Rulouri pufoase cu merisoare si ciocolata alba
Cu rulourile astea a fost o intreaga poveste… am pus ochii, cu ceva vreme in urma, pe niste placintele faine cu martipan si merisoare, postate de Ljilja pe blogul ei. Arata minunat si nu le-am uitat prea usor, asa ca saptamana trecuta, cu ocazia unei scurte calatorii in Serbia, mi-am cumparat merisoare (cranberries) de acolo, cu intentia de a face rulourile Ljiljei. Bineinteles, convinsa ca martipan… am! Ieri, dupa ce am framantat aluatul… surpriza! Martipanul a disparut! Hm… evident, cineva ma saboteaza si imi face sa dispara materia prima (nu stiu cum poate manca martipanul ca atare, pe mine, una, nu ma tenteaza deloc).
Asa ca… schimbare de planuri – am hotarat sa le fac cu ciocolata alba. Asa de dezamagita am fost, incat nici prea multe poze nu le-am facut. Dar azi, dupa ce m-am delectat cu un mic dejun placut, pufos si aromat (merg de minune la cafea) m-am gandit ca ar fi pacat sa nu vi le impartasesc si voua:
Ingrediente Rulouri pufoase cu merisoare si ciocolata alba:
aluat:
- 125 ml. de lapte cald
- 120 de grame de zahar
- 1 1/2 lingurita de drojdie uscata (eu am folosit 20 de grame de drojdie proaspata)
- 1 ou
- 1 galbenus
- 370 gr. faina alba de buna calitate (si o rezerva de aprox. 50 de grame, in caz ca mai e nevoie)
- 100 gr. unt
- cateva picaturi de rom (1 lingurita)
- zahar vanilat
- coaja rasa de lamaie
- 1 praf de sare
umplutura:
- 100 de grame de ciocolata alba rasa
- 80 de grame de unt moale (80% grăsime)
- 150 de grame de merisoare deshidratate
- pt. deasupra – galbenus, ou batut sau lapte
Preparare Rulouri cu merisoare si ciocolata alba:
Drojdia se amesteca energic cu 1 lingura de zahar, pana se lichefiaza. Se dilueaza cu aproximativ 100 de ml. de lapte cald, se adauga 1-2 linguri de faina si se asteapta sa actioneze (in cazul in care folositi drojdie uscata, sariti peste acest pas, evident).
Se bat putin oul si galbenusul cu furculita, se adauga laptele cald, amestecand, apoi restul de zahar si aromele.
Faina se pune intr-un bol incapator, se toarna la mijloc maiaua, apoi restul ingredientelor lichide si se incepe framantarea. Se adauga untul topit si se framanta in continuare pana la obtinerea unui aluat neted, care nu trebuie sa fie prea tare, dar nici lipicios (ajustati cantitatea de faina pentru o consistenta ideala a aluatului):
Aluatul se lasa la crescut intr-un loc cald (eu il pun de obicei vasul in cuptorul incalzit la 40 de grade, sau in cuptorul cu microunde in care ii pun alaturi si un pahar cu apa fierbinte) pana isi dubleaza volumul.
Aluatul crescut se pune pe planul de lucru uns cu ulei si se intinde in forma de dreptunghi cu latura mica de 15-18 cm (eu am facut doua dreptunghiuri asemenea) la o grosime de aproximativ 7-8 mm. Deasupra se distribuie untul moale si se presara ciocolata alba rasa si merisoarele:
Se ruleaza si se taie in bucati (se obtin 12 bucati), apoi se aseaza in tava acoperita cu hartie de copt:
Se aprinde cuptorul si se fixeaza la 180 de grade, timp in care rulourile se odihnesc in tava, intr-un loc caldut.
Se ung cu ou batut, cu galbenus sau cu lapte si se dau la cuptor pana se rumenesc frumos (aproximativ 25 de minute):
Cand se racesc se pudreaza cu zahar praf:
Lasă un răspuns