
Coronite pufoase cu ciocolata





Coronițe cu ciocolată, rețeta culinară. Învață să faci aceste coronițe din aluat pufos cu umplutură de ciocolată. Pască mini cu umplutură de ciocolată.
Am facut aceste coronițe cu ciocolată, pufoase și senzațional de gustoase, dintr-o joacă. Într-o bună măsură, am fost influențată de pofta de ciocolată insațiabilă a fetei mele. Au fost delicioase și, pentru ea, au fost pasca ei de Paști. Fiica mea nu prea e încântată de pasca cu smântână și nici de cea tradițională, cu brânză dulce, dar să știți că a fost extrem de plăcut impresionată de această variantă, pe care a savurat-o cu poftă.
Până la urmă, nici nu m-am abătut prea tare de la tradiție: acester coronițe pufoase cu ciocolată sunt făcute din aluat dospit, îndulcit. Tot în acord cu tradiția, umplutura conține brânză, smântână și ouă, așa că ar putea cu succes ține locul tradiționalului desert. De altfel, nu mi-a spus nimeni că pasca nu ar trebui să conțină ciocolată, așa că… iată-le!
Coronite pufoase cu ciocolata, ingrediente
aluat:
- 500 de grame de faina de patiserie (000)
- 25 de grame de drojdie proaspata sau 7 grame uscata
- 4 galbenusuri
- 1 ou intreg
- 100 de grame de unt
- 180 ml. de lapte
- 100 de grame de zahar
- coaja rasa de 1 lamaie
- 1 lingurita extract de vanilie
- 1 praf de sare
- ulei pentru uns planul de lucru
umplutura:
- 200 de grame crema de branza
- 200 ml. smantana pentru frisca
- 3 oua intregi
- 100 de grame ciocolata cu 75% cacao
- 2 linguri de zahar
- 1 lingurita extract de vanilie
Coronite pufoase cu ciocolata, mod de preparare
Aluatul
1. Intr-o cana, se freaca drojdia cu 1 lingura de zahar din cantitatea totala pana cand se lichefiaza. Daca se foloseste drojdie uscata, se dizolva in 3-4 linguri de lapte caldut – din cantitatea totala de lapte – si se adauga si 1 lingura de zahar. Se cerne faina intr-un castron incapator. Se adauga coaja de lamaie, se amesteca si se toarna drojdia activata la mijloc. Cele 4 galbenusuri se bat cu furculita impreuna cu zaharul ramas, extractul de vanilie si sarea. Se adauga laptele caldut (sa fie neutru la atingerea cu mana) si se toarna peste faina.
2. Se amesteca la inceput cu o lingura de lemn sau o spatula, pana cand lichidele sunt incorporate in faina. Se framanta energic, cand lingura nu mai e de ajutor, cam 10 minute, pana cand se formeaza un aluat omogen. Se adauga untul moale, bucatica cu bucatica. Se continua framantarea pana la obtinerea unui aluat neted, destul de molcut. Se pune aluatul intr-un castron si se acopera cu folie alimentara. Se depoziteaza intr-un loc caldut timp de 45 minute – 1 ora, pana cand isi dubleaza volumul. Se rastoarna aluatul crescut pe planul de lucru uns cu o pelicula fina de ulei.
Modelarea
3. Aluatul se intinde intr-o foaie cu grosimea de 1-1.5 cm. Se decupeaza din aluatul intins 12 rondele cu diametrul de 10-12 cm. Se pregatesc doua tavi acoperite cu hartie de copt si se aranjeaza cate 6 rondele in fiecare tava, cu distanta intre ele. Se acopera tavile cu servete de bucatarie umede.
Aluatul ramas de la decupare se aduna si se framanta scurt. Se imparte aluatul in 12 bucati egale. Se modeleaza snururi lungi care se rasucesc intre ele. Se separa oul ramas, galbenusul se pastreaza deoparte, albusul se bate putin cu furculita si se ung cu o pensula marginile rondelelor de aluat, apoi se inteapa cu o furculita. Se fixeaza snururile de aluat rasucite pe marginile rondelelor si se preseaza usor. Se acopera tavile cu servete umede si se lasa sa mai creasca in timp ce ne ocupam de umplutura.
Umplutura
4. Pentru umplutura, ouale intregi, crema de branza, zaharul si extractul de vanilie se bat cu mixerul intr-un castron pana se omogenizeaza. Intr-o craticioara, se infierbanta pe foc smantana pentru frisca si se adauga ciocolata rupta in bucati. Se trage craticioara deoparte si se amesteca pana cand ciocolata este complet dizolvata. Se lasa compozitia cu ciocolata sa se racoreasca putin, sa fie calda, dar nu foarte fierbinte, apoi se adauga peste crema de branza si oua si se omogenizeaza cu o spatula.
5. Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180°C. Dupa ce cuptorul s-a incins, se preseaza cu degetele aluatul de la baza si se toarna cu grija umplutura de ciocolata, asa incat sa nu curga pe dinafara. Galbenusul ramas se bate cu 1 lingura de apa si se ung cu o pensula moale coronitele pe portiunile de aluat vizibile. Tavile cu coronite se coc pe rand, cate 20-25 de minute, iar umplutura nu se pune decat inainte de a le da la cuptor.
6. Daca va ramane umplutura, nu va faceti probleme, se toarna in cosulete de hartie pentru muffins si se coace la 160°C de 25 de minute, vezi obtine niste minicheesecakes cu ciocolata excelente (mie mi-au iesit 4 bucati).
Mini pasca se lasa sa se raceasca si se degusta. Pe cât de bune sunt aceste coronite pufoase cu ciocolata caldute, la fel de bune sunt și reci.
Lasă un răspuns