Cautare in site
x inchide
PUBLICITATE
Rulouri pufoase cu merisoare si ciocolata alba

Rulouri pufoase cu merisoare si ciocolata alba

Reteta de
Adaugata la
PUBLICITATE

Cu rulourile astea a fost o intreaga poveste… am pus ochii, cu ceva vreme in urma, pe niste placintele faine cu martipan si merisoare, postate de Ljilja pe blogul ei. Arata minunat si nu le-am uitat prea usor, asa ca saptamana trecuta, cu ocazia unei scurte calatorii in Serbia, mi-am cumparat merisoare (cranberries) de acolo, cu intentia de a face rulourile Ljiljei. Bineinteles, convinsa ca martipan… am! Ieri, dupa ce am framantat aluatul… surpriza! Martipanul a disparut! Hm… evident, cineva ma saboteaza si imi face sa dispara materia prima (nu stiu cum poate manca martipanul ca atare, pe mine, una, nu ma tenteaza deloc).

Asa ca… schimbare de planuri – am hotarat sa le fac cu ciocolata alba. Asa de dezamagita am fost, incat nici prea multe poze nu le-am facut. Dar azi, dupa ce m-am delectat cu un mic dejun placut, pufos si aromat (merg de minune la cafea) m-am gandit ca ar fi pacat sa nu vi le impartasesc si voua:

rulouri cu ciocolata alba si merisoare 7

Ingrediente Rulouri pufoase cu merisoare si ciocolata alba:

aluat:

  • 125 ml. de lapte cald
  • 120 de grame de zahar
  • 1 1/2 lingurita de drojdie uscata (eu am folosit 20 de grame de drojdie proaspata)
  • 1 ou
  • 1 galbenus
  • 370 gr. faina alba de buna calitate (si o rezerva de aprox. 50 de grame, in caz ca mai e nevoie)
  • 100 gr. unt
  • cateva picaturi de rom (1 lingurita)
  • zahar vanilat
  • coaja rasa de lamaie
  • 1 praf de sare

umplutura:

  • 100 de grame de ciocolata alba rasa
  • 80 de grame de unt moale (80% grăsime)
  • 150 de grame de merisoare deshidratate
  • pt. deasupra – galbenus, ou batut sau lapte

Preparare Rulouri cu merisoare si ciocolata alba:

Drojdia se amesteca energic cu 1 lingura de zahar, pana se lichefiaza. Se dilueaza cu aproximativ 100 de ml. de lapte cald, se adauga 1-2 linguri de faina si se asteapta sa actioneze (in cazul in care folositi drojdie uscata, sariti peste acest pas, evident).

Se bat putin oul si galbenusul cu furculita, se adauga laptele cald, amestecand, apoi restul de zahar si aromele.

Faina se pune intr-un bol incapator, se toarna la mijloc maiaua, apoi restul ingredientelor lichide si se incepe framantarea. Se adauga untul topit si se framanta in continuare pana la obtinerea unui aluat neted, care nu trebuie sa fie prea tare, dar nici lipicios (ajustati cantitatea de faina pentru o consistenta ideala a aluatului):

rulouri cu ciocolata alba si merisoare 1

Aluatul se lasa la crescut intr-un loc cald (eu il pun de obicei vasul in cuptorul incalzit la 40 de grade, sau in cuptorul cu microunde in care ii pun alaturi si un pahar cu apa fierbinte) pana isi dubleaza volumul.

Aluatul crescut se pune pe planul de lucru uns cu ulei si se intinde in forma de dreptunghi cu latura mica de 15-18 cm (eu am facut doua dreptunghiuri asemenea) la o grosime de aproximativ 7-8 mm. Deasupra se distribuie untul moale si se presara ciocolata alba rasa si merisoarele:

rulouri cu ciocolata alba si merisoare 2

Se ruleaza si se taie in bucati (se obtin 12 bucati), apoi se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt:

rulouri cu ciocolata alba si merisoare 3

Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade, timp in care rulourile se odihnesc in tava, intr-un loc caldut.

Se ung cu ou batut, cu galbenus sau cu lapte si se dau la cuptor pana se rumenesc frumos (aproximativ 25 de minute):

rulouri cu ciocolata alba si merisoare 4

Cand se racesc se pudreaza cu zahar praf:

Ultima rețetă publicată

rulouri cu ciocolata alba si merisoare 6

Poate îți place și:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

12 comentarii la Rulouri pufoase cu merisoare si ciocolata alba

  1. Daniela spune:

    Doamna Laura,nu pot spune decit ca totul este minunat de bine facut,prezentat,descris cu poezie si cred pasiune si dragoste.Felicitari si sa nu va opriti,nici la 80 de primaveri!!!!Vin adesea la „dumneavoastra in bucatarie” si dau peste reteta de rulouri cu merisoare,f.apeti-
    santa dar nefiind acasa,in locul meu drag,cu ce asi putea inlocui merisoarele din reteta dvs.?
    Asi vrea sa pastrez neaparat gustul.Daca puteti sa-mi sugerati o idee o astept cu mare nerabdare.Va mutumesc si va doresc mult spor in tot ceea ce faceti.

    • Anonim spune:

      Daniela draga, iti multumesc din suflet pentru felicitari si cuvintele atat de frumoase.

      Merisoarele le poti inlocui cu succes cu stafide sau cu orice altfel de fructe uscate (caise, pune) taiate in bucatele mai mici. Mult succes si te astept cu mult, mult drag!

      2011/11/20 Disqus

  2. liana spune:

    Mai sunt si la cora, de la firma orlando’s, bine ascunse sub numele de cod „macese” (uscate sau deshidratate, nu mai retin).  Foarte buna combinatia cu ciocolata alba, asa ca rulourile sunt pe lista de asteptare!

  3. nicolina spune:

    ce apetisante sunt ,… imi plac mult retele dvs,… va doresc sarbatori fericite , alaturi de cei dragi.An nou fericit !

  4. laura laurentiu spune:

    VertAnge – azi a disparut si ultima, intovarasita de o cafeluta, ce buuuun!

  5. laura laurentiu spune:

    Nati, imi cer scuze ca mi-a scapat comentariul de la "painea mea cea neagra". Ti-am raspuns acum. Multumesc ca mi-ai atras atentia.

  6. VertAnge spune:

    Ma bucur ca ai hotarat sa impartasesti cu noi minunatiile acestea…sunt convinsa ca sunt delicioase!

  7. Nati spune:

    Laura, ca tot te-am prins aici, ti-am adresat mai demult o intrebare la subiectul piinii negre facute la masina, dar nu am primit un raspuns.. poate ti-a scapat intrebarea. Saru mina si scuza-ma de deranj.

  8. laura laurentiu spune:

    Nati, multumesc de pont! Habar nu am avut unde sa gasesc merisoare deshidratate – deci sunt la Plafar, bine de stiut! Asa e, au un gust superb!

  9. Nati spune:

    Ce rulouri frumusele, tare apetisante sint! Merisoare deshidratate am vazut in plafar. Stiu ca au un gust bun de tot, poate incerc si eu reteta.

PUBLICITATE
PUBLICITATE
CLOSE
CLOSE