Placinta cu rubarba si bezea
Adorabila, usor de facut si nespus de aromata, placinta cu rubarba si bezea s-a dovedit o adevarata incantare. Stiu, am afirmat de multe ori ca ma straduiesc pe cat posibil sa gatesc preparate de sezon, dar cand am vazut tulpinile de rubarba fragede, rosii-stacojii intr-un galantar de magazin… pofta mi-a topit hotararea pe data. Cand si cand e buna si cate-o trufanda, asa incat placinta asta cu rubarba si bezea ne-a picat tare bine, un desert atat de placut!
Ingrediente Placinta cu rubarba si bezea:
- 250 de grame de faina
- 130 de grame de unt
- 1 praf de sare + 1 lingura de zahar
- 800 de grame de rubarba
- 200 de grame de zahar
- 3 linguri cu varf de amidon de porumb (cum ar fi Gustin) sau 5 linguri de faina
- 4 albusuri + 4 linguri de zahar
Preparare Placinta cu rubarba si bezea:
Pentru inceput, avem de lucru cu crusta pentru placinta:
1. intr-un castron se pune faina amestecata cu 1 praf de sare si 1 lingura de zahar si untul rece taiat in bucatele (poza 1);
2. cu 2 furculite sau cu un taietor special pentru patiserie se incorporeaza untul in faina pana cand amestecul are un aspect granulat (poza 2); nu faceti aceasta operatie cu mana, untul s-ar topi si crusta nu ar mai avea consistenta dorita;
3. se framanta foarte rapid, adaugand pe rand cate 1 lingura de apa rece, doar pana cand se leaga aluatul (poza 3); mie mi-au intrat exact 10 linguri de apa, dar asta depinde si de calitatea fainii; daca framantati cu mana, nu insistati ca sa nu incalziti aluatul;
4. aluatul format se infoliaza in folie de nylon alimentar (poza 4) si se da la frigider pentru macar 1 ora.
Rubarba se spala bine sub jet de apa, se indeparteaza capetele mai lemnoase (daca exista) si se taie in bucati de 2-3 cm.
Asamblarea placintei:
1. Dupa trecerea timpului de odihna, se presara planul de lucru cu faina si aluatul se intinde intr-o foaie de 4-5 mm. grosime (poza 1).
2. Se unge cu unt forma rotunda de placinta (a mea are diametrul de 24 cm., cu aceleasi cantitati va merge si intr-o forma mai mare cu 1-2 cm.) si cu ajutorul sucitorului se transfera aluatul in forma (se ruleaza pe sucitor, se ridica sucitorul si se aseaza deasupra formei unde se deruleaza aluatul la locul lui).
3. Se muleaza aluatul in forma si marginile se finiseaza dupa plac. Eu le-am decupat (poza 2) si am modelat o margine impletita (poza 3).
4. Daca doriti o crusta mai supla ca si consistenta, atunci dati forma cu aluatul crud la congelator pentru vreo 20-30 de minute apoi umpleti cu rubarba pregatita si dati la cuptor. Daca dimpotriva, doriti o crusta mai crocanta (eu asa am dorit), in forma, deasupra aluatului, se pune o coala hartie de copt peste care se toarna ceva greutati (orez, fasole) si se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius pentru 10-15 minute. (poza 4)
5. Rubarba taiata in bucati se amesteca bine intr-un castron cu zaharul si amidonul de porumb apoi se toarna deasupra crustei de aluat crude sau semicoapte, depinde ce alternativa veti alege (am explicat la punctul 4). Se taseaza usor rubarba cu palma, se pensuleaza usor marginile crustei cu putina apa si se aplica decoratia din aluat impletit (daca optati pentru aceasta modalitate de decor – poza 5).
Placinta se da la cuptorul preincalzit la 200 de grade Celsius si se coace aproximativ o ora, mai precis pana cand umplutura de rubarba incepe sa faca bulbuci la suprafata si prinde o pojghita ca de dulceata.
Intre timp, albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare, se adauga pe rand 4 linguri de zahar si se bate pana la obtinerea unei bezele ferme inc are zaharul e complet dizolvat.
Se scoate placinta din cuptor si se intinde imediat deasupra bezeaua (poza 1). Se reintroduce tarta in cuptor dupa ce s-a redus temperatura la 150 de grade si se mai coace 10-15 minute, cat sa se intareasca bezeaua si sa prinda urme rumene aurii la suprafata (poza 2).
Se lasa placinta sa se raceasca complet in forma, se da la frigider 1 ora dupa care se taie si se degusta.
Parca niciodata bezeaua nu s-a imprietenit mai bine cu un alt ingredient, e o combinatie de vis: crusta crocanta, umplutura acrisoara si proaspata si bezeaua dulce la suprafata.
Spor la treaba si pofta buna!
Lasă un răspuns