, aș vrea mult să descoperiți singuri. Mi-aș dori să vă faceți timp măcar o dată să încercați și acea variantă. Și acum, rețeta promisă, atât în format video, cât și text, pas cu pas.
Ingrediente Blat de pizza rapid – rețetă video pas cu pas
- 250 de grame de făină
- 150 ml. apă caldă (cam la 37-40°C)
- 12 grame de drojdie proaspătă (½ de pachețel) sau 3-4 grame de drojdie uscată (½ pliculeț)
- 1 linguriță de zahăr
- 1 linguriță de oțet
- 8 grame (1 linguriță) de sare
- 30 ml. (2 linguri) de ulei de măsline
- în plus: făină pentru presărat planul de lucru
Preparare Blat de pizza rapid – rețetă video pas cu pas
Aluat rapid pentru pizza, precizări
Ceea ce e important, din punctul meu de vedere, chiar atunci când grăbim lucrurile prin bucătărie, este să ne asigurăm că produsul va fi unul ușor digerabil. Nu este deloc o soluție să amestecăm făină cu drojdie și apă și să lăsăm aluatul ”să stea puțin”, apoi să-l întindem în foaie și să-l aruncăm în cuptor.
Despre digerabilitatea aluatului
Tot mai des auzim de indigestii și alergii provocate de produsele de panificație/patiserie. Acestea apar mai cu seamă atunci când dospirea aluatului e incompletă. Iată de ce, chiar dacă acest aluat e gata de cuptor în mai puțin de o oră, în acest răstimp a parcurs cele două dospiri obligatorii aluaturilor cu drojdie sau maia naturală. Pentru scurtarea timpului de așteptare am folosit alte mijloace, dar nu am sărit peste dospire. După frământat am lăsat aluatul să crească până și-a dublat volumul iar după porționare, a mai fost lăsat la dospit încă o dată.
Trucuri
Am recurs pentru această rețetă la toate ”tertipurile” posibile pentru accelerarea dospirii. Am folosit apa caldă pentru frământat, pentru ca drojdia să aibă de la început un mediu propice dezvoltării. Am încălzit ușor castronul în care urma să pun aluatul la dospit. Am folosit 1 linguriță de zahăr, pentru activarea drojdiei. Am folosit și 1 linguriță de oțet, care funcționează ca un adevărat catalizator al dospirii. Nu în ultimul rând, am dospit aluatul în cuptorul preîncălzit la 30°C, cuptor în care am pus și o tavă cu apă fiartă. Aburii au contribuit la crearea unei atmosfere identice cu cea din dospitoarele de patiserie. Toate acestea au făcut ca dospirea aluatului pentru pizza de casă a fost mult mai rapidă.
Mod de preparare aluat rapid pentru pizza, frământarea aluatului
1. Se preîncălzește cuptorul la 30°C (pentru cuptoarele cu gaz, porniți cuptorul 3-4 minute apoi stingeți-l). Punem în cuptor un castron încăpător, să se încălzească ușor.
2. Drojdia se freacă cu zahărul până se lichefiază apoi se diluează cu puțină apă caldă. Dacă folosiți drojdie uscată, amestecați-o cu zahărul și dizolvați-o în apă caldă, adăugată câte puțin. Se dizolvă drojdia în restul cantității de apă recomandată pentru aluat (150 ml în total). Se adaugă oțetul în apa cu drojdie și se amestecă bine.
3. Într-un castron încăpător, în care vom frământa, se pune făina și se face un loc la mijloc. Se toarnă încet apa cu drojdia și oțetul, amestecând cu lingura de lemn. Vom continua amestecarea până când lingura de lemn va deveni ineficientă.
4. Curățăm resturile de aluat lipite pe lingura de lemn, recuperându-le, apoi presărăm sarea pe toată suprafața aluatului din castron. Încorporăm ușor sarea, cu vârful degetelor, apoi începem să frământăm.
5. Aluatul se frământă energic, manual sau cu robotul, până se omogenizează. Se adaugă uleiul de măsline, din care păstrăm deoparte 1 linguriță. Se frământă aluatul până când devine elastic și neted, desprinzându-se de vas. Aluatul trebuie să fie mai degrabă umed la atingere, în niciun caz uleios, dar nelipicios. Eu am frământat cu mâna maximum 7-8 minute în total, nu e nevoie să frământăm foarte mult.
Blat de pizza rapid, dospirea
1. Odată ce aluatul este bine frământat, se ia castronul călduț, pregătit din timp și se unge cu uleiul de măsline păstrat. Se modelează aluatul într-o bilă, se așează în acest castron călduț și se acoperă lejer cu un șervet curat de bucătărie.
2. Imediat, într-o tavă se toarnă 1 litru de apă fiartă și se așează cu grijă tava în poziția cea mai de jos a cuptorului.
3. Se pune castronul cu aluatul, acoperit cu șervetul, undeva la o poziție medie în cuptor, apoi se închide ușa. În 25 de minute aluatul crește ca prin farmec, mai mult decât dublându-și volumul.
Blat de pizza rapid, porționare și dospirea a doua
1. Se presară blatul de lucru cu făină, se răstoarnă tot aluatul din castron și se aplatizează cu palmele.
2. Cu un cuțit sau un tăietor special de patiserie, se împarte bucata de aluat rapid pentru pizza în 2 bucăți identice. Din fiecare bucată de aluat se obține o pizza mare, cu diametrul de 28 de cm. Se modelează, pe rând, fiecare bucată, sub forma unei mingi bine tensionate, aducând marginile aluatului spre mijloc și presându-le ca să se lipească, apoi rotind aluatul pe planul de lucru.
3. Odată modelate ambele bucăți de aluat rapid pentru pizza, se acoperă cu șervete de bucătărie în strat dublu. Cel mai bine este ca șervetele să fie ușor umede și esențial e să fie perfect curate. Se lasă pe planul de lucru încă exact 15 minute, timp în care se pornește cuptorul și se încinge la 230°C.
Modelare și coacere pizza de casă
1. Blatul de pizza se poate modela manual, este un aluat elastic, care se lucrează ușor. Fără să fiu un pizzaiolo experimentat, eu am procedat astfel, puteți urmări modul de lucru în tutorialul video de mai sus. La fel de bine, însă, se poate întinde aluatul și cu sucitorul.
2. Pentru coacere, se poate folosi o piatră specială pentru pizza, așa cum am folosit eu la rețeta de Tarte Flambee. Dacă o folosiți pe aceasta, e importat să fie bine, bine încinsă. De data aceasta, am folosit o placă perforată (din dotarea cuptorului), așternută cu hârtie de copt, pe care am pus al meu blat de pizza rapid. Evident, se poate folosi orice tavă pentru coacerea acestui blat de pizza de casă, cu diferențe insesizabile.
3. După ce se modelează și se așează în tavă/pe lopată (pentru transferul pe piatra încinsă), pizza de stropește cu sosul de roșii. Se adaugă acum toppingurile preferate. Sosul meu a fost cel mai simplu posibil: roșii opărite și decojite, mărunțite bine, puțin busuioc uscat, sare și piper. Ca topping, am folosit doar felii de mozzarella, ca la rețeta de pizza margherita (care e preferata mea și a familiei mele).
4. Am copt pe rând cele două pizza de casă în cuptorul preîncins la 230°C, timp de 8 minute. Am scos-o din cuptor și deasupra am adăugat câteva frunze proaspete de busuioc. Am râșnit piper negru, am stropit cu câteva picături de ulei de măsline și… e gata de savurat!
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns