Plăcintă cu dovleac cu foi fragede – rețetă video
Plăcintă cu dovleac cu foi fragede – rețetă video pas cu pas. Cum se fac niște foi fragede dospite la rece, perfecte pentru plăcinta cu dovleac dar și pentru variantele cu mere, cu brânză dulce etc. Cum se pregătește umplutura de dovleac plăcintar? Mic ghid de planificare a activității într-o zi de gătit.
E toamnă, momentul cel mai bun pentru o plăcintă cu dovleac! Portocaliul umpluturii, parfumul de scorțișoară și dovleac copt, o foaie fragedă cu gust de unt, toate astea, împreună cu lumina aurie de afară, te fac să zâmbești și îți creează un sentiment de calm, de care avem atâta nevoie în viața noastră. De ce să nu ne oferim un moment de răsfăț, când și când?
Sigur, momentele de răsfăț depind și de timpul pe care îl avem la dispoziție. Fiecare știe câte dintre ceasurile fiecărei zile le poate aloca bucătăriei. Mi-a trecut prin minte, însă, că există și situații în care oamenii sunt insuficient de experimentați și nu reușesc să optimizeze timpul petrecut în bucătărie. Ajută mult și o bucătărie bine utilată! Mi-a venit ideea să povestesc, înainte de rețeta de plăcintă cu dovleac, cum mi-am gestionat timpul de gătit din chiar ziua în care am făcut-o.
În ziua respectivă – care a fost alaltăieri – am avut la prânz fasole cu ciolan iar plăcinta a fost desertul. Etapele de preparare ale celor două feluri de mâncare s-au suprapus și s-au succedat iar mai jos, înainte de lista de ingrediente și modul de prepare (atât video cât și text) vă povestesc cum am procedat.
Mic ghid de planificarea activității într-o zi de gătit
V-am dezvăluit deja meniul zilei în care am făcut plăcinta cu dovleac. Cel mai mult a durat înmuierea fasolei, am lăsat-o la înmuiat peste noapte, la frigider. Fasolea am pregătit-o după rețeta deja publicată de fasole cu ciolan afumat. În ziua respectivă, cu două ore înainte de ora prânzului:
1. Am pregătit umplutura de dovleac, în modul pe care îl veți afla în rețeta video sau cea în format scris, de mai jos.
2. Am frământat aluatul, pentru plăcintă, l-am înfoliat și l-am lăsat la frigider timp de o oră.
3. Am scurs fasolea de apă și am opărit-o scurt, de două ori. Am scurs-o din nou. Mi-am curățat zarzavatul și legumele (cantitățile precizate în rețetă) și le-am tocat. Am călit zarzavatul, ceapa și ardeiul direct în multicookerul Alacarte HMCK-5BK de la Heinner, care-mi face viața mai ușoară de câțiva ani. Am adăugat ciolanul întreg, fasolea și apă cât să acopere totul și l-am pus să fiarbă o oră, timp în care nu m-am mai uitat la el.
Am avut și timp de relaxare!
4. Pentru că nu trecuse decât ¼ din ora cuvenită odihnei aluatului, mi-am făcut o cafea și apoi am pornit purificatorul de aer HPA M205. Gătesc eu, dar nu e nevoie să miroasă a mâncare chiar în toată casa! Și, cu cafeaua alături, am răspuns la e-mail-uri, m-am uitat ce-i nou pe Facebook și pe Instagram.
5. După minutele de zăbavă pe care mi le-am acordat, am pornit cuptorul, ca să coc plăcinta cu dovleac. Am asamblat plăcinta în tavă și am dat-o la cuptor, unde a rămas timp de 55 de minute.
6. Între timp, multicookerul și-a terminat treaba, așa că l-am depresurizat și am scos ciolanul. Era perfect fiert, la fel și fasolea. Am lăsat ciolanul să se răcorească, l-am dezosat și l-am porționat. În momentul ăsta, deja mirosea a plăcintă cu dovleac coaptă! Am transferat mâncarea de fasole, cu tot cu bucățile de carne de pe ciolan, într-un vas pentru cuptor.
7. Am scos plăcinta cu dovleac, rumenă și aurie, din cuptor, pe care nu l-am stins, ci am băgat imediat vasul cu fasolea, pentru 30 de minute. Până a fost fasolea gata, s-a răcorit și plăcinta, așa că am porționat-o și am savurat-o la desert!
Și după tot acest festin, cine mai are chef să spele vasele?
Întotdeauna se găsește ”cineva” dispus s-o facă! La mine acasă, e mașina de spălat Heinner HDW-FS6006.
Heinner împlinește 10 ani!
Ai văzut deja că o parte dintre electrocasnicele care îmi fac viața mai ușoară sunt produse Heinner. E un brand prietenos, care m-a cucerit prin raportul preț-calitate și fiabilitatea produselor. Toate cele menționate mai sus le folosesc de ani de zile, zilnic (cel puțin mașina de spălat vase și purificatorul de aer chiar în fiecare zi) și sunt foarte mulțumită.
De curând, Heinner a împlinit zece ani și, cu această ocazie, desfășoară un concurs promoțional, în perioada 15 octombrie – 23 decembrie 2021, în care poți câștiga premii foarte valoroase și utile. Toate detaliile despre acest concurs le găsești cu un click pe poza de mai sus. Acum, propun să ne întoarcem la rețeta de plăcintă cu dovleac!
Ingrediente plăcintă cu dovleac cu foi fragede – rețetă video
pentru foi:
- 350 de grame de făină (albă, tip 650)
- 50 de grame de zahăr
- 150 de grame de unt cu 82% grăsime
- 120 ml. lapte călduț (± 1-2 linguri)
- 1 ou mare + ou bătut pentru finisat plăcinta
- 10 grame de drojdie proaspătă sau 4 grame (½ pliculeț) de drojdie uscată
- 1 plic de zahăr vanilat
- 7 grame de sare (1 linguriță rasă)
- coaja rasă a unei lămâi netratate, doar partea galbenă
pentru umplutură:
- 1 kilogram de dovleac plăcintar (cântărit după ce e curățat), ras, sau 800 de grame de dovleac ras + 200 grame de mere rase
- 30 de grame de unt
- 150 de grame de zahăr
- 1 baton de scorțișoară + 1 linguriță de scorțișoară pudră (se poate folosi doar pudră, dar umplutura iese mai închisă la culoare)
- 1 plic de zahăr vanilat
- facultativ: 1 lingură de pesmet
în plus:
- zahăr pudră vanilat, pentru finisat
- făină pentru presărat planul de lucru
Mod de preparare – rețeta video
Mod de preparare plăcintă cu dovleac – rețeta pas cu pas
Umplutura
1. Pentru umplutură se poate folosi doar dovleac sau o combinație de dovleac cu măr ras. De data asta, neavând decât 800 de grame de dovleac, am completat cu răzătură de măr acrișor, de plăcintă. Umplutura a ieșit chiar mai gustoasă!
Am topit 30 de grame de unt într-o cratiță largă și am adăugat dovleacul ras (cu măr cu tot). Am călit pe foc mic, amestecând deseori. Am adăugat și un baton de scorțișoară, de la început. Prefer să folosesc batonul, pentru că nu pătează umplutura pentru plăcintă cu dovleac așa de tare ca scorțișoara pudră.
2. După ce răzătura a scăzut în volum, am adăugat 150 de grame de zahăr. Am mai călit 3-4 minute, apoi am oprit focul. Am adăugat zahăr vanilat și 1 linguriță de scorțișoară pudră. Am acoperit cu capacul și am lăsat să se răcească până la temperatura bucătăriei. Între timp, m-am ocupat de aluat.
3. Când umplutura călită pentru plăcinta cu dovleac s-a răcit, am scos batonul de scorțișoară și, doar pentru că am folosit și mere, care sunt mai zemoase, am adăugat și o lingură de pesmet. Adăugarea pesmetului este facultativă, nu e nevoie de el dacă folosești doar dovleac (fără măr).
Aluatul
Folosesc pentru această plăcintă cu dovleac un aluat care mie îmi place foarte mult. Este frecvent folosit la noi, în Banat, mai ales în specialitățile austro-ungare așa cum e și prăjitura Jerbo. În germană, aluatul ăsta e cunoscut sub denumirea de Hefe-Mürbeteig, adică aluat fraged cu drojdie. Dacă preferi un aluat fraged obișnuit pentru plăcinta asta, îți recomand să faci exact foile de la prăjitura cu simplă brânză dulce și stafide, a cărei rețetă o găsești cu un click pe poza de mai jos.
Totuși, prefer aluatul recomandat mai sus! Iese nemaipomenit de fraged și gustos și nici nu e atât de dulce ca cel al prăjiturii cu brânză.
Activarea drojdiei
1. Încep pregătirea aluatului fraged dospit pentru plăcintă cu dovleac cu activarea drojdiei. Acest pas este necesar indiferent ce tip de drojdie se folosește, proaspătă sau uscată. Sfărâm drojdia într-un castronel. Adaug 1 lingură de zahăr, din cantitatea totală recomandată pentru aluat. Frec drojdia proaspătă cu zahărul până când se lichefiază.
Observație: dacă se folosește drojdie uscată, se amestecă pur și simplu cu zahărul. Adaug cam ¹⁄3 din cantitatea totală de lapte, care trebuie să fie călduț, ca pentru orice aluat dospit. Amestec bine și las deoparte cam 10 minute, timp în care drojdia, dacă este bună, se va umfla și va face o spumă densă.
Frământarea aluatului
2. În laptele rămas, adaug sarea, zahărul vanilat – folosesc zahăr vanilat bourbon, se poate folosi oridecare, oul întreg și zahărul rămas. Amestec bine și las deoparte.
3. Cântăresc făina într-un castron suficient de încăpător ca să îmi permită frământarea aluatului. Adaug coaja rasă de lămâie, doar partea galbenă. Sugerez să folosești coaja unei lămâie netratate. Amestec bine.
4. Adaug peste făină untul semi-moale, în cubulețe. Strivesc untul cu vârful degetelor, încercând să-l înglobez complet în făină. Insist până ce obțin o textură cu o granulație ca de nisip ud, semn că făina a încorporat untul.
5. Fac loc la mijloc și adaug drojdia activată și restul lichidelor. Amestec cu lingura. Când lingura nu mai ajută, iau aluatul la frământat. E posibil să fie nevoie de puțin lapte în plus sau. din contra. de puțină făină în plus. Asta depinde de calitatea făinii folosite.
6. Când obțin un aluat omogen, care se desprinde de mâini și castron, mă opresc imediat. Nu trebuie frământat mult! Cu cât mai puțin, cu atât mai fragede vor fi foile de plăcintă. Imediat, dau aluatului o formă de bilă, îl învelesc în folie alimentară și îl dau la frigider pentru o oră.
Modelarea plăcintei
1. Pornesc cuptorul și îl fixez la 170 de grade Celsius, căldură de jos și de sus, static.
2. După o oră, presar planul de lucru cu făină. Împart aluatul în două părți pe cât posibil egale.
Lucrez cu câte o jumătate de aluat, pe rând. Aplatizez aluatul și îl întind într-o foaie dreptunghiulară cu dimensiunile cât mai apropiate de 22×32 de centimetri, acestea fiind lățimea și lungimea tăvii pe care o folosesc. Tava am căptușit-o deja cu hârtie de copt.
Asamblare
Rulez foaia pe sucitor și o derulez deasupra tăvii, lăsând-o să alunece la locul ei. Cu degetele, ajustez marginile aluatului, îl potrivesc bine în tavă, apoi perforez suprafața cu o furculiță.
Deasupra foii de aluat așezate în tavă, răstorn toată umplutura. Cu o spatulă, o presez într-un strat compact și o nivelez cât mai bine.
Întind a doua foaie de aluat și o transfer cu sucitorul deasupra umpluturii. Dacă aluatul e ceva mai mare decât tava, nu e o problemă. Se taie cu cuțitul și se presează bine de jur împrejur. Perforez aluatul cu furculița, pe toată suprafața. Cu o pensulă moale de silicon, ung foaia superioară cu ou bătut.
Coacerea și servirea
Cuptorul este deja încins la 170°C, căldură de jos și de sus, în modul static, așa că dau imediat plăcinta la copt, la o înălțime medie. O las să se coacă timp de 50-55 de minute, să fie rumenă și frumoasă. De altfel, parfumul superb de plăcintă aromată de care se umple bucătăria este cel mai bun semn că e gata. Las plăcinta să se răcească în tavă, apoi o porționez și, înainte de servire, o pudrez cu zahăr pudră vanilat.
Să îți fie de folos!
Lasă un răspuns