Spirale cu mere si stafide
Am observat o chestie destul de ciudata, oridecate ori improvizez in bucatarie sau inventez cate ceva, ies lucruri surprinzator de bune. Asa a fost si cu aceste spirale cu mere si stafide. Sa vi le prezint:
Ingrediente Spirale cu mere si stafide:
- 450 de grame de faina
- 1 ou
- 40 ml ulei
- 220 ml iaurt
- 100 de grame de zahar
- 1 praf de sare
- 1 zahar vanilat
- 7 grame de drojdie deshidratata
- ulei pentru uns aluatul
Pentru umplutura:
- 3 mere curatate si taiate in cuburi
- 2 linguri de stafide
- 3 linguri de zahar
- 1 lingura de amidon
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 1 galbenus pentru finisat
glazura:
- 150 de grame de zahar pudra
- zeama de lamaie
Preparare Spirale cu mere si stafide:
1. Din toate ingredientele specifice se framanta aluatul, care se aseaza intr-un vas uns cu o pelicula de ulei si se lasa la crescut intr-un loc caldut si ferit de curent.
2. Merele taiate cubulete se calesc, impreuna cu stafidele si zaharul. Cand lasa zeama se adauga amidonul amestecat cu 2-3 linguri de apa rece. Se amesteca si se lasa sa dea un clocot. Se presara scortisoara si se amesteca din nou. Se lasa deoparte sa se raceasca (poza din dreapta).
3. Intre timp aluatul a crescut, asa ca se rastoarna aluatul pe planul de lucru uns cu putin ulei, se intinde intr-o foaie rotunda groasa de aproximativ 0,8-1 cm, se unge fara zgarcenie cu ulei pe toata suprafata, se taie de la margine catre mijloc in 8 parti, ca niste raze, apoi se pliaza catre mijloc partile opuse, pana se aduna tot aluatul intr-o bila:
4. Se lasa sa se odihneasca cateva minute, apoi se intinde intr-o foaie dreptunghiulara cu o grosime de aproximativ 0,5 cm (poza din stanga).
5. Se repartizeaza umplutura pe toata suprafata foii (poza din dreapta).
6. Se pliaza foaia pe lungime, in trei, asa cum se vede in cele doua poze de mai jos.
7. Sulul obtinut, cu ajutorul unui cutit bine ascutit, se taie felii in grosime de 2 cm (poza din stanga) apoi, fiecare felie astfel obtinuta se rasuceste si se aseaza pe tava acoperita cu hartie de copt (poza din dreapta).
8. Se acopera tava cu un servet de bucatarie, se porneste cuptorul si se fixeaza la 200 de grade Celsius. Dupa ce s-a incins cuptorul, se bate galbenusul cu 1 lingura de apa si se ung spiralele pe deasupra cu acest amestec, apoi se dau imediat la cuptorul preincins la 200 de grade, la o inaltime medie.
Dupa 10 minute se reduce focul la 180 de grade si se continua coacerea inca 15 minute (25 de minute de coacere in total – pana se rumenesc frumos).
9. Se prepara glazura amestecand zaharul praf cu zeama de lamaie pana se obtine consistenta unui sos si se glazureaza prajiturile calde, imediat cum se scot din cuptor.
Iata-le cum se pitesc, sarmanele, pe o farfurie, de teama dintilor devoratori care abia asteapta sa se infinga in ele:
Exceptional de bune au fost, caci nu mai sunt! Culmea, cele care au scapat de aseara pana azi-dimineata, parca erau si mai fragede.
Lasă un răspuns