Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Coronita cu mac

Coronita cu mac

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE
Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!Comanda cartea Duminica la prânz de Laura Laurentiu!

Prin anul 2000 am cumparat o revista „Practic in bucatarie” dedicata sarbatorilor pascale in care era si reteta „Coronita cu mac si ghimbir”. M-a cucerit aspectul coronitei si cativa ani la rand am repetat-o cu ocazia Sarbatorii Pastelor – renuntand la ghimbirul din compozitie, nu era chiar pe gustul meu. Nu stiu cum s-a intamplat ca apoi am uitat-o o vreme. Anul acesta am dat, pe culinar.ro, peste o poza scanata a paginii respective din revista (pe care eu am pierdut-o demult). Mi-am amintit cu bucurie de acesta coronita, pe care am hotarat sa o adaptez gusturilor familiei mele chiar mai mult decat o facusem in trecut si sa o prestez cat mai curand. Nu am avut rabdare pana la Paste – pentru care este foarte potrivita, prin aspectul sarbatoresc si gustul minunat – asa ca iat-o:

coronita cu mac, cozonac cu mac in forma de coronita

si aceeasi coronita intr-o „editie de Paste”

coronita cu mac, cozonac forma de coronita, cozonac de Paste

Timp de pregatire: ore

Timp de gatire: ore

Timp Total: ore

Numar portii: 12 portii

Grad de dificultate: medie

Precizez ca am pastrat doar ideea de asamblare a coronitei – asta pentru ca aluatul meu de cozonac, cel pe care il fac de obicei, este cu mult mai fin decat cel din revista.

Ingrediente Coronita cu mac:

  • 500 de grame de faina de buna calitate – plus 2-3 linguri in caz ca nu este suficient de legat aluatul
  • 180 de ml lapte
  • 100 de grame de zahar
  • 3 galbenusuri
  • 1 ou intreg
  • 100 de grame de unt topit
  • 1 praf de sare
  • 5 grame de drojdie deshidrata sau 20 de grame de drojdie proaspata
  • arome: coaja de lamaie si/sau portocala, vanilie, rom etc. – dupa gustul fiecaruia
  • 150 de grame de mac macinat
  • 150 de grame de zahar
  • 2 plicuri de zahar vanilat
  • 3-4 linguri de lapte
  • rahat colorat
  • 3 linguri de zahar praf
  • 2 linguri de zeama de lamaie
  • 1 galbenus pentru finisat

Preparare:
Despre prepararea aluatului nu prea am multe de spus, am aruncat ingredientele in masina in acesta ordine:

  • laptele incalzit la 40 C°
  • galbenusurile si oul intreg batute putin cu sarea si zaharul
  • untul topit – nu mai cald de 40 C°
  • zahar vanilat si coaja rasa a unei lamai
  • faina – am inceput cu 500 de grame dar a fost nevoie sa mai adaug 3 linguri
  • drojdia – am folosit deshidratata

1. Am pornit masina, setand-o la un program de framantare de 15 minute. Se poate framanta, desigur, in orice robot de bucatarie sau la mana (daca framantati la mana dizolvati, mai intai, drojdia in laptele caldut, indiferent daca folositi deshidratata sau proaspata). Se urmareste obtinerea unui aluat care sa nu fie tare, dar nici lipicios, de aceea am stat cu ochii pe aluat si am mai adaugat faina in timpul framnatarii – cantitatea de faina necesara depinde mult de marimea oualor dar si de calitatea fainii in sine. Aluatul bine framantat  l-am asezat intr-un vas si apoi l-am lasat, acoperit cu folie, sa creasca intr-un loc caldut.

2. Intre timp, imi pregatesc umplutura de mac, fierband intr-o craticioara timp de cateva momente macul, zaharul si vanilia impreuna cu atata lapte cat amestecul sa aiba consistenta unei creme. Odata oparit macul, se lasa sa se raceasca.

3. Cam intr-o ora, aluatul s-a dezvoltat frumusel (intre timp s-a innoptat de-a binelea, asa ca restul pozelor sunt facute cu blitz, imi pare rau):

Preparare Coronita cu mac 4

4. Aluatul l-am rasturnat pe planul de lucru uns cu ulei si l-am impartit in doua parti inegale:

Preparare Coronita cu mac 5

5. Partea cea mai mica am aplatizat-o cu mana in forma dreptunghiulara si am presarat-o cu rahat si am rulat-o (fara rahat nu exista cozonac pentru sotul meu, asta e!)

Preparare Coronita cu mac 6

6. Pe partea mai mare, aplatizata la fel ca si precedenta, am pus crema de mac racita:

Preparare Coronita cu mac 7

7. Ruloul cu rahat l-am asezat peste aluatul cu crema de mac:

Preparare Coronita cu mac 8

8. Se rasucesc impreuna:

Preparare Coronita cu mac 9

9. Am format coronita, rasucind ruloul si presand usor capetele suprapuse, si am asezat-o intr-o forma rotunda captusita cu hartie de copt(forma mea are diametrul de 28 de centimetri):

Preparare Coronita cu mac 10

10. Am taiat in zig-zag suprafata coronitei, taietura trecand prin primele doua straturi ale ruloului (am taiat cu foarfeca):

Preparare Coronita cu mac 11

11. Am lasat coronita sa creasca in forma, inca aproximativ 30 de minute, apoi am pensulat suprafata cu galbenus de ou:

Preparare Coronita cu mac 12

12. Am introdus forma in cuptorul preincalzit la 190 de grade C, iar dupa 15 minute am redus focul la 180 de grade. Coronita trebuie sa se coaca aproximativ 50 de minute – o ora. Daca in acest interval de timp observati ca suprafata e deja suficient rumenita, acoperiti coronita cu folie de aluminiu si coaceti in continuare (eu am acoperit-o dupa 30 de minute si am lasat-o in total 55 de minute). La final verificati cu o scobitoare introdusa in aluat – pe care trebuie sa o scoateti curata, in cazul in care e suficient de copt.

13. Iat-o fierbinte, proaspat scoasa din cuptor:

coronita cu mac, cozonac Paste in forma de coronita

14. Am amestecat zaharul pudra cu zeama de lamaie pentru glazura si am stropit suprafata coronitei:

coronita cu mac, cozonac Paste in forma de coronita 2

Ia uitati ce frumos a crescut:

coronita cu mac, cozonac Paste in forma de coronita 3

Am scos coronita din forma dupa aproximativ 15 minute si am asezat-o pe un gratar sa se raceasca complet.

Sectiuni:

coronita cu mac, cozonac Paste in forma de coronita 7

coronita cu mac, cozonac Paste in forma de coronita 4

Ultima rețetă publicată

Pofta buna!

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

13 comentarii la Coronita cu mac

  1. valentina spune:

    am sa-l incerc ,e prea frumos si daca vvine de la tine cu siguranta imi iese

  2. andra bogdan spune:

     E foarte foarte bun ! Eu l-am framantat de mana si a iest delicios!

  3. laura laurentiu spune:

    Anastasia, multumesc ca m-ai anuntat! Culmea nesimtirii!

  4. laura laurentiu spune:

    Cosmina Lorena – va felicit din inima pe amandoi, ma bucur mult ca v-a placut coronita!

  5. Cosmina Lorena spune:

    F buna coronita :) Am facut-o si noi (eu cu sotul) si a iesit…un deliciu :) Multumim de reteta :)

  6. laura laurentiu spune:

    Lissa, ma bucur ca iti place! Te pupacesc!

  7. Lissa spune:

    Ce-mi place coronita Laura draga!
    Imi place sa le fac si eu la ai mei fel de fel…asa ca intr-o zi ai sa o vezi la mine ,te pup !

  8. laura laurentiu spune:

    Jacktel, iti multumesc frumos de compliment si de faptul ca esti un cititor fidel al blogului meu. Am creat un concurs pentru cei ca tine :) .

  9. Jacktels Kochbuch spune:

    Hallo Laura,

    aratä asa de frumos( de Gust nici nu mai vorbim ) cä parcä ii simt Mirosul pina aicia. Compliment.

    Salutäri Jacktel

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE