Tarte false cu piersici și cremă de vanilie
Tarte false cu piersici și cremă de vanilie, o rețetă ingenioasă și rapidă pentru a obține niște tarte din foietaj de casă sau cumpărat, foarte gustoase și ușor de făcut. Rețeta de mini tarte cu piersici și cremă de vanilie cu ingrediente la gram și mod de preparare detaliat.
V-am mai spus, ador piersicile! Aroma lor mi se pare irezistibilă și le consum cu nesaț atât proaspete, cât și în compot și tot felul de deserturi. Rețeta pe care v-o propun în cele ce urmează poate fi făcută atât în plin sezon, din piersici proaspete, cât și iarna, cu piersici din compot. E la fel de delicioasă în ambele variante. De altfel, de curând v-am arătat cum se curăță piersicile de sâmburi și de pielița de la suprafață iar azi vă arăt și ce-am făcut cu acele exact acele piersici pe care le-ați văzut în poze. Cât despre maniera rapidă prin care am făcut aceste mini tarte, am mai folosit-o și în varianta cu căpșuni și rubarbă. Rețeta o găsiți imediat mai jos, sper să vă placă la fel de mult cum ne-a plăcut nouă!
Ingrediente tarte false cu piersici și cremă de vanilie
- 300 de grame de aluat foietaj (dacă aveți 400 de grame, nu e o problemă, îl puteți folosi pe tot)
- 6 piersici de mărime medie, nu foarte coapte sau 12 jumătăți de piersici din compot
- 1 ou mic, bătut cu furculița
- pentru finisare: 150 de ml de nectar de piersici și 3 grame de gelatină sau gem de piersici sau caise
crema de vanilie:
- 250 ml. de lapte
- 30 de grame de făină
- 3 gălbenușuri
- 30 de grame de zahăr
- 2 plicuri de zahăr vanilat
- 1 praf bun de sare
Mod de preparare tarte false cu piersici și cremă de vanilie
Pregătirea elementelor principale
1. Pentru aceste tarte false cu piersici, eu am folosit foietajul cu unt, pregătit în casă după rețeta clasică franțuzească pe care o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Dacă nu aveți în congelator, deja făcut, sau nu aveți timp să pregătiți foietaj de casă, sigur că puteți folosi și foietaj cumpărat. Eu am folosit o bucată de 300 de grame dar într-un pachet din comerț, standardul este de 400 de grame. Îl puteți folosi pe tot, tartele vor ieși ceva mai înalte.
2. Crema de vanilie pentru aceste tarte false cu piersici am pregătit-o din toate ingredientele specificate pe listă, urmând rețeta clasică publicată mai demult, însă într-o cantitate mai mică. Practic, procedeul rămâne identic, doar cantitățile sunt mai mici. Rețeta detaliată pentru crema de vanilie o găsiți cu un click pe poza de mai jos. Prima dată se va pregăti crema, care trebuie acoperită cu folie alimentară, aplicată direct pe suprafață, și lăsată să se răcească până la temperatura camerei.
3. În fine, piersicile pe care le-am folosit pentru aceste tarte false le-am decojit după procedeul pe care-l puteți găsi cu un click aici. Puteți câștiga timp și economisi efort dacă folosiți jumătăți de piersici din compot. Mai jos puteți vedea jumătățile de piersici deja curățate de sâmburi și pieliță și crema de vanilie, acoperită cu folie, lăsată la răcit. Odată ce crema este rece, putem trece la următorul pas.
Modelarea și coacerea bazei de foietaj
4. Pornim cuptorul și-l fixăm la 190°C ventilat sau 200°C static. Presărăm planul de lucru cu puțină făină și scoatem aluatul foietaj din frigider. Cu ajutorul sucitorului, întindem foietajul într-un dreptunghi de 30 * 40 cm. Aceste dimensiuni ale aluatului ne vor facilita porționarea acestuia în așa fel încât să obținem 12 tarte false de formă pătrată.
5. Decupăm, așadar, aluatul, încercând să obținem pătrate egale, ceea ce înseamnă că și ale noastre tarte false cu piersici vor fi egale. Vom tăia aluatul în trei pe lățime, respectiv în patru pe lungime.
6. După porționarea aluatului, vom face o crestătură superficială de jur împrejurul fiecărui pătrat obținut, la o distanță de aproximativ 1 cm de margine, fără să trecem pe partea opusă. Acest procedeu are rolul de a crea o margine clară pentru ale noastre tarte false. Pentru că e evident că nu-s chiar niște tarte, dar totuși vor avea marginile ușor mai înalte, ceea ce va facilita umplerea lor cu cremă.
7. După crestare, transferăm pătratele de aluat în tava cuptorului, așternută cu hârtie de copt. Perforăm cu o furculiță mijlocul acestora, fără a ne atinge de marginile exterioare. Ungem cu puțin ou bătut marginile și dăm tava la cuptorul preîncins la 190°C ventilat sau 200°C static, într-o poziție medie, pentru 15 minute.
Umplerea și finalizarea în cuptor
8. Cât timp ale noastre tarte false sunt în cuptor, transferăm crema de vanilie răcită într-un poș. După primele 15 minute de coacere, scoatem tava din cuptor. Probabil încă nu vor arăta a tarte în această fază, dar vor fi ușor aurii. Cu dosul unei linguri, presăm rapid mijlocul pătratelor (partea pe care am perforat-o cu furculița). Avem grijă să nu stricăm marginile, care trebuie să rămână mai înalte.
9. Cu ajutorul poșului, umplem rapid ale noastre tarte false cu crema de vanilie. Repartizăm crema în mod egal, fără să încărcăm prea mult, va ajunge la fix pentru umplerea celor 12 mini tarte pătrate.
10. Deasupra cremei din fiecare mini tartă, așezăm câte o jumătate de piersică. Imediat, dăm din nou tava la cuptor, pentru încă 15 minute.
Finisare și servire tarte false cu piersici
11. Cât timp tava cu tarte false cu piersici a fost la cuptor, eu am hidratat 3 grame de gelatină în 2 linguri de apă, apoi am dizolvat-o în 150 ml. de nectar de piersici încălzit. Am folosit acest amestec pentru finisarea mini tartelor, ca să aibă luciu. O variantă mai comodă este să se folosească în acest scop puțin gem de piersici încălzit, cât să se topească.
12. După un total de 30 minute de coacere (primele 15 minute fără umplutură, următoarele 15 umplute cu piersicile și crema de vanilie), ale noastre tarte false cu piersici sunt gata coapte. Le-am lăsat să se răcească bine, în tavă, până la temperatura camerei.
13. Cu o pensulă moale de patiserie, am uns jumătățile de piersică și partea vizibilă a cremei cu amestecul de nectar de piersici și gelatină preparat la punctul 11. Am dat tava cu tarte false la congelator pentru 5 minute, ca să se seteze gelatina. Am continuat la fel, distribuind amestecul cu gelatină și dând tava la congelator, până ce am terminat nectarul. Am lăsat mini tartele să revină la temperatura camerei, înainte de servire.
Au dispărut ca prin farmec, nici măcar una nu a mai apucat a doua zi! Sunt delicioase, nu foarte dulci dar foarte plăcut aromate. Textura este și ea încântătoare, o combinație de crocant – cremos – proaspăt care ne-a mers la suflet.
Să vă fie de folos iar mai multe dintre rețetele mele de patiserie le găsiți cu un click pe poza de mai jos.
Lasă un răspuns