Covrigi brașoveni – rețeta video de covrigi sărați și rumeni
Covrigi brașoveni – rețeta video de covrigi sărați și rumeni cu miezul pufos și coaja crocantă. Cum se fac celebrii covrigi brașoveni, rețetă pas cu pas și tutorial video pentru acești celebri covrigi tradiționali.
Fără îndoială, covrigii sunt una dintre iubirile culinare statornice ale neamului nostru. Iar acești covrigi brașoveni, cu miezul lor moale și pufos și coaja rumenă și crocantă, merită atenția mai mult decât alte variante. Buni sunt și covrigii sârbești pe care vi i-am propus încă de la lansarea blogului acestuia, poate mai ușor de făcut, dar rețeta pe care v-o propun azi e mai specială, lucru de care sper să vă convingeți și voi, încercând-o.
Am descoperit o rețetă de covrigi brașoveni cu aproape zece ani în urmă, pe un forum culinar pe care îl frecventam. I-am încercat și, cu timpul, am mai modificat rețeta, pe măsură ce exigențele mele, dar și ale pofticioșilor mei de acasă, au tot crescut. Eu vă propun în cele ce urmează rețeta pe care am șlefuit-o în toți acești ani în care covrigii brașoveni au fost copți în casa mea cel puțin o dată pe lună.
Și pentru ca lucrurile să fie cum nu se poate mai simple, rețeta asta am realizat-o inclusiv în format video. Este parte a aceluiași proiect de suflet, realizat în colaborare cu prietenii mei de la Albalact, în cadrul căruia v-am oferit și alte rețete de suflet ale românilor! Și dacă tot am amintit de această frumoasă colaborare, musai să vă zic că nimic în lume nu se potrivește cu un covrig proaspăt și călduț ca un pahar cu Sana rece și gustoasă de la Albalact! Vă las acum cu rețeta și aștept impresiile voastre după ce o veți încerca.
Ingrediente Covrigi brașoveni – rețeta video
- 500 de grame de făină
- 12 grame de drojdie proaspătă (sau 3 grame de drojdie uscată)
- 20 de grame de zahăr
- 250 ml. de apă călduță
- 10 grame de sare
- 1 lingură de ulei
- 1 lingură cu vârf de bicarbonat de sodiu
- 2-3 linguri de semințe pentru finisarea covrigilor (de mac, de susan etc)
- 1 linguriță de sare grunjoasă (opțional)
Mod de preparare covrigi brașoveni – rețeta video
Covrigi brașoveni de casă – rețeta pas cu pas în format text (printabil)
Aluatul
1. Drojdia se freacă bine cu zahărul, până se lichefiază. Dacă folosiți drojdie uscată, aceasta se amestecă bine cu zahărul și se diluează cu 2-3 linguri de apă călduță, din cantitatea totală recomandată pentru rețetă.
2. Odată activată drojdia, ne apucăm imediat de prepararea aluatului pentru covrigii noștri. Făina, pusă într-un castron mare, se amestecă bine cu sarea. Se face o adâncitură în mijlocul făinii și se adaugă drojdia activată și câte puțină apă călduță, în timp ce se amestecă în continuu cu o lingură de lemn.
3. După ce toată apa s-a încorporat în făină, în scurt timp lingura va deveni ineficientă pentru omogenizarea ingredientelor. Luăm aluatul la frământat. Aluatul pentru covrigii noștri trebuie să fie consistent, mai dens decât cel de pâine, care se desface complet de pe mâini și de pe castron.
4. Aluatul se modelează în formă de bilă, se unge cu uleiul și se pune înapoi în castron. Se acoperă cu un șervet gros, umed, și se lasă într-un loc călduț cam 1 oră, până își dublează volumul.
Modelarea covrigilor
5. După ce aluatul a crescut, presărăm puțină făină pe planul de lucru. Răsturnăm aluatul din castron pe acesta și-l aplatizăm cu palmele. Cu un cuțit sau un tăietor special de patiserie, împărțim aluatul în 10-12 porții, pe cât posibil egale.
6. Fiecare bucată de aluat se modelează pe planul de lucru sub forma unui șnur lung cam de 60 de cm și gros de aproximativ 1 cm. Se aduc capetele către mijloc, formând o buclă. Se răsucesc capetele de două ori apoi se răstoarnă deasupra buclei, formând covrigii. Capetele se presează foarte bine, ca să se lipească.
7. Pe măsură ce se modelează, covrigii se așează în tăvi acoperite cu hârtie de copt, se acoperă cu un șervet gros și se lasă să mai crească 20 de minute.
Opărirea covrigilor
8. Cât timp covrigii cresc în tăvi, se pornește cuptorul și se fixează la 230°C și se pun la fiert 2 litri de apă într-o cratiță mărișoară.
9. Când apa fierbe, se adaugă bicarbonatul de sodiu, care va determina formarea unei spume abundente. Imediat ce spuma dispare, ajutându-ne de o paletă lată, luăm câte un covrig și-l lăsăm să alunece în oală. Se opăresc maximum doi covrigi odată, nu mai mulți! Se lasă cei doi covrigi 1 minut pe o parte apoi se întorc cu paleta și se mai fierb 1 minut și pe partea opusă.
10. Pe măsură ce se opăresc, covrigii scurși de apă se pun în tăvi. Se lasă să se răcorească 2-3 minute și se presară cu semințe/sare grunjoasă.
Coacerea covrigilor
11. Covrigii se coc 15 minute la 230°C, până sunt rumeni. Eu i-am copt pe rând, în 2 tăvi, ca să nu-i înghesui. Se lasă să se răcorească puțin și se pot servi din momentul în care sunt călduți. Sunt la fel de buni și reci, însă.
Să vă fie de folos!
Lasă un răspuns